Gräsklippare

Här hittar du allt om gräsklippare!

 • Kampanjer
 • REA
 • Priser
 • Modeller

 

De flesta med en villa (och trädgård) står någon gång inför valet att välja en gräsklippare. Valet av gräsklippare till din trädgård kan för vissa kännas banal, för andra livsviktigt. 

En gräsklippare ska göra jobbet, den ska även göra jobbet bra och effektivt för att uppnå status som ett bra inköp. 

Även om du tillhör kategorien som inte bryr sig speciellt mycket inför valet av klippare, finns det dock oavsett en hel del att tänka på. 

Det finns inte bara olika varumärken att ta ställning till, det finns även otaliga typer av modeller ute på marknaden. 

Vi kommer att lista de flesta av dessa olika modeller på hemsidan. Läs vidare för att hitta rätt modell för just dig!

Innehåll i artikeln

Köpa gräsklippare - fullständig guide

Nedan följer vår kompletta guide till att köpa gräsklippare. 

Det finns en rad olika aspekter att ta i beaktning inför ditt nya köp. När du väl har bestämt dig behöver det dock inte vara så krångligt! Här kommer vår checklista som du kan ta hjälp av:

 • Vilken trädgård har du?
 • Hur mycket får din nya trädgårdsmaskin kosta?
 • Pågår det någon rea eller kampanj?
 • Vilken modell passar dig?
 • Är din nya modell miljövänlig?


Ställ dig dessa ovanstående frågor och försök att svara på dem när du hittat en modell, eller ett varumärke, som du tror kan passa dig. 

Det finns idag egentligen två olika tillvägagångssätt när du vill köpa en ny gräsklippare. Online och i fysisk butik. När det kommer till att köpa klippare online så är detta idag oerhört smidigt. 

Det finns en uppsjö av butiker online där du kan klicka hem en ny produkt på några minuter.

De stora butikerna erbjuder ett stort urval med flera olika modeller, varumärken och priser. De butiker och hemsidor vi listar erbjuder också säkra och varierande betalningslösningar. Några av dessa butiker som erbjuder köp online:

 • Jula
 • Bahaus
 • Robotgarden
 • Maskinklippet
 • Hornbach

En gräsklippare är som sagt ett ovärderligt verktyg som används för att klippa gräsmattan i en trädgård eller på en gräsmatta.

Det finns en rad olika typer av gräsklippare. På sidan väljer vi att fokusera på dom som är mest välkända. Förutom bensindrivna gräsklippare så tar vi upp manuella gräsklippare, elgräsklippare och batteridrivna gräsklippare.

Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar vilka vi listar nedand. Gemensamt har dom dock att att alla är lika viktiga för att hålla trädgården i form!

En välskött gräsmatta är nyckeln till att skapa en attraktiv och inbjudande trädgård, och gräsklipparen är ett viktigt verktyg för att uppnå detta.

En välskött gräsmatta kan också vara viktig för i förlängningen hålla ett bra inomhusklimat och öka värdet på fastigheten.

I denna artikel kommer vi att titta på olika typer av gräsklippare och hur man väljer rätt en för att hålla trädgården i form.

Vilken trädgård har du?

Det som bör avgöra vad du väljer för gräsklippare bör inte bara vara personligt tycke och smak. Det bör även grunda sig i vilken typ av gräsmatta du har. 

 

När du väljer en gräsklippare bör du alltså tänka på både storleken på din trädgård och hur ofta du planerar att använda den.

 

För mindre trädgårdar, kan en manuell gräsklippare vara ett bra val eftersom de är lätta och enkla att hantera, och billigare än eldrivna eller batteridrivna gräsklippare. 

 

Men om du har en större trädgård och planerar att använda gräsklipparen ofta, rekommenderas en elgräsklippare eller batteridrivna gräsklippare, eftersom de är mer kraftfulla och effektiva.

 

Om du har en trädgård med många ojämna ytor, sluttningar eller hindrande träd och buskar kan det vara värt att investera i en gräsklippare med högre kapacitet och flexibilitet. 

 

En gräsklippare med justerbar skärhöjd och olika skärblad kan också vara praktiskt om du har olika typer av gräs i din trädgård.

 

En annan faktor att tänka på är underhåll och lagring. Om du har begränsad lagringsplats kan det vara lämpligt att välja en gräsklippare som är lätt att fälla ihop och förvara. Det finns många olika modeller och vi tar upp flera av dessa i andra artiklar på sidan. Om du inte vill lägga mycket tid på underhåll kan en batteridrivna gräsklippare vara ett bra val då det inte kräver så mycket underhåll som en bensindriven gräsklippare.

 

Sammanfattningsvis, när du väljer en gräsklippare bör du tänka på storleken på din trädgård, hur ofta du planerar att använda den, ojämna ytor och hindrande träd och buskar, underhåll och lagring. En gräsklippare som passar dina behov och dina önskemål gör det enklare att hålla din trädgård i form.

Typen av gräsmatta utgör behovet och sedermera valet av gräsklippare. Har du stor eller liten gräsmatta, kuperad eller plan, växer det flera träd eller buskar på tomten osv.? 

Läs noga igenom våra individuella guider ovan för att tillskansa dig den rätta informationen, och på så sätt, göra det rätta valet för just din trädgård. 

Du är såklart även välkommen att kontakta oss på email om du skulle ha några fler frågor. 

 

gräsklippare olika gräsmattor

Hitta rätt gräsklippare till rätt pris

 

Allt som vi tidigare nämnt här på sidan är såklart av stor vikt. 

Men oavsett vad för förutsättningar du har, och vad för specifika tekniska behov du kan komma att behöva, så faller mycket på vad de olika klipparna kostar. 

Priset är en av de absolut största faktorerna när konsumenter väljer produkter. Gräsklippare är naturligtvis inget undantag. 

Priserna på klippare varierar väldigt mycket och flera faktorer spelar stor roll. Kvalite, varumärke, prestanda och teknik är några variabler som avgör priset. Men visst gillar väl alla en bra klippare som även är en billig gräsklippare?

 

Tre snabba frågor om gräsklipparpris

Pris

Sätt en budget. Vad är du beredd att betala totalt för din nya gräsklippare?

Förutsättningar

Vad du betalar bör motsvara din trädgårds förutsättningar. Har du en trädgård med mycket terräng, hinder och lutning?

Kvalité

Vad behöver du för kvalité? Kommer du klippa långa säsonger med slitsamma förhållande? Har du en liten trädgård med mindre tuffa förhållanden?

Gräsklippare kampanj

Gräsklippare på kampanj är något som många inväntar när det börjar bli skarpt läge.

Det kan kännas något tråkigt och onödigt att köpa en ny klippare som inte ingår i en kampanj.

Det vill säga en gräsklippare som säljs för fullpris.

Dock kan det alltid finnas anledningar till göra just detta.

Några av dessa anledningar kan vara att gräsklippare som säljs på rea kan vara av exempelvis utgående modeller.

Nya modeller och tekniker säljs som oftast inte på rea eller kampanjer. Dock självklart med vissa undantag. Kanske lanseras en ny gräsklippare rentav till ett kampanjpris?

REA & Kampanjpriser

Gräsklippare på kampanj är faktiskt ett av de bästa sätten att köpa sin nya gräsklippare!

Du kan i dessa fall få den gräsklippare du hade tänkt att köpa men till ett billigare pris! En gräsklippare kampanj kan egentligen pågå när som helst, det är dock vanligast att produkterna reas ut eller går för kampanjpris under starten eller slutet på en säsong. 

Säsongen för gräsklippare pågår från runt mars till och med september. Under starten på säsongen är det relativt vanligt att konsumenter antingen köper en ny klippare, eller gör sig redo för ett köp. 

Du som konsument kanske vill ha en ny gräsklippare inför den stunden säsongen. I vissa fall kanske du rentav behöver en ny. Vissa personer tänker dock långt i förväg och köper en ny klippare i slutet av säsongen. 

Detta är ett utmärkt tillfälle att fynda en riktigt bra produkt till ett bra pris. Återförsäljare och tillverkare vill möjligen göra plats för andra varor som kanske kommer att fungerar bättre under en stundande vintersäsong. 

Maskiner för snöröjning etc. Det kan också vara så att tillverkaren planerar att släppa en ny modell av en viss typ av gräsklippare till den kommande säsongen. 

Då är det av intresse för både butiker och producenter att sälja slut på sin tidigare modell. Ibland kan det vara mycket små förändringar som du som konsument inte alls bryr dig speciellt mycket. 

Ta gärna reda på om det finns någon ny modell i planeringen, och i så fall, vilka ändringar kommer att göras gentemot den föregående modellen? 

Säljs inte gräsklipparna som förväntat under sensommmar/höstsäsongen kan butikerna pressas att sälja ut sina produkter till ett lägre pris. Då sätts ofta gräsklippare på REA. 

När något reas ut sänks priset mot sitt normala ordinarie butikspris.  Rea på gräsklippare är samma princip som en kampanj på gräsklippare. En produkt till nedsatt pris, i det här fallet en gräsklippare.

Variation i pris

Vi har tittat närmare på vad du som konsument kan spara om du köper en gräsklippare på kampanj. Till hjälp har vi tagit jämförelsesidan Pricerunner (www.pricerunner.com).

Under deras statistiksida kan man hitta variationer i priset på en enskild produkt.

Vi valde att titta närmre på en av Husqvarnas mest populära robotgräsklippare Automower 305.

Här kan vi se att priset i olika butiker och på olika datum varierat från en topp på 12 000 kr, ner till under 10 000 kr. Väljer du rätt tillfälle kan du alltså spara runt 2000 kr vid ditt köp. Vi har valt att visa tre månader, men sett över en hel säsong kan priset tänkas variera ännu mer.

prisutveckling för kampanj på gräsklippare
Skärmdump från jämförelsidans Pricerunners hemsida

Saker att tänka på vid kampanj på gräsklippare

Det kan kännas något tråkigt och onödigt att köpa en ny klippare som inte ingår i en kampanj. Det vill säga en gräsklippare som säljs för fullpris. Dock kan det alltid finnas anledningar till göra just detta.

Några av dessa anledningar att tänka på kan vara att gräsklippare som säljs på rea kan vara av exempelvis utgående modeller.

Nya modeller och tekniker säljs som oftast inte på rea eller kampanjer. Dock självklart med vissa undantag. Kanske lanseras en ny gräsklippare rentav till ett kampanjpris?

Köper du en utgående modell bör du kontrollera vad för förändringar som kommer att göras inför en eventuell lansering av en uppdaterad version. 

Ibland kan det vara gamla utdaterade pluggar och uttag till tillbehör som byts ut till moderna versioner. Ibland kan det dock vara mycket enklare saker som byts ut. Färger, design på smådelar etc. 

Prata med en försäljare i butik eller på kundtjänst online om du är osäker på varför en vara säljs till kampanj eller rea-pris. I många fall står anledningen i anslutning till varan eller kampanjsidan på hemsidan. 

Tänk även på om varumärket som säljs ut på rea fortfarande står i produktion. Du kan nästan förutsätta att klassiska varumärken som Stiga, Husqvarna, Klippo, Stihl, Robomow, Gardena etc. gör just detta. Men är det ett märke du aldrig hört talas om kan det vara klokt att göra lite efterforskning. 

Har ett företag gått i konkurs och detta är en anledningen till att gräsklipparna säljs ut på kampanj, kan det vara bra att veta om. Då finns det såklart en risk att service och eventuella tillbehör även dom kommer att försvinna så småningom.

Olika typer av gräsklippare

Förutom robotgräsklippare (vi har skapat en rad artiklar om just denna typen) och bensindrivna gräsklippare (som vi valt att inte fokusera på här) kan man säga att det finns tre huvudtyper av gräsklippare: manuella, el-drivna och batteridrivna.

Manuella gräsklippare är de enklaste och billigaste alternativet. De drivs helt av den person som använder dem och är ofta lätta och enkla att hantera. De är lämpliga för mindre trädgårdar och för personer som inte har något emot att göra lite fysiskt arbete.

El-drivna gräsklippare är mer kraftfulla än manuella gräsklippare och är lämpliga för medelstora till större trädgårdar. De är vanligtvis lätta och enkla att hantera, men kräver en nätanslutning för att fungera. De är också tysta och ger inga utsläpp.

Batteridrivna gräsklippare är ett bra alternativ för personer som vill undvika trasslet med sladdar och som vill ha en mer mobil gräsklippare. De är också tysta och ger inga utsläpp. Men batteritiden är begränsad och kan inte klippa lika mycket som el-drivna eller bensindrivna gräsklippare.

Det är viktigt att välja en gräsklippare som passar storleken på trädgården och klippbehovet, samt personlig preference. Det är också viktigt att tänka på underhållskostnaderna, såsom strömförbrukning och kostnaden för att byta ut batteri eller bensin.

Robotgräsklippare

Alltsedan Husqvarna lanserade sin robotgräsklippare Automower har denna typ av gräsklippare vunnit anhängare och marknadsandelar i Sverige. Idag är det den typen som de flesta vilaägare drömmer om. Det är en spännande teknik som definitivt är en länk till framtiden. Robotarna är här för att stanna, och klippa ditt gräs! Läs allt om robotgräsklippare på vår informationssida.  

Batteridriven gräsklippare

Starkare och mer hållbara batteridrivna gräsklippare är helt klart en tillgång i trädgården 2021. I takt med att tekniken utvecklas, utvecklas även dessa gräsklippare till det bättre. Längre klipptider och kortare laddningstider men även starkare och bättre gräsklippare! Denna typ av klippare passar bra för många ägare av en gräsmatta. Här kan du läsa vår specialsida om batteridrivna gräsklippare. 

Fördelar:

 • Kraftfulla och effektiva
 • Lätta och enkla att hantera
 • Tysta och ger inga utsläpp
 • Mobil och kan användas överallt

 

Nackdelar:

 • Begränsad kapacitet för att klippa större trädgårdar
 • Batteritiden är begränsad
 • Kan vara mer kostsamma att köpa och underhålla, inklusive kostnaden för att byta ut batteri.

Elgräsklippare

En elgräsklippare kan både vara en klippare som drivs av ett batteri, men kanske det som de flesta tänker på, en gräsklippare med sladd. Det är oftast en billigare typ av gräsklippare och funkar som oftast problemfritt. Slipp tankning och laddning – din klippare är alltid redo! Den här trädgårdsmaskinen är även mycket billig i drift. Det kostar en bråkdel att klippa gräset jämfört med en bensindriven klippare. Klicka här för att komma till vår sida om elgräsklippare.

Fördelar:

 • Kraftfulla och effektiva
 • Lätta och enkla att hantera
 • Tysta och ger inga utsläpp

 

Nackdelar:

 • Kräver en nätanslutning
 • Kan vara mer kostsamma att köpa och underhålla
 • Kan inte användas om det inte finns tillgång till el

Bensindriven gräsklippare

Här hittar vi en gammal klassiker. Gräsklippare som drivs av bensin! Vi är många som dragit frenetiskt i ett snöre för att snurra igång en klassisk fyrtaktsmotor. Doften av olja och bensin tar många snabbt tillbaka till sommaren även en kall januaridag. Bensindrivna gräsklippare har dominerat marknaden under många år men hotas nu helt klart av nya tekniker. 

Åkgräsklippare

Åkgräsklipparen var för många en dröm för en tid sedan. Denna modell är fortfarande populär i vissa kategorier, personer med stora gräsmattor, vaktmästare eller parkförvaltare. Dock kan sägas att fler och fler går över till robotgräsklippare i takt med att den tekniken utvecklas. 

Manuell eller Handdriven gräsklippare (Cylindergräsklippare)

En dominant på den lilla gräsmattans marknad! En handdriven gräsklippare har uttnyttjats i evigheter av radhus-och sommarstugeägare. En enkel, manuell och billig investering utan driftskostnader passar många trädgårdsägare. 

Fördelar:

 • Lätta och enkla att hantera
 • Billiga att köpa och underhålla
 • Inga utsläpp eller strömförbrukning

 

Nackdelar:

 • Kräver fysisk ansträngning
 • Begränsad kapacitet för att klippa större trädgårdar
 • Kan vara mindre effektiva än el-drivna eller batteridrivna gräsklippare

Vad du får ut av olika modeller

Innan du köper din nya gräsklippare så bör du ställa dig frågan: Hur mycket jobb vill jag ha? Gillar du motion och trädgårdsarbete? 

Ja, då kanske en handdriven gräsklippare passar dig perfekt! 

Gillar du att sitta i trädgårdsstolen och se på när andra gör jobbet åt dig? Då passar säkerligen en robotgräsklippare dig bättre. 

