Elgräsklippare

Bästa elgräsklippare beskrivande bild

– Guide & Råd till bästa köpet 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Gardenstore

Elgräsklippare är ett samlingsnamn för alla gräsklippare som drivs utav el.

Eldrift är till skillnad från bensindrift ett miljövänligt alternativ. Här har vi samlat de enligt oss 15 bästa elgräsklipparna med sladd 2021!

Under samlingsnamnet elgräsklippare återfinns både batteridrivna gräsklippare och gräsklippare med sladd.

De lämpar sig väl för små och mellanstora trädgårdar och gräsmattor. Upp till cirka 600-800 kvm brukar anses vara lagom. 

På dagens marknad finns det dock klippare som är mycket starka och slittåliga. Kanske främst de som drivs med batteri.

Många nya modeller kan därför klara av tuffare utmaningar än för bara några år sedan. 

Den här guiden kommer framförallt att rikta in sig på gräsklippare med sladd.

Vill du läsa vår guide om batteridrivna gräsklippare gör du det här!

Innehåll i artikeln

STIGA Collector 39 E

Produktbeskrivning

Här hittar vi en självgående elgräsklippare från Stiga. Collector 39 E har en elektrisk motor på 1400W och är utrustad med en uppsamlare i canvas. Det är en liten och kompakt gräsklippare som väger endast 15 kg.

Den har en klippbredd på 37 cm och en klipphöjd som kan justeras till tre olika positioner. Höjdspecifkationerna är 25 till 65 mm.

Du justerar detta via ett reglage på hjulaxlarna. 

Gräsklipparen går att fälla ihop enkelt och tar liten plats i förrådet när du inte använder den. 

Stiga Combi 44 E

Produktbeskrivning

Ännu en gräsklippare från klassiska Stiga. Den här är lika kompakt och liten som Collector 39 men med en något starkare motor. Motorn som driver klipparen är på 1800 W.

Maskinen har en en justerbar klipphöjd på sex olika positioner. Längder mellan 25 och 75 mm. Det är en lätthanterlig process att ställa in klipphöjden och spaken är ergonomiskt utformad.

Uppsamlaren är något större än modellen tidigare och har hela 50 liter. Du kan också välja att använda så kallad mulching. Mulching är när du låter det klippta gräset falla ner tillbaka på gräsmattan och på så sätt göda den.

En plugg för detta medföljer. Den är enkel att fälla ihop och ställa undan och väger endast 14 kg. 

 

Elklippare AL-KO Comfort 46.4 E

Produktbeskrivning

AL-KO Comfort 46.4 E har en klippbredd på 46 cm. Den här elgräsklipparen klarar av att klippa upp till 900 kvm gräsmatta. Klipparen har en gräsuppsamlare på 65 l vilket är relativt stort i klassen.

Den kommer med ett robust stålchassi och hyfsat snygg design. Gräsklipparen är utrustad med stora XXL-bakhjul vilket bidrar till en stabil och robust körning.

Det stabila bärhandtagen gör att klipparen är lätt att förflytta och gör det till ett smidigt men stabilt trädgårdsverktyg. 

 

Gardena PowerMax 1100/32

Produktbeskrivning

En gräsklippare från välkända och populära märket Gardena som både är lätthanterlig och lätt i sig. Den här elgräsklipparen lämpar sig för mindre gräsytor och ger då ett optimalt resultat.

Handtaget kan enkelt fällas ihop när klipparen inte används och på så sätt förvaras yteffektivt. PowerMax 1100/32 är utrustad med ett ErgoTec-handtag som är mycket bekvämt att hålla i när du klipper din gräsmatta.

Handtaget gör det mycket behagligt och enkelt att föra gräsklipparen framåt både i nerför och uppförsbacke.

Justera klipphöjden enkelt med hela 10 olika möjliga klipphöjder.

Gräsklippare El Stihl RME 235

Produktbeskrivning

Elgräsklippare från Stihl som är ett varumärke vi nämnt flertalet gånger på Klippare.nu. Det är ett vältestat och känt märke som gör trädgårdsprodukter med kvalite.

Har du en mindre gräsmatta, exepelvis ett radhus eller kedjehus så passar den här gräsklipparen mycket bra.

Den är enkel i sin utformning och teknik men har samtidigt en robust design. Det finns likt sina konkurrenter i klassen möjlighet att justera din klipphöjd. Detta kan göras i 5 olika steg, till skillnad från föregående klippare som har 10 olika möjligheter. Det kan dock tyckas vara helt tillräckligt med 5 val.

Stihl RME 235 är utrustad med en gräsuppsamlare som även visar nivå av gräs när den fylls på.

Söker du en smidig och lätt klippare från ett välkänt varumärke så är denna eldrivna klippare väl värt en närmare titt!   

 

Black & Decker 42CM 1800W

Produktbeskrivning

Den första elklipparen från Black & Decker i den här topplistan! Välkända Black and Decker presenterar sin 42CM 1800W elgräsklippare. Klipparen är utrustad med ett ergonomiskt handtag som är nytt för modellen.

Handtaget ger förbättrad komfort när du klipper gräset och ger en ökad flexibilitet. 

Den här elgräsklipparen klarar gräsmattar på upp till 600 kvm vilket gör den till en av de mer kraftfulla klipparna i vår lista. Just denna modell är utrustad med en 50 liters uppsammlare och ny bladdesign.

Justerbar klipphöjd och indikator som visar när gräsuppsamlaren är full. Lätt att hålla reda på sladden med Black and Deckers “Intelli-kabel”

Gardena PowerMax 1800/42

Produktbeskrivning

I prisklassen över föregående PowerMax från Gardena i den här topplistan hittar vi 1800/42. Med liknande prestanda (1800W motor) som ovan nämnda Black & Decker har vi en gräsklippare som ger optimalt klippresultat till mellanstora gräsmattor.

Även den här modellen utrustad med ett ErgoTec-handtag som ger en skön körupplevelse. 

10 olika justeringshöjder med en enkel vridning på den knapp som sitter centralt. Elgräsklippare från Gardena är även designad med extra kammar på sidorna. Detta gör att PowerMax 1800/42 smidigt kommer åt nära väggar. 

Vikbart handtag för förvaring. 

Grouw Elektrisk 1300 WATT

Produktbeskrivning

Ett nytt varumärke på listan i form av Grouw. Grouw är ett spännande märke som vi här går igenom deras elektriska gräsklippare på 1300 WATT. Den har en gräslåda på 35 liter vilket gör den till en relativt liten och smidig produkt i klassen.

Utrustad med en säkerhetslåsningsknapp gör den till en säker trädgårdsmaskin. Klippbredden är 330M och klipphöjden kan ställas in mellan 25 till 65 mm. Med en lätthanterlig spak kan höjden ställas in enkelt. 

Handtaget är klätt i skönt skum vilket ger det komfort. Makita ELM4110 1600W 41cm

Produktbeskrivning

Ännu ett nytt märke i listan! Den första klipparen från Makita. Makita är ett välkänt företag som kanske mest är känt för sina riktigt bra borrmaskiner.

I det här fallet handlar det dock om en riktigt bra elgräsklippare. Makita ELM4110 är på 1600W och har en klippbredd på 41 cm. Den lämpar sig därför bra till större trädgårdar på upp till 600 kvm.

Det är en stark och robust design samtidigt som den är utrustad med ett justerbart handtag. Klipphöjden kan enkelt justeras med en hand vilket gör det smidigt när du arbetar. Makita elgräsklippare har även en gräsuppsammlare som är effektiv.

Svävarklippare Elektrisk Flymo Turbo Lite 350

Produktbeskrivning

Den första svävarklipparen på listan! Här hittar vi Flymo Turbo Lite 350. En futuristisk elgräsklippare med svävarfunktion. Den är flexibel och mycket enkel att använda. TL350 från Flymo lämpar sig för medelstora gräsmattor och flyter ovan marken med hjälp av en svävarkudde.

Det blir mycket lättkört med detta verktyg och gräsklippningen görs enkelt! Tillsammans med sin lättkörda utformning, sin låga vikt och sitt lätthanterliga hastighetsreglage gör detta Flymos Turbo Lite till något av en favorit hos oss! 

MTD Smart 32 E

Produktbeskrivning

Om du har en mindre tomt, till exempel en mindre sommarstuga eller radhus så passar MTD Smart 32 E mycket bra. Den är liten och effektiv med en gräsuppsamlare på 28 liter, väger endast 7.5KG.

Detta gör den något mindre än många andra klippare på den här listan. Har du dock en liten gräsmatta och klipper gräset frekvent (varje eller varannan vecka) så håller denna elklippare mattan i perfekt trim!

Enkelt att ställa in klipphöjden mellan 25-60MM genom tre olika positioner. 

Husqvarna LC 141 C

Produktbeskrivning

För den mellanstora trädgården hittar vi en favorit från Husqvarna. Denna modell LC 141 C är lättmanövrerad och utrustad med ett ergonomiskt utformat handtag. Detta gör det lätt att justera höjden.

Husqvarnas elgräsklippare har en gräsuppsamlare på 50-liter vilket gör att den kan hantera relativt mycket gräs innan den måste tömmas. Motorn är nästintill ljudlös och klipparen utger inga avgaser! 

Självklart går det att justera klipphöjden enkelt!

Elgräsklippare med sladd

Har du en gräsklippare med sladd är du i princip alltid garanterad att ha en fungerade maskin. Så länge du har tillgång till el, och din klippare fungerar, så ska det räcka med att plugga in den i elnätet och klippa gräset! Detta står i skillnad från bensindrivna och gräsklippare med batteri. 

Väljer du en gräsklippare med sladd så finns det en hel del att tänka på. Sladden måste vara lång nog att räcka runt i din trädgård. 

Du som konsument kan förstås beräkna sladdlängd med att lägga till en skarvkabel. Tänk på att om du ska använda skarvkablar utomhus så bör de vara specifikt rustade för att användas utomhus. Kolla specifikationerna och att sladden är IP4-klassad.  

En för lång sladd kan faktiskt också skapa problem för dig i ditt trädgårdsarbete. Du som klipper gräset måste tänka på var din sladd befinner sig. Därför kan det vara lämpligt att ha en sladd som är lagom lång. 

En för kort sladd skapar så klart sina egna problem, med att vara just för kort för ytan som din trädgård består av. Ett tips är att alltid se till att din sladd hamnar på klippta ytor.

Ett miljövänligt val

Elgräsklippare är ett miljövänligare alternativ för dig när du ska välja gräsklippare.

Den har inga utsläpp och därför kan anses som det mest miljövänliga valet av drivmedel.

 

En annan aspekt av att klippa gräset utan bensin är ju även att du som trädgårdsmästare slipper andas in farliga avgaser.

Vill du ta ditt miljötänk ännu längre så tänk på vilket elavtal du har. Det finns en hel del miljövänliga alternativ för din elförsörjning. 

Vilken källa kommer din el från spelar stor roll hur miljövänlig din gräsklippning kommer att vara. 

Tuffare gräsmattor

Med tuffare gräsmattor menar vi här primärt högt och blött gräs.

Har gräset blivit för högt kan det vara lite kämpigare att ta sig igenom en klippning med en elgräsklippare med sladd. Vi rekommenderar därför att klippare gräset kort så ofta du bara kan. 

När det kommer till rengblöta gräsmattor och gräsklippare med sladd är detta en ganska dålig kombination.

Det kan bli mycket svårkört om gräset är för tungt och blött och din klippare inte är speciellt stark.

Du rekommenderas därför att avvakta lite tills gräset torkat något för en behagligare upplevelse. 

Priset

En elgräsklippare med sladd är ett av de billigaste alternativen på marknaden idag. De är inte lika starka som en bensindriven gräsklippare, men många modeller är inte långt ifrån!

Dock är de allt oftast billigare. Det är även billigare att använda en elgräsklippare med tanke på bränslekostnader. 

Det kostar en bråkdel av att köra på el än vad det skulle göra att klippa samma yta med en bensingräsklippare.

Priser som listas på den här sidan är aktuella cirkapriser 2021. Vi ansvarar inte för prissättningen och detta ska endast ses som en guide till marknadspris. Vänligen kontrollera återförsäljarens pris innan du köper en vara. Vi strävar efter att all information ska vara så korrekt som möjligt och faktagranskar återkommande. Vi rekommenderar dock alltid att kolla upp senaste informationen direkt på återförsäljarens hemsida. 

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2021-03-02

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården