Robomow Robotgräsklippare test

Robomow test – Styr, kommunicera och kontrollera din klippning tillsammans med en av marknadens favoriter – Robotgräsklippare från Robomow!

Robomow RC304U Roboklipparen

ROBOMOW RC308U

4/5

Pris: Cirka 19 561:-​:-

Robomow RC308U

En av Robomows bästa robotgräsklippare heter RC308U. Den passar trädgårdar på upp till 1500m2. Diskret och kompakt robot för den som vill ha en riktigt pålitlig kompis i trädgården!

4/5

Innehåll i artikeln

Robomow test & Robomow RC308U omdöme, jämförelse och fakta

Robomow robotgräsklippare test och jämförelse är en viktigt del i resan att bestämma vilken klippare man ska välja.  Rent generellt har Robomow sedan 1995 varit trendsättande när det kommer till robotgräsklippare.

De var ett av de första företagen som på bred front lanserade laddningsbara och miljövänliga gräsklippare som var tillgängliga på konsumentmarknaden.

Därför har de kommit att bli väldigt nära sammanlänkade med branschen, och för många är varumärket än idag synonymt med just kvalitativ robotgräsklippare.

Med snart trettio år på nacken har mycket den innovation som kännetecknat företaget kommit att tas för given, men trots detta ligger de fortfarande i framkant gällande smidighet och pålitlighet.

Men många modeller har kommit och gått genom åren. Och vad är det egentligen som i dagsläget kännetecknar Robomow robotgräsklippare?

Vi har gjort en djupdykning i företagets historia samt tittat närmare på hur deras nuvarande utbud fungerar, samt huruvida en gräsklippare från Robomow är ett bra val i dagens på många sätt överfulla marknad.

Robomow – Sedan 1995

Numera är det lätt att ta automatiserade gräsklippare för givet, och det är lätt att glömma bort att de inte för alltför länge sedan inte var så mycket mer än ett koncept och en idé.

När deras modell Classic lanserades 1997 var det därför den första gången som en uppladdningsbar och batteridriven självgående gräsklippare lanserades på bred front.

Sedan dess har det hänt en hel del, och nu är allt ifrån solceller till automatiserad laddning och zonindelning en given del av deras utbud.

Ursprungligen så fokuserade de nästan uteslutande på den brittiska marknaden, men kom med tiden att expandera sin verksamhet till såväl resten av Europa som USA.

Och nu är de ett av de ledande internationella företagen som fortsätter att sätta trenderna för vad man kan förvänta sig av smarta gräsklippare.

På senare tid har deras utbud kommit att kännetecknas av smidiga gränssnitt som gjort det möjligt att styra och konfigurera deras gräsklippare via app, webbaserat gränssnitt och även röststyrning.

I förening med smart automatisering via kameror och sensorer så har de gjort det möjligt att ta del av morgondagens robotgräsklippare redan ida

Gräsklipparutbudet: R-serierna

Numera kretsar utbudet av gräsklippare från detta företaget kring deras så kallade R-serier, där produktkategorierna RX, RC, och RS ingår.

De representerar även en stigande behovsskala där RX lämpar sig för små behov, medan RS täcker de allra största gräsmattorna.

Anledningen till att Robomow valt att fokusera på detta upplägg är att de velat göra det så enkelt som möjligt för potentiella kunder att kunna välja rätt i deras ständigt växande utbud.

  • RX är för dig med en lite mindre gräsmatta upp till 200 kvadratmeter. En lite, smidig, resurssnål och effektiv gräsklippare som är otroligt tystgående.
  • RC är valet för dig som har en normal- eller mellanstor gräsmatta upp till 1200 kvadratmeter. En stark och pålitlig robotgräsklippare som tar sig fram på de flesta ställen.

     

  • RS är vad som rekommenderas för dig som har en stor gräsmatta eller helt enkelt gillar att låta gräsklipparen sköta sig själv. Med kapacitet upp till 3600 kvadratmeter tar den hand om de flesta områden.

 

Hur de valt att strukturera sitt utbud har gjort att många helt enkelt väljer modell utifrån önskad kapacitet.

Särskilt då samtliga modeller delar samma grund när det gäller sensorer och mjukvara.

Vad som däremot kan skilja sig åt är stödet för röststyrning och GPS-lokalisering.

Om du har särskilda behov och önskemål rekommenderar vi därför att du tar en noggrann titt på de olika modellerna för att säkerställa att de har de tekniska lösningar och den funktionalitet som du efterfrågar.

Då minimerar du risken för att du blir missnöjd eller gör ett köp som inte motsvarar dina egna förväntningar.

Att komma igång: Installation av begränsningkabel

Det finns numera många auktoriserade Robomow-installatörer.

Och allt fler väljer att kontakta en sådan för att vara säker på att installationen sker så snabbt och smidigt som möjligt. Då får man även garanti på utfört arbete.

Men för den som vill ha full kontroll så är egen installation det enda valet.

Alla Robomow robotgräsklippare använder kantkabelsystemet, eller begränsningskabel som det även kallas.

Det innebär att en fysisk kabel utgör en gräns och barriär för var gräsklipparen får åka. Genom att låta kabeln utgöra en yttre gräns för gränsmatta, och även en skyddsgräns för buskar, pool och övriga känsliga områden så ser den till att gräsklipparen endast klipper vad den ska.

När man installerar kabeln så lägger man helt enkelt ut den runt gränsmattan och runt de föremål man vill att gräsklipparen ska undvika. Svårare än så är det inte, och kabeln täcks naturligt av gräset vilket gör att den blir en given del av omgivningen.

Läs mer om begränsningkablar och installation!

om installation från robomows hemsida
Skärmdump från robomows hemsida

Mjukvaran: Robomow App och MyRobomow

Robomow har valt att särskilt fokusera på mjukvara och användarupplevelse.

Dels då detta är något som i stor utsträckning har kommit att efterfrågas, men även då det numera är en förutsättning om man ska kunna leva upp till de höga förväntningar som de flesta personer har.

Men vad är egentligen skillnaden mellan Robomow App och My Robomow?

Vi har tagit en närmare titt på de både mjukvarulösningarna för att se vad de har för för- och nackdelar, samt vad de egentligen används för.

robomow app smarta lösningar
Mycket bra och smidig info med Robomows App

MyRobomow! 

 

MyRobomow är smart webbapp!  Den låter dig som ägare hålla kolla på och styra din robotgräsklippare.  Du kan få optimeringstips och fullständig koll på hur och när du behöver klippare din gräsmatta. 

Har du en modell från 2021 eller en modell med inbyggd GSM så funkar MyRobomow för dig!

Tillgänlig på engelska, tyska, franska och svenska.

Robomow App

Robomow App finns tillgänglig för Android- och iOS- eller iPadOs-baserade enhet via endera App Store eller Google Play.

Appen är på många sätt grundstommen i hur de möjliggör för användare att interagera med sina gräsklippare.

I appen samlas nämligen all den funktionalitet som krävs för att få ut det mesta av sin gräsklippare. Där kan man endera välja huruvida man vill låta gräsklippare sköta sig själv, eller om man vill ta full kontroll över klippningen.

Den som väljer att låta gräsklippare styra sig själv behöver egentligen inte göra mer än att säkerställa att kantkabeln är rätt utplacerad och därefter aktivera det automatiserade läget. Då kommer gräsklipparen att på egen hand klippa och ladda med en lämplig intervall.

Den som föredrar full kontroll kan däremot utifrån eget tycke aktivera klipp- eller laddningsläge, justera klippschema och till och med styra gräsklipparen manuellt om ett särskilt område behöver lite extra omsorg.

Något som kommit att bli väldigt uppskattat är att man via appen kan få notiser och uppdateringar gällande gräsklipparens status, laddtid och drift.

Där får man även varningar om det föreligger någon risk som kan tänkas behöva avhjälpas.

Här kan man även få hjälp att diagnostisera fel och komma i direktkontakt med kundtjänsten om det skulle behövas.

hitta min robomow
Hitta min Robomow med appen

My Robomow

MyRobomow är en helt nylanserad tjänst som ännu är under utveckling.

Men den får du chansen att var du än befinner dig justera och styra din gräsklippare.

Detta förutsätter att du har valt att delta i RoboConnect-programmet och har en GSM-modul installerad i din gräsklippare.

Det är nämligen dessa saker som gör det möjligt att helt och hållet fjärrstyra robotgräsklipparen.

Med MyRobomow får du ett heltäckande perspektiv gällande hur din gräsklippare arbetar och presterar, samt vad som kan behöva justeras för att få ut det mesta av den.

För där samlas nämligen statistik som gör det enkelt för dig att utvärdera om klippningen slutfördes med gott resultat.

Om din robotgräsklippare stödjer GPS så kan du även se dess plats via Google Maps vilket bidrar till ökad säkerhet ifall den skulle bli stulen, eller om något riktigt oväntat skulle hända.

Än så länge är MyRobomow under utveckling, men kommer definitivt vara något som företaget storsatsar på.

Därför är det ännu inte helt klart vilka funktioner som denna tjänst kommer att stödja i framtiden.

Men bolaget har själva sagt att det i framtiden kommer att vara en given del av deras befintliga system, och att det kommer få lika mycket engagemang och fokus som deras app.

Bör man välja Robomow?

Det är ingen hemlighet att detta varumärke har blivit ett favoritval bland de personer som vill ha robotgräsklippare som är både innovativa och pålitliga.

En inte alltför ovanligt förekommande kritik är att robotarna fortfarande förlitar sig på kantkabel-systemet när andra tillverkare valt att byta till virtuella zoner.

Men de har själva mött kritiken med en hänvisning till att kantkabelsystemet fortfarande är det allra mest pålitliga och resurseffektiva.

Med detta blir nämligen risken för att gräsklipparen åker iväg på egen hand, eller klipper något den inte ska, helt obefintlig.

Deras utbud är strukturerat på ett sådant sätt att det är väldigt lätt att välja den modell som är bäst för ens egna ändamål.

Då de valt att placera gräsklippare i de olika segmenten utifrån kapacitet så är det i många fall bara att välja den gräsklippare som har bäst balans mellan prissättning och den kapacitet man faktiskt behöver.

Svårare än så behöver det inte vara.

Därför är robotklipparna som först utvecklades av två män vid namn Udi Peless och Shai Abramson förmodligen ett av de enklare valen bland dagens robotgräsklippare.

Och faktumet att företaget har flera decenniers erfarenhet av att leverera pålitliga klipplösningar talar väl för att de även är ett framtidssäkrat val.

Genom att storsatsa på enkla gränssnitt för styrning och konfigurering av robotgräsklipparna är det lätt att interagera med en gräsklippare från Robomow.

På det stora hela är de därför helt klart ett bra val för dig som har ett öga för funktionalitet utan att vilja kompromissa med ny innovativ teknik. Helt enkelt en riktigt bra kompromiss. Robomow har visat sig vara en klippare att lita på!