Då det även finns gräsklippare som behöver olika drivmedel, såsom bensindrivna gräsklippare eller batteridrivna gräsklippare, finns det även ytterligare faktorer som spelar in. 

Med en batteridriven klippare kommer du undan problemet att åka och tanka bensin i en dunk. Batteridrivna gräsklippare kan även vara självgående vilket såklart gör arbetet ganska mycket lättare. 

Underhåll och livslängd

 

Här kommer vi att gå igenom lite tips och generella råd för att förlänga livslängden på din gräsklippare. Det är viktigt att ta hand om den ordentligt, både under användning och lagring. Här följer några av våra tips för underhåll och lagring av gräsklipparen:

 • Rengör gräsklipparen efter varje användning. Ta bort gräs, löv och annat skräp från skärblad och andra delar av gräsklipparen.
 
 • Smörj in rörliga delar regelbundet. Detta hjälper till att förhindra rost och minskar friktion, vilket gör att gräsklipparen fungerar mer effektivt.
 
 • Byt ut skärbladen regelbundet. Skärbladen kan bli slöa efter lång användning och måste bytas ut för att gräsklipparen ska fungera som den ska.
 
 • Ladda eller fyll på batteriet regelbundet, om du har en batteridriven gräsklippare.
 
 • Förvara gräsklipparen på en torr och skyddad plats. Undvik att förvara gräsklipparen utomhus, eftersom det kan orsaka rost och skada på plastdelar.
 
 • Läs bruksanvisningen noga. Var särskilt noga med instruktionerna om underhåll och lagring. Det finns specifika instruktioner för varje modell, så se till att följa dem noga för att få ut det mesta av din gräsklippare.

 

Genom att följa dessa tips kan du förlänga livslängden på din gräsklippare och hålla den i bra skick för att fortsätta att sköta din trädgård.

Tänk på miljön när du väljer gräsklippare

Vill du också värna om miljön och ta hänsyn till planeten så finns ytterligare några faktorer att tänka på. 

En gräsklippare som drivs på batteri kan anses vara mer miljövänlig än en som drivs på bensin. Att dock tänka på är att även batteridrivna maskiner kan vara miljöfarliga. 

Prata med din återförsäljare eller tillverkare för att ta reda på hur batterierna är producerade och hur de bör kasserar när derar livslängd gått ut. 

Mest populärt

Idag bör robotgräsklippare anses vara de mest populära gräsklipparna bland köpare. Vill du läsa vårt robotgräsklippare bäst i test gör du det här! 

Det finns såklart en uppsjö av handdrivna klassiska gräsklippare och åkgräsklippare ute i landet redan.

 Men många av dagens köpare efterfrågar automatiska självgående gräsklippare som drivs på el. Utbudet är stort och dagens klippare är oerhört pålitliga och effektiva. 

Priset kan naturligtvis avskräcka en del köpare men det finns otroligt bra budgetalternativ och billiga gräsklippare på marknaden idag. 

Summering

Det finns såklart en hel del faktorer som spelar in när du ska välja gräsklippare. Vi hoppas att den här artikeln har kunnat hjälpa dig i alla fall en liten bit på vägen!

Att välja rätt gräsklippare är avgörande för att underlätta skötseln av trädgården.

En välskött gräsmatta är nyckeln till att skapa en attraktiv och inbjudande trädgård. En yta där man själv vill, samt att få sina besökare att trivas i! 

Att välja rätt gräsklippare som passar storleken på trädgården, klippbehovet och personliga preferenser kan göra det enklare och i vissa fall billigare att hålla trädgården i form. 

Att ta hand om gräsklipparen ordentligt och lagra den på rätt sätt kan också bidra till att förlänga livslängden på gräsklipparen och få ut det mesta av investeringen. 

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt gräsklippare för att underlätta skötseln av trädgården och skapa en välskött och inbjudande miljö.

Köp din nya gräsklippare baserat på din trädgård och dina behov. Kanske är miljöaspekten viktigare än priset för dig? Du som konsument bestämmer och sätter gränser och mål vid ditt inköp. 

Välj:

 • Typ
 • Varumärke
 • Modell
 • Pris

 

Tycker du att något fattas eller har en fråga är du såklart välkommen att kontakta oss!

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2024-03-20

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården