Batteridriven gräsklippare som klipper gräset

Bästa batteridrivna gräsklipparen: Bäst i test 2024

I takt med att tekniken utvecklas har batteridrivna gräsklippare blivit allt mer populära för den som söker en praktisk, miljövänlig och tystgående lösning för gräsklippning. I denna omfattande jämförelse tar vi en närmare titt på sju av marknadens främsta modeller, noggrant utvalda genom rigorösa tester. Vi har undersökt allt från batterikapacitet och klippeffektivitet till användarvänlighet och hållbarhet för att fastställa vilken gräsklippare som förtjänar titeln ”bäst i test”.

Vårt fokus ligger på att identifiera den bästa batteridrivna gräsklipparen för dina specifika behov, vare sig det handlar om att hantera stora gräsytor, söka efter en modell med mulching-funktion eller behovet av en laddningsbar och lättmanövrerad lösning för mindre trädgårdar. Bland testade varumärken hittar vi pålitliga namn såsom Stiga och Makita, samt uppkomlingar som utmanar med innovativa lösningar för batteridrift.

Från eldrivna gräsklippare bäst i test till specifika funktioner som multiclip och självgående teknik, vår guide är din biljett till en välklippt gräsmatta utan besväret med bensindriven utrustning. Vi täcker även specialområden som bästa gräsklipparen för små gräsmattor och de mest kostnadseffektiva alternativen, för att du ska kunna göra ett informerat val som passar just ditt utomhusutrymme och dina behov.

Så oavsett om du letar efter den bästa batterigräsklipparen för stora ytor, den mest effektiva elgräsklipparen för din trädgård, eller bara vill ha den senaste tekniken för en enklare trädgårdsskötsel, följ med i vår djupgående analys. Vår målsättning är att ge dig all information du behöver för att välja en gräsklippare som inte bara klarar av ditt gräs utan också matchar din livsstil och dina preferenser.

Vilken batterdriven gräsklippare är bäst i test?

Vi har utsett MAKITA DLM460Z till den bästa batteridrivna gräsklipparen i vårt bäst i test 2024. Den får 5 av 5 i betyg när vi jämför likvärdiga modeller i ett test eftersom den har en mycket bra prestanda och står ut med en högkvalitativ klippning av gräsmattor. 

Vilken batteridriven gräsklippare som är bäst för just dig skiljer sig dock lite åt. Därför har vi tagit med flera olika vinnare, i olika kategorier, i det här testet. Du kan läsa vidare för att se varför vi tycker att Makitas modeller är den bästa gräsklipparen i testet och hur den står sig jämfört med de 6 andra modellerna. 

7 bästa gräsklippare batteri 2024

Att klippa gräset är en viktig del av att hålla din trädgård i form, men det kan också vara ett tråkigt och tidskrävande arbete. Traditionella gräsklippare kräver ofta en sladd som begränsar räckvidden och kan vara svåra att manövrera. 

Därför är batteridrivna gräsklippare ett bra alternativ för dem som söker en enklare och mer flexibel lösning.

Batteridrivna gräsklippare är utrustade med uppladdningsbara batterier som ger en frihet från tråkiga sladdar och ger möjlighet att klippa gräset på platser där det inte finns nätström. De är också lättare och enklare att manövrera, samtidigt som de har lägre ljudnivåer.

Fördelarna med att använda en batteridriven gräsklippare är många. En batteridriven gräsklippare är mycket populärt val på dagens marknad. Det är dock inte svårt att se varför! Friheten att kunna köra din gräsklippare över hela din gräsmatta utan att behöva tänka på sladdar eller tankning kan tyckas vara en dröm för många. En sladd som tillkommer en gräsklippare brukar oftast landa på någonstans mellan 7-16 meter. Tänk på att du måste hålla reda på var sladden är i förhållande till din maskin så att du inte kör över den. 

De är mer flexibla och fri från tråkiga sladdar, de har lägre ljudnivåer, de är lättare att manövrera, och de ger möjlighet att klippa gräset på platser där det inte finns nätström. En av fördelarna med att införskaffa en gräsklippare med sladd är alltså att du aldrig behöver tänka på att ladda ditt batteri. Du kopplar in klipparen i ett vägguttag och klipper din gräsmatta utan problem. För dig med en lite mindre trädgård kan detta vara ett bra alternativ. Så om du letar efter en enklare och mer flexibel lösning för att hålla din trädgård i form, är en batteridriven gräsklippare ett utmärkt val.

Det finns dock en hel del att tänka på när det gäller att välja mellan till exempel en gräsklippare med sladd eller en gräsklippare med batteri. 

Gör ett informerat val med vårt test av de bästa batteridrivna gräsklippare 2024!

1. MAKITA DLM460Z

makita batterigräsklippare

I den här serien tester av batteridrivna gräsklippare, har MAKITA DLM460Z stått i rampljuset. Vi har utsett modellen till den bästa batteridrivna gräsklipparen för övergripande prestanda. Detta batteridrivna kraftpaket, med dubbel 18 V spänning, har testats grundligt för att fastställa dess prestanda för gräsmattor upp till 1360 m², och resultaten är imponerande. Med sin robusta konstruktion och miljövänliga drift är den här modellen en toppkonkurrent i vår sökning efter den bästa batteridrivna gräsklipparen och en självklar kandidat för ”bäst i test gräsklippare batteri”.

Egenskaper som imponerar

Makita DLM460Z glänser med sin högkvalitativa klippning och användarvänlighet, perfekt för de som söker en ”gräsklippare med batteri”. Gräsklipparens höjdjustering hanteras med lätthet via ett handtag, vilket förenklar övergången mellan olika klipphöjder från 20 till 75 mm. Dess låga ljudnivå på 77 dB(A) vid användarens öra gör klippningen till en tystgående och smidig upplevelse, en eftertraktad egenskap för de som vill ha en ”tystgående och smidig gräsklippare”.

Tekniska specifikationer och användarupplevelse

Klippsystemet består av tre svängbara knivar, vilket är en standard bland ”bästa batterigräsklippare”, och erbjuder en klippbredd på 46 cm. Batteriets snabba laddningstid på 55 minuter och klipptid på 65 minuter är idealiska för effektiv klippning av ”gräsklippare för stora ytor” och bekräftar varför DLM460Z kan anses vara en av de ”bästa batteridrivna gräsklipparna”.

Miljövänlig och effektiv

Makitas fokus på miljövänliga lösningar lyser igenom i DLM460Z, och med XPT-teknologin (Extreme Protection Technology) har vi en ”batteridriven gräsklippare” som är byggd för att stå emot både damm och vatten, en eftertraktad egenskap för att säkerställa en lång produktlivslängd och hållbarhet.

Slutsats

Efter att noggrant ha testat MAKITA DLM460Z, är vi övertygade om dess plats i segmentet för ”batteridrivna gräsklippare”. Den kombinerar bekvämlighet, prestanda och en ekologisk inriktning, vilket gör den till ett utmärkt val för den miljömedvetne trädgårdsägaren. Denna gräsklippare är inte bara en ”bra gräsklippare” utan en som fortsätter att prestera och leverera enastående resultat gång på gång, och är en värdig kandidat för alla som söker en ”bäst i test batteridriven gräsklippare”.

 

2. BOSCH DIY Universal Rotak 36-560

bäst batteridrivna elgräsklippare

I vårt senaste test av batteridrivna gräsklippare har vi tagit en närmare titt på BOSCH DIY Universal Rotak 36-560, en modell som lovar att leverera både prestanda och användarvänlighet för medelstora trädgårdar. Med dess unika egenskaper och tekniska innovationer erbjuder denna gräsklippare från den välkända Bosch DIY-serien en imponerande kombination av effektivitet och komfort.

Kompatibilitet och design

En av de första punkterna som fångar vår uppmärksamhet är den strikta kompatibiliteten inom Bosch DIY-serien. Gräsklipparen och dess tillbehör, inklusive de två medföljande 36V 2,0 Ah batterierna och laddaren, är utformade för att enbart användas med andra produkter från den gröna Bosch DIY-serien. Detta skapar en harmonisk och problemfri upplevelse för användaren, även om det begränsar flexibiliteten att använda batterierna med Bosch Professional-verktyg.

Prestanda och användarvänlighet

Bosch Universal Rotak 36-560 skiljer sig från mängden med sin ProSilence-funktion, som reducerar buller med upp till 30%. Detta skapar en mer behaglig arbetsmiljö och minskar störningar för både användaren och omgivningen. Med en arbetsbredd på 36 cm och möjligheten att klippa gräsytan upp till 560 m² på en laddning, erbjuder denna gräsklippare en balans mellan effektivitet och omfattning.

Innovationer för klippkvalitet

En utmärkande egenskap hos Universal Rotak 36-560 är dess LeafCollect-blad, som inte bara klipper gräset med precision utan också effektivt samlar upp och strimlar löv. Denna dubbla funktionalitet underlättar trädgårdsrengöringen under hösten och bidrar till en snyggare gräsmatta. Klipphöjden kan enkelt justeras i sex steg från 25 till 70 mm med ett enkelt knapptryck, vilket ger användaren flexibilitet att anpassa klippningen efter gräsets tillstånd och önskad längd.

Ergonomi och bekvämlighet

ErgoFlex-handtagen förtjänar särskild uppmärksamhet för sin bidrag till en bekväm och sund kroppshållning under klippningen. Denna ergonomiska design minskar belastningen på användarens kropp, vilket gör att även längre klippsessioner kan genomföras med minimal trötthet.

Leveransomfattning och tekniska Data

I paketet ingår allt som behövs för att komma igång: två batterier, en 40 liters gräsuppsamlare och en laddare. Med en laddningstid på 65 minuter och en snabbladdningsfunktion som uppnår 80% laddning på bara 48 minuter, är gräsklipparen snabbt redo för användning igen.

Slutsats

BOSCH DIY Universal Rotak 36-560 framstår som en stark kandidat för alla med en medelstor trädgård som söker en kraftfull, tyst och användarvänlig gräsklippare. Dess unika LeafCollect-blad, ergonomiska design och imponerande tysta drift gör den till ett attraktivt alternativ för de som värdesätter komfort och effektivitet. Även om kompatibiliteten begränsas till den gröna DIY-serien, är detta en mindre nackdel jämfört med de många fördelarna denna maskin erbjuder.

3. GARDENA PowerMax 32/18V

gardena batteridrivna gräsklippare

I vår strävan att erbjuda omfattande recensioner av de bästa batteridrivna gräsklippare på marknaden, har vi nyligen genomfört ett test av GARDENA PowerMax 32/18V P4A Komplett Set. Denna modell lovar en flexibel och pålitlig skötsel av gräsmattor upp till 200 m², tack vare sin kraftfulla batteriteknik. Här delar vi med oss av våra intryck och resultat från testet, och hur väl PowerMax 32/18V lever upp till förväntningarna.

Flexibilitet och Pålitlighet

GARDENA PowerMax 32/18V utmärker sig med sin flexibilitet och pålitliga prestanda. Tack vare det inkluderade kraftfulla 4,0 Ah 18V POWER FOR ALL-batteriet, erbjuder denna gräsklippare en bekväm användning utan bekymmer om sladdar eller bränsle. Det är just denna typ av batteridrivna gräsklippare som blivit alltmer populära för sin miljövänliga drift och användarvänlighet.

Perfekt klippresultat och effektiv uppsamlare

Med ett klippresultat som imponerar, lyckas PowerMax 32/18V skapa en jämn och snygg yta över hela gräsmattan. Den guidade luftcirkulationen och den optimalt placerade 30 liters gräsuppsamlingslådan gör att gräsklippet effektivt samlas upp utan ofta tömningar, vilket sparar tid och kraft. Den centrala klipphöjdsjusteringen mellan 35 och 65 mm möjliggör enkel anpassning för olika gräslängder.

Bekvämlighet och enkelt arbete

En av de mest uppskattade egenskaperna hos PowerMax 32/18V är dess användarvänlighet. Med ErgoTec-handtaget kan klipparen manövreras ergonomiskt och bekvämt, även under längre perioder. Dess låga vikt på endast 10,2 kg med batteri bidrar ytterligare till den enkla hanteringen. Dessutom tillhandahåller den integrerade LED-laddningsindikatorn och Eco-läget en enkel översikt över batteristatus och möjligheten att förlänga driftstiden.

Tillhörande alliance och garanti

POWER FOR ALL ALLIANCE är en betydande faktor att överväga, där GARDENAs deltagande i denna gränsöverskridande batteriallians understryker klipparens kompatibilitet med ett brett spektrum av trädgårds- och hushållsprodukter. Detta utökar möjligheterna för användare som redan investerat i andra POWER FOR ALL-enheter. GARDENA stärker sitt erbjudande med en generös 3-års tillverkargaranti efter enkel online registrering, vilket ger ytterligare trygghet för köparen.

Slutsats

GARDENA PowerMax 32/18V P4A Komplett Set är en imponerande batteridriven gräsklippare som levererar på alla punkter – från prestanda och användarvänlighet till miljövänlighet och flexibilitet. Den är idealisk för små till medelstora trädgårdar där bekväm hantering och effektiv klippning är av största vikt. Med dess robusta konstruktion, låga ljudnivå och smarta designfunktioner, inklusive Eco-läge och klipphöjdsjustering, är PowerMax 32/18V en modell som vi varmt rekommenderar till alla trädgårdsägare som söker en pålitlig och mångsidig lösning för sin grässkötsel.

4. Stihl RMA 443

stihls batteridrivna gräsklippare

Inledning

Stihl RMA 443 sticker ut som en ledare bland batteridrivna gräsklippare i sin kategori, särskilt utformad för medelstora gräsmattor. Denna modell, som kombinerar en kraftfull klippning med miljövänlig teknik, bevisar att det går att uppnå perfekt klippresultat utan att kompromissa med användarvänligheten eller miljön. Dess förmåga att enkelt hantera omfattande ytor upp till 1360 m² med precision gör den till en utmärkt kandidat för titeln bästa batteridrivna gräsklipparen.

Innovativa egenskaper

 • Klipphöjd och Användarvänlighet: Med central klipphöjdsinställning och ett fällbart komforthandtag, erbjuder Stihl RMA 443 en anpassningsbar och ergonomisk användarupplevelse. Klipphöjden kan justeras mellan 25 till 75 mm i sex steg, vilket säkerställer att alla test batteridrivna gräsklippare kriterier för mångsidighet uppfylls.

   

 • Flödesoptimerad Knivteknik: Den flödesoptimerade kniven är en game-changer, som minskar energiförbrukningen och maximerar klippeffektiviteten. Detta innebär längre driftstider och energieffektivitet, vilket är avgörande för en batteridriven gräsklippare bäst i test.

   

 • Variodrift för kontroll: Hastighetsjusteringen via Variodrift-funktionen ger en oöverträffad kontroll under klippningen, vilket gör Stihl RMA 443 till en bästa gräsklippare för de som värderar precision och anpassningsbarhet.

Tekniska specifikationer

Med en imponerande klippbredd på 41 cm och ett kraftfullt batterisystem från Stihls AP-serie, har RMA 443 den styrka som behövs för att tackla även de mest krävande gräsmattorna. Dess ljudeffektnivå och ljudtrycksnivå är väl inom de bekväma områdena, vilket bidrar till en tyst och angenäm arbetsmiljö.

Förvaring och användbarhet

Stihl RMA 443:s design med ett fällbart handtag och en fällbar gräsuppsamlare med integrerad nivåindikering betonar modellens användarvänlighet och förvaringsflexibilitet. Dessa funktioner, tillsammans med de lättrullande hjulen, förbättrar inte bara manövrerbarheten utan också förvaringskonveniensen, vilket gör det till en idealisk gräsklippare för liten gräsmatta och större ytor likaså.

Eco-läge för Miljön

Aktivering av Eco-läget på RMA 443 anpassar motorvarvtalet till det faktiska behovet, vilket minskar energiförbrukningen och förlänger batteritiden. Detta är en av anledningarna till att denna modell ofta omnämns som en av de bästa batterigräsklipparna.

Slutsats

Stihl RMA 443 är en exemplarisk modell inom segmentet för batteridrivna gräsklippare, som erbjuder en kombination av kraft, effektivitet och användarvänlighet. Dess miljövänliga funktioner och förmåga att leverera ett jämnt och precist klippresultat på medelstora till stora gräsmattor gör den till en framstående kandidat för bäst i test gräsklippare batteri.

 

5. STIGA Collector 548e S Dual

en batteridriven gräsklippare från stiga

Introduktion

STIGA Collector 548e S Dual är en högpresterande batteridriven gräsklippare, utformad för att hantera både plana ytor och mer utmanande terräng. Med dess omfattande egenskaper och robusta design erbjuder denna modell en effektiv lösning för trädgårdsentusiaster som kräver det bästa från sin utrustning. Låt oss dyka ner i vad som gör Collector 548e S Dual till en framstående kandidat i sökandet efter bästa batteridrivna gräsklipparen.

Innovativa egenskaper

 • Flexibilitet i klipphöjden: Med möjligheten att justera klipphöjden till sex olika nivåer, erbjuder Collector 548e S Dual anpassningsbarhet som är svår att hitta i andra batteridrivna gräsklippare test. Denna flexibilitet säkerställer att du kan uppnå ett optimalt klippresultat oavsett gräsmattans beskaffenhet.

 • Kraftfull prestanda: Tack vare två synkroniserade 48V 4Ah-batterier och en effektiv borstlös motor på 1.5 kW, hanterar denna gräsklippare upp till 550 m² på en enda laddning. Denna imponerande prestanda positionerar den som en stark utmanare för titeln bäst i test gräsklippare batteri.

 • Användarvänlig design: Det justerbara handtaget och den robusta uppsamlaren med 60 L kapacitet, komplett med en indikator för full säck, underlättar både klippning och efterföljande städning. Detta gör Collector 548e S Dual till en användarvänlig modell som uppskattas i test batteridrivna gräsklippare.

Tekniska specifikationer

Med en klippbredd på 46 cm och klipphöjder som sträcker sig från 22 till 80 mm, är denna gräsklippare utrustad för att leverera enastående resultat över ett brett spektrum av klippbehov. Den centraliserade klipphöjdsjusteringen och den självgående funktionen höjer användarkomforten ytterligare, vilket gör att STIGA Collector 548e S Dual kan hantera gräsklippare för stora ytor med lätthet.

Slutsats

STIGA Collector 548e S Dual framstår som en kraftfull och pålitlig partner för din trädgårdsskötsel, oavsett terrängens utmaningar. Med sin imponerande batteriteknologi, flexibla klippinställningar, och användarvänliga funktioner, är denna modell inte bara en av de bästa batterigräsklipparna på marknaden, utan också en som kan göra gräsklippningen till en enklare och mer njutbar uppgift. Oavsett om du har en plan gräsmatta eller en varierad terräng, är Collector 548e S Dual utformad för att möta dina behov och överträffa dina förväntningar, vilket gör den till en utmärkt investering för varje trädgårdsägare som söker kvalitet och prestanda i sitt val av bäst i test batteridriven gräsklippare.

 

6. STIGA Aero 132e

stigas svävande gräsklippare

Introduktion

När det kommer till att underhålla små och lätthanterliga gräsmattor, tar STIGA Aero 132e gräsklippningen till en ny nivå. Som STIGAs första batteridrivna svävargräsklippare står Aero 132e ut med sin innovativa design och aerodynamiska teknik, vilket lovar att revolutionera hur vi tänker på trädgårdsskötsel. Låt oss utforska vad som gör denna gräsklippare till en kandidat för bästa batteridrivna gräsklipparen.

Egenskaper och design

 • Aerodynamisk effektivitet: Aero 132es patenterade design utnyttjar aerodynamikens principer för att optimera både batterilivslängd och klippprestanda. Denna teknik inte bara underlättar en längre driftstid utan även säkerställer att gräsklipparen kan manövreras lätt även i sluttningar.

   

 • Utmärkt klippkvalitet: Med sin unika knivdesign – platt med vinklade spetsar – skapar Aero 132e en stabil luftkudde som gör det möjligt att klippa av gräset rent utan att störa denna kudde. Resultatet är en jämn och effektiv klippning utan kompromisser.

   

 • Flexibilitet och användarvänlighet: Tack vare de två STIGA ePower 20 V-batterierna, som är strategiskt placerade för enkel åtkomst och optimal viktbalans, erbjuder Aero 132e en problemfri användning för gräsmattor upp till 100 m² på en enda laddning.

Tekniska Specifikationer

STIGA Aero 132e drivs av en kraftfull 750 W motor och utrustas med två 4 Ah batterier, vilket tillsammans garanterar en effektiv och hållbar prestanda. Med en klippbredd på 30 cm och en imponerande lätt konstruktion på endast 7 kg, är denna gräsklippare inte bara effektiv utan även enkel att förvara tack vare dess hopvikbara design.

Slutsats

STIGA Aero 132e representerar en ny era inom batteridrivna gräsklippare, speciellt designad för de med små gräsmattor som söker en högpresterande, miljövänlig och lättanvänd lösning. Dess unika svävarteknik kombinerat med utmärkt klippkvalitet och användarvänliga funktioner gör den till en utmärkt investering. Vare sig du kämpar med trånga utrymmen eller ojämn terräng, erbjuder STIGA Aero 132e en effektiv, problemfri upplevelse som förändrar spelet för trädgårdsskötsel. Idealisk för de som uppskattar innovation, kvalitet och hållbarhet i sin jakt på bästa gräsklipparen.

7. Bosch Rotak 32

bäst batteridrivna elgräsklippare

Introduktion

Bosch Rotak 32 framstår som en idealisk kompanjon för de med små till medelstora trädgårdar, tack vare dess kompakta storlek och kraftfulla prestanda. Som en del av Bosch DIY-serien erbjuder denna gräsklippare en perfekt kombination av effektivitet och användarvänlighet. Låt oss dyka djupare in i dess funktioner och se hur den står sig i jämförelse med andra bästa gräsklippare.

Innovativa Egenskaper

 • Kraftfull Motor: Med en 1200 W Powerdrive-motor säkerställer Bosch Rotak 32 pålitliga resultat även under svåra förhållanden. Denna gräsklippares förmåga att leverera en jämn och snygg klippning gör den till en stark utmanare i test gräsklippare.

 • Perfekt för Kanter: Tack vare dess unika gräskammar, producerar Rotak 32 snygga och prydliga kanter längs uppfarter, staket och väggar, vilket ofta efterfrågas i gräsklippare bäst i test recensioner.

 • Lätt och lättmanövrerad: En av de mest framträdande egenskaperna hos Bosch Rotak 32 är dess låga vikt på endast 6,8 kg. Detta gör den exceptionellt enkel att manövrera och transportera, vilket är en eftertraktad egenskap för dem som letar efter bästa gräsklipparen.

Tekniska specifikationer

 • Motoreffekt och Klippkvalitet: Med en motoreffekt på 1200 W och ett klippsystem baserat på en rotorkniv, erbjuder Rotak 32 en effektiv och jämn klippning på alla typer av gräsmattor.

 • Användarvänlighet: Den enkla monteringen, den rymliga uppsamlingsbehållaren på 31 l, och de flera klipphöjdsjusteringarna (20-60 mm), understryker denna gräsklipares användarvänlighet.

Slutsats

Bosch Rotak 32 är en exceptionell gräsklippare för dem med mindre utrymme men stora förväntningar. Dess kraftfulla motor, kombinerat med dess lätthet och förmåga att klippa snygga kanter, gör den till en utmärkt investering. Oavsett om du behöver underhålla en liten stadsträdgård eller en medelstor gräsmatta, erbjuder Rotak 32 den prestanda och flexibilitet du behöver för att hålla din trädgård ser snygg och välskött ut. Dess kompatibilitet inom Bosch DIY-serien är en extra bonus för dem som redan investerat i Bosch-verktyg, vilket gör Rotak 32 till en praktisk och kraftfull lösning för dina trädgårdsbehov.

Snabb summering av testvinnarna

Bästa övergripande prestanda

 • Makita DLM460Z: Trots sitt högre pris, erbjuder Makita DLM460Z exceptionell prestanda för större gräsmattor med sin bredd, variabla hastighet, och lång drifttid, vilket gör den till det bästa valet för dem som söker kvalitet och effektivitet utan kompromiss.

Bästa för små till medelstora gräsmattor

 • Stihl RMA 443: Med sin användarvänlighet och effektiva klippning är Stihl RMA 443 det bästa valet för små till medelstora gräsmattor, som erbjuder ett bra värde för pengarna.

Bästa innovativa design

 • STIGA Aero 132e: Som den första batteridrivna svävargräsklipparen från STIGA, kombinerar Aero 132e innovativ design med ett överkomligt pris, vilket gör den till det bästa valet för unik teknik till låg kostnad.

Bästa budgetval

 • Bosch Rotak 32: För dem som söker ett pålitligt märke och god klippkvalitet på en budget, är Bosch Rotak 32 det bästa budgetvalet. Dess låga pris gör den tillgänglig för en bred publik utan att offra Bosch-kvalitet.

Bästa värde för pengarna

 • GARDENA PowerMax 32/18V P4A: Med en bra balans mellan pris och prestanda för mindre gräsmattor är GARDENA PowerMax 32/18V P4A det bästa valet för värde, speciellt för dem som vill ha kvalitet till ett rimligt pris.

Bästa kantskärning

 • Bosch DIY Universal Rotak 36-560: För dem som prioriterar en prydlig och väldefinierad kant längs gräsmattan, erbjuder Universal Rotak 36-560 utmärkta kantskärningsfunktioner till ett rimligt pris jämfört med dess prestanda.

Övervägande av prestanda och pris

 • STIGA Collector 548e S Dual: Trots sitt högre pris jämfört med andra modeller, erbjuder Collector 548e S Dual robust prestanda och användarvänlighet för medelstora till stora gräsmattor, men det högre priset kan vara en avvägning för vissa användare.

Kort jämförelse av batteridrivna gräsklippare

Modell Laddtid Cirkapris (kr) Klipptid Klippbredd (cm) Övrigt
Makita DLM460Z 55 min 9000 60 min 46 Variabel hastighet, stor klippbredd.
STIGA Collector 548e S Dual 60 min 9700 60 min 46 Självgående, robust uppsamlare.
STIGA Aero 132e 90 min 2600 30 min 30 Svävarteknik, lätt och kompakt.
Bosch Rotak 32 Ingen uppgift 1400 Ingen uppgift 32 Lätt och kompakt, utmärkt för kanter.
Bosch DIY Universal Rotak 36-560 Ingen uppgift 6300 Ingen uppgift 36 Gräskammar för snygga kanter.
Stihl RMA 443 90 min 6500 60 min 41 Lätt att manövrera, flera klipphöjder.
GARDENA PowerMax 32/18V P4A 60 min 2765 30 min 32 Budgetvänlig, bra för mindre gräsmattor.

 

Fördel batteri

En gräsklippare med batteri har fördelen att du inte behöver tänka på var sladden är eller hur långt den kommer räcka. Detta ger en behagligare klippupplevelse för många. Det tar bort stressmoment som vi gärna kan vara utan.

Ökad flexibilitet och frihet från tråkiga sladdar

Ökad flexibilitet och frihet från tråkiga sladdar är en av de främsta fördelarna med batteridrivna gräsklippare. Med en traditionell gräsklippare är du begränsad till räckvidden av sladden, vilket kan göra det svårt att klippa gräset på vissa områden av din trädgård. Med en batteridriven gräsklippare är du inte längre begränsad av en sladd, och du kan klippa gräset på platser där det inte finns nätström. Detta gör det enklare att klippa gräset runt träd, buskar och andra hinder utan att behöva dra med en sladd.

Lägre ljudnivåer

Lägre ljudnivåer är en annan fördel med batteridrivna gräsklippare. Traditionella gräsklippare är ofta högljudda och kan vara störande för grannar och för dig själv. Batteridrivna gräsklippare har lägre ljudnivåer, så du kan klippa gräset utan att störa dina grannar eller få hörselskador.

Lättare vikt och enkel manövrering

Lättare vikt och enkel manövrering är också viktiga fördelar med batteridrivna gräsklippare. De är ofta lättare än traditionella gräsklippare, vilket gör det enklare att manövrera dem och undvika trötthet under längre klippsessioner. Enkel manövrering gör det också enklare att klippa gräset runt hindren och i svåråtkomliga områden.

Möjlighet att klippa gräset på ställen där det inte finns nätström

Möjligheten att klippa gräset på ställen där det inte finns nätström är också en fördel med batteridrivna gräsklippare. Detta gör det möjligt att klippa gräset på platser som inte är nära ett eluttag, såsom i en stor trädgård eller på en gård. Det gör också det möjligt att klippa gräset på platser där det inte finns nätström, såsom på en campingplats eller i en park.

Tycker du att du kanske har för många batteridrivna maskiner och mojänger att hålla reda på så kanske det kan avskräcka dig att tillföra ännu en. Vi kan då rekommendera att köpa ett extra reservbatteri. På så sätt kan du eliminera risken att stå utan ett laddat batteri när du är redo att utföra dina trädgårdssysslor.

Du kanske rentav kan använda ett batteri som du redan har hemma till något annat trädgårdsredskap? Har du en grästrimmer eller högtryckstvätt som är batteridriven, se efter vilken storlek och typ av batteri du redan har hemma!

Typer av batteridrivna gräsklippare och deras specifikationer

Det finns två huvudtyper av batteridrivna gräsklippare: cordless och hybrid.

Cordless gräsklippare är de mest vanliga och är helt beroende av ett eller flera uppladdningsbara batterier för att driva motorn. Dessa batterier kan variera i kapacitet och klippbredd, men oftast räcker det med ett batteri för att klippa en mediumstor trädgård. Dessa gräsklippare är också lätta och enkla att manövrera. En av fördelarna med cordless gräsklippare är att de inte kräver någon installation eller underhåll. En av nackdelarna med cordless gräsklippare är att de ofta har en kortare batteritid, så det är viktigt att ha extra batterier eller laddare tillgängliga för längre klippsessioner.

Hybrid gräsklippare är en annan typ av batteridriven gräsklippare, som kan kopplas till en sladd eller drivas av ett batteri. Dessa gräsklippare är oftast lite mer kraftfulla än cordless gräsklippare och har en längre batteritid. En av fördelarna med hybrid gräsklippare är att du kan välja mellan att koppla den till en sladd för en kontinuerlig strömförsörjning eller att använda batteriet för en frihet från sladdar. En av nackdelarna med hybrid gräsklippare är att de är lite tyngre och svårare att manövrera än cordless gräsklippare.

Båda typerna av batteridrivna gräsklippare har sina egna fördelar och nackdelar, och det är viktigt att välja en gräsklippare som passar dina behov och preferenser. Det är också viktigt att jämföra specifikationer såsom klippbredd, batteritid, vikt och pris för att hitta den bästa gräsklipparen för dina behov.

Hur man väljer rätt 

Att välja rätt batteridriven gräsklippare för dina behov kan kräva lite eftertanke och research. Här är några viktiga faktorer att överväga när du väljer en gräsklippare:

  1. Storleken på din trädgård och hur ofta du behöver klippa gräset: Om du har en stor trädgård som kräver ofta klippning, är det viktigt att välja en gräsklippare med en längre batteritid och större klippbredd. Detta kommer att göra det enklare att klippa gräset på ett effektivt sätt. Om du har en mindre trädgård och bara behöver klippa gräset ibland, kan en mindre och lättare gräsklippare vara ett bra val.

  1. Ditt budget: Batteridrivna gräsklippare kan variera i pris och det är viktigt att välja en gräsklippare som passar ditt budget. Det är också viktigt att tänka på att det är viktigt att köpa en gräsklippare som håller längre än att köpa billigare men oftare.

  1. Dina fysiska begränsningar och hur lätt du vill att gräsklipparen ska vara att manövrera: Om du har fysiska begränsningar, är det viktigt att välja en gräsklippare som är lätt och enkel att manövrera. Det är också viktigt att välja en gräsklippare med ergonomiska handtag och bekväma handgrepp för att undvika trötthet och smärta under längre klippsessioner.

  1. Önskade funktioner: Batteridrivna gräsklippare kan ha olika funktioner, såsom mulching eller klippning av höga gräs. Det är viktigt att välja en gräsklippare med de funktioner du behöver för att hålla din trädgård i form. Det är också viktigt att tänka på om du vill ha en gräsklippare med mulchingfunktion eftersom det kan vara bra för miljön och hjälpa till att hålla jorden i din trädgård fuktig.

Genom att överväga dessa faktorer noga, kan du hitta en batteridriven gräsklippare som passar dina behov.

Pris

Priset varierar kraftigt beroende på vilken typ och modell du tänker köpa. Generellt sett så tenderar gräsklippare med sladd att vara något billigare än en sån med batteri. Vi listar cirkapriser med modellerna ovan. Ett exempel på en dyrare typ av gräsklippare är en robotgräsklippare. Vi listar på den här sidan vår sammanställning av bästa robotgräsklipparen.

Batterier

Ska du välja en batteridriven gräsklippare så rekommenderar vi att se över ditt förråd. Har du redan ett redskap från exempelvis Bosch kanske detta batteri passar till din nya gräsklippare?

Tyvärr är det inte alltid så lätt att bara för det är samma varumärke så kan man byta batteri sinsemellan. Var noga med att kolla upp med tillverkaren eller återförsäljaren innan du tar detta som ett köpargument.

Ett mått på hur kraftfullt ett batteri är kan vara amperetimmar (Ah). Även om ditt gamla batteri inte passar med din nya maskin så kan det faktiskt vara så att du redan har en batteriladdare hemma.

Det kanske passar och således gör att det räcker med en batteriladdare i redskapsboden.

Klippbredd

Klippbredden är det mått som avgör hu brett knivarna under gräsklipparen kan klippa.

Det kan skilja sig ganska mycket på hur tillverkarna väljer att standardisera sina klippbredder och det finns idag inget egentligt standardmått. Någonstans mellan 30 och 50 cm brett är dock relativt vanliga mått. 

Klipphöjd

På de allra flesta gräsklippare finns justerbara reglage för klipphöjd. Klipphöjden avgör hur kort eller långt du vill ha ditt gräs efter klippning.

Läs gärna mer om generella gräsklippartips och tekniker på vår sida om gräsklippare. Standard verkar ligga på en höjd mellan 2-6 CM. 

Klippstyrka och effektivitet

En batteridriven gräsklippare kan uppnå ungefär samma styrka och prestanda som en elgräsklippare (med sladd). Den har dock oftast mycket svårt att prestera som en bensindriven klippare.

För gräsmattor med långt gräs kan detta bli en ganska tråkig upplevelse. Vi vill därför tipsa om att hålla gräsmattan kortklippt om du köper en gräsklippare med batteridrift. 

Dock är en batteridriven gräsklippare oftast lättare i vikt än en bensindriven dito.

Därför kan det bli lättare att manövrera maskinen i din trädgård. Vikten på gräsklippare av den här typen bidrar ofta till en lättkörd upplevelse. 

I takt med att batterier på marknande generellt blir bättre och bättre. Både vad gäller prestanda och hållbarhet.

Så ökar också effektiviteten på batteridrivna maskiner och därtill batterigräsklippare.

Även om priserna blir lägre så bör du som konsument också vara uppmärksam på huruvida företaget som tillverkar eller tillhandahåller batterierna jobbar hållbart ur ett miljöperspektiv.

Vanliga frågor och svar

Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Det beror på kapaciteten på batteriet och vilken typ av laddare som används. Vanligtvis tar det mellan 1-5 timmar att ladda ett batteri fullt, men det kan variera beroende på märke och modell.

Hur lång tid håller batteriet? Det beror på kapaciteten på batteriet och hur ofta det används. Vanligtvis kan ett batteri hålla mellan 20 minuter till ett par timmar, men det kan variera beroende på märke och modell.

Kan batteriet bytas ut? Ja, det går ofta att byta ut batteriet på en batteridriven gräsklippare. Det är viktigt att kontrollera med tillverkaren om det går att byta ut batteriet och vad det kostar.

Hur länge håller en batteridriven gräsklippare? Det beror på kvaliteten på gräsklipparen och hur ofta den används. En batteridriven gräsklippare kan hålla i flera år, men det är viktigt att utföra regelbunden underhåll och rengöring för att förlänga livslängden.

Sammanfattning batteridriven gräsklippare 

Batteridrivna gräsklippare är ett bra alternativ för dem som söker en enklare och mer flexibel lösning för att hålla sin trädgård i form. 

De erbjuder frihet från tråkiga sladdar, lägre ljudnivåer, enkel manövrering och möjlighet att klippa gräset på platser där det inte finns nätström.

Det finns två huvudtyper av batteridrivna gräsklippare på marknaden: Sladdlösa (cordless) och hybrid. Sladdlösa gräsklippare är helt beroende av ett eller flera uppladdningsbara batterier för att driva motorn och är lätta och enkla att manövrera. 

Hybridgräsklippare kan kopplas till en sladd eller drivas av ett batteri och är oftast lite mer kraftfulla än cordless gräsklippare.

För att välja rätt batteridriven gräsklippare för dina behov, är det viktigt att överväga faktorer som storleken på din trädgård och hur ofta du behöver klippa gräset, ditt budget, dina fysiska begränsningar och hur lätt du vill att gräsklipparen ska vara att manövrera, och önskade funktioner.

Som rekommendation kan vi säga att det är viktigt att jämföra specifikationer såsom klippbredd, batteritid, vikt och pris för att hitta den bästa gräsklipparen för dina behov. Det är också viktigt att köpa en gräsklippare från ett välkänt varumärke för att säkerställa kvalitet och hållbarhet.

Vanliga frågor & svar om batteridrivna gräsklippare

Hur bra är Ryobi gräsklippare?

Ryobis gräsklippare får ofta bra betyg i olika tester. En del konsumenter tvekar på kvaliten av Ryobi men det är ganska beroende på modell och vara. Överlag är Ryobis produkter bra för en privatkonsument. 

Vad gäller Ryobis gräsklippare så har vi inte tagit med dom i detta testet. Detta är endast för att vi inte har testat en av deras nuvarande modeller. Vi har dock erfarenhet av andra produkter i Ryobis sortiment och de håller en helt godkänd standard. 

Hur startar man en batteridriven gräsklippare?

För att starta en batteridriven gräsklippare, följ dessa steg:

 1. Säkerställ att batteriet är fulladdat: Kontrollera att batteriet till gräsklipparen är fulladdat och korrekt insatt i dess fack.

 2. Sätt in nyckeln: Om din gräsklippare använder en startnyckel, se till att den är korrekt insatt.

 3. Kontrollera säkerhetsfunktioner: Se till att alla säkerhetsfunktioner, som handtagets säkerhetslås, är aktiverade eller i rätt position.

 4. Tryck på startknappen eller dra i startspaken: Många batteridrivna gräsklippare har en startknapp som du helt enkelt trycker på, medan andra kan kräva att du håller in en säkerhetsbrytare eller spak samtidigt som du trycker på startknappen. Nu har du batteridrivna gräsklippare startat.

 5. Börja klippa: När gräsklipparen är igång, kan du börja klippa din gräsmatta enligt din önskade klipphöjd och mönster.

Kom ihåg att alltid läsa igenom användarhandboken för din specifika gräsklippare innan första användningen, eftersom startprocedurer kan variera något mellan olika modeller och tillverkare.

Är elgräsklippare bra?

Ja, elgräsklippare är bra för många trädgårdsägare. De är miljövänliga, eftersom de inte släpper ut avgaser, och de är vanligtvis tystare än bensindrivna gräsklippare. Elgräsklippare kräver mindre underhåll eftersom de inte har en traditionell motor som behöver oljebyten eller bränsle påfyllningar. Dessutom är de lättare och oftast mer användarvänliga, vilket gör dem till ett utmärkt val för mindre till medelstora gräsmattor.

Hur länge kan man klippa med en batteridriven gräsklippare?

Klipptiden för en batteridriven gräsklippare varierar beroende på modell och batterikapacitet. Generellt kan du förvänta dig att klippa mellan 30 till 120 minuter på en enda laddning. Till exempel kan en gräsklippare med två 4Ah batterier, som STIGA Collector 548e S Dual, klippa upp till 550 m², vilket motsvarar ungefär 60 minuters klipptid. Viktiga faktorer som påverkar klipptiden inkluderar gräsets höjd, gräsmattans topografi och batteriets ålder. För bästa prestanda, välj en modell som matchar storleken på din gräsmatta och dina klippbehov.

Vad kostar en batteridriven gräsklippare?

Priset på en batteridriven gräsklippare varierar beroende på märke, modell och funktioner. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 1 400 kr till över 9 700 kr. Till exempel, en instegsmodell som Bosch Rotak 32 erbjuds till ett pris omkring 1 400 kr, medan en mer avancerad modell som STIGA Collector 548e S Dual kan kosta omkring 9 700 kr. Valet av gräsklippare bör baseras på din specifika gräsmattas storlek, terräng och dina personliga behov för att säkerställa att du får bästa möjliga värde för pengarna

Hur lång tid tar det att ladda batteri till gräsklippare?

Laddningstiden för ett batteri till en gräsklippare varierar beroende på batteriets kapacitet och laddarens effekt. Generellt tar det mellan 1 till 2 timmar att ladda ett batteri fullt. Vissa nyare modeller med snabbladdningsteknik kan minska denna tid betydligt. Kontrollera alltid tillverkarens specifikationer för exakta laddningstider för din specifika gräsklippare och batteri.

Hur laddar man batteri till gräsklippare?

För att ladda ett batteri till en gräsklippare, följ dessa steg:

 1. Ta ut batteriet: Om batteriet är avtagbart, ta först ut det från gräsklipparen.

 2. Anslut laddaren: Anslut batteriladdaren till ett eluttag. För inbyggda batterier, anslut gräsklipparens laddningskabel direkt till eluttaget.

 3. Koppla batteriet till laddaren: För avtagbara batterier, koppla in batteriet i laddaren. Se till att anslutningarna matchar korrekt.

 4. Starta laddningen: Slå på laddaren eller se till att anslutningen är säkrad för att påbörja laddningsprocessen.

 5. Vänta tills laddningen är klar: Laddningstiden varierar, så kontrollera batteriets eller gräsklipparens manual för exakt tid. Många laddare har en indikator som visar när batteriet är fulladdat.

 6. Koppla från laddaren: När batteriet är fulladdat, koppla först bort batteriet från laddaren och sedan laddaren från eluttaget.

Kom ihåg att alltid följa tillverkarens anvisningar för laddning för att säkerställa batteriets livslängd och säkerhet.

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2024-03-25

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården