Stihl Robotgräsklippare test

Jämför Stihl robotgräsklippare iMow. De tyska giganterna har varit verksamma sedan 1926 och står för kvalité och innovation. Vi jämför, går igenom bäst i test och tittar här närmare på deras iMow-serie av robotklippare.

stihl imow robotgräsklippare

Robotgräsklippare Stihl RMI 632.1

Pris: Cirka 21 499:-

Innehåll

Robotgräsklippare Stihl iMow och Viking - Bäst i Test

Varumärket Viking och Viking robotgräsklippare har under många år varit något utav en nordisk symbol för kraftfulla och innovativa robotgräsklippare.

För många personer har det varit en första introduktion till robotgräsklipparnas värld, och även bevisat att dessa gräsklippare faktiskt är här för att stanna.

Numera är däremot produktutbudet från Viking integrerat med produktutbudet från tyska Stihl, vilket innebär att alla kommande iMOW-gräsklippare lanseras under benämningen Stihl. Stihl och deras robotgräsklippare har flera gånger blivit bäst i test och vid jämförelser fått högsta betyg. 

Genom att viking nu är Stihl robotgräsklippare har det möjliggjort för de tidigare Viking-gräsklipparna och Viking robotgräsklippare att dra nytta av storskaligheten hos Stihl, samtidigt som deras egenart verkligen har bevarats.

Trädgårdsprodukter

Då Stihl i sin egen rätt är förknippade med kvalitativa trädgårdsprodukter och noggrann tysk ingenjörskonst så är det inte konstigt att iMOW fortsätter att vara många personers förstahandsval.

Med en tydlig orangea-vit stilistisk prägel är det väldigt lätt att se vad som är en äkta Stihl-gräsklippare och vilka som endast försöker imitera.

Men hur står de sig i jämförelse med övriga?

Och hur kommer det sig att Stihl har storsatsat på den nordiska och skandinaviska marknaden?

Stihl – Sedan 1926

I Tyskland är Stihl något utav ett hushållsvarumärke då de generation efter generation har tillhandahållit riktigt bra och kvalitativa produkter som har en tendens att förena traditionell pålitlighet med modern innovation.

Ursprungligen var företaget nästan uteslutande fokuserat på motorsågar och den sorts verktyg som var efterfrågade inom träd- och sågverksindustrierna.

Men i takt med förändringar så blev det allt mer uppenbart att de behövde satsa på bred front för att kunna konkurrera med andra företag.

Det resulterade i en enorm expansion av produktutbudet, och de kom att satsa på i princip alla sorts produkter inom segmentet röjning, klippning och bearbetning.

Med tiden kom de att bli väldigt förknippade med parkarbete och utrustning som levde upp till riktigt höga förväntningar avseende arbete i offentliga miljöer.

I takt med den växande konsumentmarknaden så blev även enkla och praktiska trädgårdsredskap en viktig del av produktutbudet.

Men med särskild fokus på innovation så hade de en unik förmåga att erbjuda prisvärda redskap som samtidigt levde upp till alla moderna förväntningar.

viking robotgräsklippare från Stihl imow
Skärmdump från Stihls hemsida

Gräsklipparutbudet: iMOW

Alla Stihls robotgräsklippare som säljs och tillverkas av Stihl går under benämningen iMOW. Dessa var tidigare Viking robotgräsklippare. 

Och i traditionell anda så har de som rutin att tillhandahålla ungefär två modeller per aktuell modellperiod.

Dessa delas även in i de tre undergrupperna C, P och PC som kan ses som en stigande skala avseende kapacitet och tekniska egenskaper.

Därför kan man på många sätt bara välja den grupp som motsvarar ens förväntningar avseende kapacitet. Men vad är det egentligen som skiljer de olika grupperna åt?

  • C anses ofta vara instegskategorin när det kommer till iMOW. Även om den kapaciteten varierar mellan olika modeller så brukar denna kategori vara lämpad för dig som har en liten till normalstor gräsmatta.
 
  • P kan ses som Stihls mellanklassgrupp och brukar vara det givna valet för mellanstora till stora gräsmattor. Här börjar man även kunna ta del av lite mer avancerad teknologi och har för många varit den första lite mer avancerade robotgräsklipparen.
 
  • PC är Stihls mest avancerade kategori för iMOW-robotgräsklippare och är särskilt lämpad för professionella behov eller de som har en riktigt stor gräsmatta. Med fokus på teknik och automatisering är dessa även det givna valet för de som vill ha det allra senaste.
 

Utifrån denna indelning kan man ganska enkelt få en känsla för vad man bör fokusera på.

Men värt att poängtera är att det ofta rymmer flera modeller inom de olika grupperna, och att de faktiska egenskaperna kan variera lika mycket mellan modeller som det gör mellan grupper.

Därför är det alltid en bra idé att titta närmare på den specifika modell man är intresserad av. Vill du ha mer information om Robotgräsklippare eller traditionella Gräsklippare hittar du det här!

Pris

Vilket pris är du beredd att betala för din nya Stihl iMow?

Förutsättningar

Vilken modell passar din trädgård? Har du en stor eller liten tomt? Läs noga igenom de tekniska detaljerna för din robotgräsklippare.

Funktionalitet

Behöver du en teknisk snabb robot eller en enkel medelsnabb klippare? Utgå från dina egna behov när du väljer modell av Viking Stihl iMow.

Att komma igång: Installation av begränsningslina

Att använda begränsningskabel är numera standard när det kommer till robotgräsklippare.

Det är nämligen bara en väldigt liten skara tillverkare som har valt att fokusera på andra lösningar.

För när det kommer till kritan så har begränsningslina visat sig vara det mest pålitliga och mest hållbara alternativet.

Och när du väljer iMOW så vet du redan från början att det är begränsningslina som gäller.

Är man det minsta osäker på vilken sorts lina man bör använda, eller hur man bör installera den, så är det en bra idé att kontakta en Stihl-certifierad installatör.

Vill man däremot ta hand om det hela på egen hand så finns det mycket pengar att spara.

Installationen av en begränsningslina till iMOW skiljer sig inte åt från installation av övriga begränsningslinor.

Stihls egna begränsningskabel eller inte?

Man kan själv välja huruvida man föredrar Stihls egna linor, eller tredjepartsalternativ.

Många rekommenderar att man väljer tillverkarens egna linor, då det innebär att man slipper eventuella kompatibilitetsproblem eller jobbiga diskussioner i samband med garantiärenden.

Stihl rekommenderar i de flesta fall att man har en ytlig begränsningslina för att säkerställa god kontakt med sin Viking robotklippare.

Mjukvaran: Stihl iMOW

Stihl har valt att storsatsa på appbaserad styrning.

Det innebär således att den som vill justera sin gräsklippare har att välja mellan att använda en enhet med iOS, iPadOS eller Android. IMOW-appen finns tillgänglig på såväl Google Play som App store.

Huruvida man väljer att använda surfplatta eller mobiltelefon är så klart upp till var och en.

Medvetenhet

Det är tydligt att Stihl är medvetna om vilka stora förväntningar som finns på appbaserad styrning.

För de har säkerställt att appen är så heltäckande som möjligt, och är enkel att använda oavsett hur många avancerade funktioner som robotgräsklipparen i fråga har.

Men hur är den egentligen att använda? Och vad kan man göra med iMOW-appen?

iMOW-appen

iMOW-appen är själva navet för allt som har med ens robotgräsklippare att göra.

Där hittar man information om enheten, statistik om tidigare klippning och har även möjligheten att lokalisera sin gräsklippare om den är utrustad med GPS.

Men den kanske allra viktigaste funktionen är att man kan bestämma huruvida robotgräsklipparen ska vara i automatiskt eller manuellt läge.

Automatiskt läge

I det automatiska läget så sköter gräsklipparen sig själv i princip helt och hållet.

De dyrare modellerna är även utrustade med sensorer och databearbetningsegenskaper som gör att de själva avgör när det råder rätt förutsättningar för att klippa gräset.

Denna sorts automatisering är på många sätt unik och är något som gör Stihl till ett givet val.

Väljer man manuell drift så kan man istället schemalägga klippning till de perioder och tidpunkter så man tycker att det passar bäst.

Man kan även välja att själv aktivera gräsklipparen utan schemaläggning, och man vill ha full kontroll över vad som ska klippas.

Men även i manuellt läge så ser gräsklipparen till att välja det mest effektiva driftläget för tillfället, för att undvika att resultatet blir dåligt.

Robotgräsklipparens panel

Även om iMOW är utrustad med en instrumentpanel så är det värt att poängtera att den främst är informativ.

Där kan man se driftlägen, batteristatus och liknande saker som kan vara viktiga att hålla koll på.

Men om du förväntar dig att kunna justera inställningar via den fysiska panelen så kommer du bli besviken.

Turligt nog väger appen definitivt upp det hela.

Anledningen att instrumentpanel inte går att använda för justering av drift är att Stihl har gjort det aktiva valet att istället satsa på appbaserad konfigurering.

En av anledningarna är att en fysisk konfigurationspanel ökar riskerna för onödigt slitage och innebär även att man kan råka justera robotgräsklipparen av misstag.

Detta är iallafall de anledningar som företaget själv har gett.

Summering: Bör man välja iMOW?

När det kommer till robotgräsklippare så är iMOW på flera sätt oerhört intressant.

Samtidigt som det är en förlängning av den tidigare populära Viking-serien, så är det samtidigt en helt ny och innovativ robotgräsklippare.

Vad Stihl har bidragit med är såväl traditionell kunskap om vad som utgör en robust maskin, men även möjligheterna att säkerställa god innovation som verkligen ger värde för pengarna.

Egenskaperna varierar beroende på vilken iMow man väljer.

Den som väljer den dyraste PC-gruppen kan se fram emot allt ifrån GPS till vädersensorer och annan smart teknik.

Om man däremot väljer instegsmodellen P så får man en pålitlig, robust och kvalitativ robotgräsklippare som helt enkelt gör vad den ska. Därför kan man alltid vara säker på att få en riktigt bra robotgräsklippare utan att behöva betala onödigt mycket.

Välj modell själv

Att man själv kan välja modell utifrån behov är faktiskt riktigt bekvämt.

Stihl har varit noggranna med att se till att deras robotgräsklippare har både smarta funktioner och består av pålitlig teknik.

De är särskild kända för att anpassa arbetshastighet utifrån förutsättningarna för att säkerställa att gräset alltid blir klippt på rätt sätt.

De klarar även riktigt svåra lutningar, vilket gör dem till ett smart val för dig som har en lite mer svåråtkomlig gräsmatta.

Med stor fokus på sensorteknik har många av modellerna särskilda sensorer i kåporna som gör att risken för skador på djur, människor och objekt blir minimal.

För när gräsklipparen kommer i kontakt med något som inte är gräsmatta så ser den helt enkelt till att vända.

Därför är iMOW på många sätt ett unikt tryggt och säkert val, och många väljer dem just för att de är pålitliga.

De är helt klart ett bra alternativ som tål att jämföras med samtliga andra modeller och tillverkare på marknaden.

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2024-03-20

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården