En batteridriven gräsklippare är mycket populära på dagens marknad. Det är dock inte svårt att se varför! Friheten att kunna köra din gräsklippare över hela din gräsmatta utan att behöva tänka på sladdar eller tankning kan tyckas vara en dröm för många.

Det finns dock en hel del att tänka på när det gäller att välja mellan till exempel en gräsklippare med sladd eller en gräsklippare med batteri. 

Fördelen med att införskaffa en gräsklippare med sladd är att du aldrig behöver tänka på att ladda ditt batteri. Du kopplar in klipparen i ett vägguttag och klipper din gräsmatta utan problem. För dig med en lite mindre trädgård kan detta vara ett bra alternativ.

En sladd som tillkommer en gräsklippare brukar oftast landa på någonstans mellan 7-16 meter. Tänk på att du måste hålla reda på var sladden är i förhållande till din maskin så att du inte kör över den. 

Den här artikel riktar sig dock främst mot dig som är intresserad av en batteridriven gräsklippare. Har du en något större gräsmatta och inte tycker att laddning är ett problem så finns det helt klart stora fördelar med att välja en gräsklippare som går på batteridrift. 

Som vi tidigare nämnt så kan en batteriklippare kräva en aning framförhållning. Batteriet måste helt enkelt vara laddat när vi ska klippa gräset. I dagens samhälle är detta något vi dock är vana vid. Du laddar säkert din mobiltelefon, bärbara dator, laddningsbara borrmaskin och kanske rentav din elbil.

Fördel batteri

En gräsklippare med batteri har fördelen att du inte behöver tänka på var sladden är eller hur långt den kommer räcka. Detta ger en behagligare klippupplevelse för många. Det tar bort stressmoment som vi gärna kan vara utan.

Tycker du att du kanske har för många batteridrivna maskiner och mojänger att hålla reda på så kanske det kan avskräcka dig att tillföra ännu en. Vi kan då rekommendera att köpa ett extra reservbatteri. På så sätt kan du eliminera risken att stå utan ett laddat batteri när du är redo att utföra dina trädgårdssysslor.

Du kanske rentav kan använda ett batteri som du redan har hemma till något annat trädgårdsredskap? Har du en grästrimmer eller högtryckstvätt som är batteridriven, se efter vilken storlek och typ av batteri du redan har hemma!

Pris

Priset varierar kraftigt beroende på vilken typ och modell du tänker köpa. Generellt sett så tenderar gräsklippare med sladd att vara något billigare än en sån med batteri. Vi listar cirkapriser med modellerna ovan. Ett exempel på en dyrare typ av gräsklippare är en robotgräsklippare. Vi listar på den här sidan vår sammanställning av bästa robotgräsklipparen.

Batterier

Ska du välja en batteridriven gräsklippare så rekommenderar vi att se över ditt förråd. Har du redan ett redskap från exempelvis Bosch kanske detta batteri passar till din nya gräsklippare?

Tyvärr är det inte alltid så lätt att bara för det är samma varumärke så kan man byta batteri sinsemellan. Var noga med att kolla upp med tillverkaren eller återförsäljaren innan du tar detta som ett köpargument.

Ett mått på hur kraftfullt ett batteri är kan vara amperetimmar (Ah). Även om ditt gamla batteri inte passar med din nya maskin så kan det faktiskt vara så att du redan har en batteriladdare hemma.

Det kanske passar och således gör att det räcker med en batteriladdare i redskapsboden.

Klippbredd

Klippbredden är det mått som avgör hu brett knivarna under gräsklipparen kan klippa.

Det kan skilja sig ganska mycket på hur tillverkarna väljer att standardisera sina klippbredder och det finns idag inget egentligt standardmått. Någonstans mellan 30 och 50 cm brett är dock relativt vanliga mått. 

Klipphöjd

På de allra flesta gräsklippare finns justerbara reglage för klipphöjd. Klipphöjden avgör hur kort eller långt du vill ha ditt gräs efter klippning.

Läs gärna mer om generella gräsklippartips och tekniker på vår sida om gräsklippare. Standard verkar ligga på en höjd mellan 2-6 CM. 

Klippstyrka och effektivitet

En batteridriven gräsklippare kan uppnå ungefär samma styrka och prestanda som en elgräsklippare (med sladd). Den har dock oftast mycket svårt att prestera som en bensindriven klippare.

För gräsmattor med långt gräs kan detta bli en ganska tråkig upplevelse. Vi vill därför tipsa om att hålla gräsmattan kortklippt om du köper en gräsklippare med batteridrift. 

Dock är en batteridriven gräsklippare oftast lättare i vikt än en bensindriven dito.

Därför kan det bli lättare att manövrera maskinen i din trädgård. Vikten på gräsklippare av den här typen bidrar ofta till en lättkörd upplevelse. 

I takt med att batterier på marknande generellt blir bättre och bättre. Både vad gäller prestanda och hållbarhet.

Så ökar också effektiviteten på batteridrivna maskiner och därtill batterigräsklippare.

Även om priserna blir lägre så bör du som konsument också vara uppmärksam på huruvida företaget som tillverkar eller tillhandahåller batterierna jobbar hållbart ur ett miljöperspektiv.