robotgräsklippare test

Robotgräsklippare test - 10+ modeller bäst i test 2023

Vill du veta vilken robotgräsklippare som är bäst? Hitta och jämför den bästa robotgräsklipparen baserat på pris, kvalité och prestanda i vårt robotgräsklippare test 2023.

Hur vi använder länkar från annonsörer (annonslänkar)

På den här sidan finns det så kallade affiliatelänkar. Om du klickar på en sådan länk tas du till ett företag som säljer varan. Köper du en produkt genom företaget tjänar vi en provision på detta.  Detta gör det möjligt för oss att fortsätta tillhandahålla information och guider gratis på vår hemsida. Företagen och länkarna har ingen påverkan på resultatet på våra jämförelser eller sammanställningar. Priset för dig som kund påverkas inte heller. 

Vårt urval av modeller baserar sig på produkter som fått höga betyg i tester, positiva omdömen från kunder samt är tillgängliga att köpa för svenska konsumenter på den svenska marknanden. Vi har inte kapacitet att presentera en fulltständig lista och sammanställning över robotgräsklippare på marknaden. Betygen vi satt grundar sig på de parametrar vi bedömt produkterna på. 

Planerar du att köpa en robotgräsklippare men är osäker på vilken som har blivit bäst i test?  När du väl har bestämt dig för att köpa en robotgräsklippare kan det kännas svårt för dig som konsument att välja rätt och hitta den bästa robotgräsklipparen för just din trädgård.

Vi på Klippare.nu vill därför hjälpa dig att hitta rätt och underlätta för dig vid valet av robotgräsklippare baserat på tester, jämförelser, statistik och research.

Vilken är den bästa robotgräsklipparen i test?

Vi har i vår jämförelse av flera robotgräsklippare utsett Yardforce SA900 ECO från svenska Robotgarden till den bästa robotgräsklipparen 2023. Robotgräsklipparen blir i vår jämförelse bäst i test eftersom det är en av de billigaste robotklipparna på marknaden, men som även fått 4 eller mer i betygen av över 60% av användare. 

Klipparen är uppdaterad till senaste mjukvaran vid försäljning och kommer med 1 års garanti samt service och support direkt från företaget. 

Ibland kan det vara svårt att utse en vinnare av alla robotgräsklippare bäst i test som finns, och det som funkar för din trädgård kanske inte funkar optimalt för grannens. Det är därför viktigt att ta reda på så mycket information som möjligt innan du gör ditt val. Läs våra recensioner, faktagranskningar och jämförelser här på sidan och klicka dig vidare tills du hittar en produkt som passar just dina behov. Läs mer om varför vi tycker att just Yardforce SA900 är ett av de bästa köpen 2023 och varför Stiga Stig är en av de bästa nya robotgräsklipparna på marknaden. 

5 bästa robotgräsklipparna i test - bäst i test 2023

Yardforce SA900ECO - Bäst i test

Jämförbar och teknisk fakta

Batteri: 28 V/2,9 Ah Skärhöjd: 20–60 mm Skärbredd: 180 mm Klipptid per batteriladdning: 80 min. Laddningstid: 90 min (Jämfört med Stihl 422: Samma) Klarar lutning: Upp till 40 % Lyftsensor: ja Regnsensor: ja

 

yardforce robotgräsklippare testvinnare

Bästa robotgräsklipparen baserat på pris och prestanda

Yardforce SA900ECO är utsedd att vara den bästa robotgräsklipparen baserat på kvalite, prestanda och framförallt priset! Det är en mycket prisvärd robotgräsklippare. I vår sammanställning har vi valt att lyfta fram just den här robotklipparen som det bästa köpet och robotgräsklippare bäst i test 2023!

I våran jämförelse får den här modellen mycket bra betyg i många jämförelser och därför är den vår vinnare i bäst i test robotgräsklippare. 

Recension och test av robotgräsklipparen Yardforce

Är det lätt att installera den här robotgräsklipparen?

Den här robotgräsklipparen från Yardforce är enkel att installera även för den som inte besitter specialkunskaper. Yardforce SA900ECO är relativt ny på den svenska marknaden men växer i populäritet och vinner marknadsandelar i allt snabbare takt. Vi upplever den som en mycket prisvärd robotklippare som är lätt att använda på grund av att den är utrustad med ett färre antal knappar. 

Vi märker i testet att när batteriets laddning är lågt återvänder Yardforce SA900ECO till laddstationen för automatisk laddning. 

Yardforce SA900ECO klipper gräsmattor på upp till 900 kvadratmeter. I vårt test har vi dock begränsat ytan till en mindre gräsmatta. Yardforce finns även i modellerna SA650ECO och SA1000ECO. Modellerna är liknande i utförandet men skiljer sig en del i prestanda. De olika modellerna klarar att klippa gräsmattor från 650 till 1000 kvadratmeter.  Yardforces lite enklarare modell för den lilla trädgården heter Yardforce Compact 280R. Den här modellen klarar klippningar på upp till 350kvadratmetet och en lutning på upp till 30%. 

Hur håller sig robotgräsklipparen i lutningar?

Yardforce SA900ECO klarar lutningar på upp till 40% vilket är att jämför med både Stihl 422 och Garden Smart Sileno City 500. Stihl klarar lutningar på 35% och Sileno City 500 klarar en lutning på 25%. Detta gör att Yardforce är bäst i test jämför med dessa två modeller när det kommer till att klara av lutning. Tittar vi även på priset så ligger Yardforce flera tusen kronor billigare än både Stihls modell och Gardenas. 

En modell som är tyst och effektiv 

Yardforces robotgräsklippare är alla utrustade med en borstlös motor. Detta gör dom till robusta och underhållsfria robotgräsklippare. Även modellen som vi har testat är tyst vilket gör att du inte behöver störas av trädgårdsarbetet överhuvudtaget vilket är riktigt bra såklart! 

robotgräsklippare test
Robotgräsklippare test av märket Yardforce

Yardforce 900 ECO

 
Bra för användare som vill ha en bra och stabil klippare gör sitt jobb och är enkel att programmera.
 
Passar ej användare som gillar att ha avancerade inställningar och menyval.

Utvalda funktioner

display på robotgräsklippare
Knapparna på Yardforce 900 ECO
Stoppknapp på robotklippare
Bild på stoppknapp tagen på testvinnaren ovanifrån
hjulet på en robotgräsklippare
Greppvänliga hjul

Fördelar

Nackdelar

5/5

Just nu 5 499:-

knivar på robotgräsklippare
Bild av knivarna på testvinnaren Yardforce
robotklippare framifrån
Bild tagen framifrån

Stihl iMow 422 - Bäst kvalité på robotgräsklippare

Jämförbar och teknisk fakta

Batteri: Lithium 18,5 V – 2,25 Ah Max lutning: Upp till 35% Höjdinställningar: 20-60 mm Klipptid: 30 min Klippyta: 0-800 m² Klippbredd: 20 cm Laddtid: 90 min Fjärrstart: Nej Larm: Nej Vädertimer/Regnsensor: Ja  Korridorsinställning: Ja

stihl imow 422 modell

Bästa valet baserat på kvalité - Test och recension av Stihl iMow RMI 422

Den andra utvalda modellen i listan är Stihl iMow RMI 422. Detta är en robotgräsklippare i mellanklassen som klarar gräsmattor upp till 800 m2. I vår jämförelse visar sig den alltså  vara lämplig för dig som har en mindre till mellanstor gräsyta att klippa.

Stihl iMow 422 är utrustad med kraftig kniv som tillämpar bioklippteknik. Detta medför att gräset som vi klipper med den här modellen hamnar i gräsmattan och tillför ovärderlig gödning. Den här tekniken, som vi tidigare beskrivit, resulterar i en tät och sund gräsmatta. Även om kniven enligt tillverkaren håller sig mycket länge så är den lätt att byta ut om det skulle behövas. Detta kan även göras utan specialverktyg. Därför mycket lämplig för både personer som inte känner att dom har de rätta tekniska kunskaperna, och för dem som saknar verktyg. 

stihl robot moving

Hur är klipphöjden och sluttningar

Vi upplever att klipphöjden är enkel att justera för iMow 422 på den integrerade konsolen. LCD-displayen har bra ljus och kontrast och är därför tycker vi den är enkel att läsa av och använda. Det blir dock relativt svårt att jämföra displayer mellan olika modeller och varumärken. 

iMow 422 från Stihl klipper sluttningar på upp till 35% utan några problem. Stihls Adaptive Slope Speed system gör att robotklipparen anpassar hastigheten när den känner av backar och lutningar. 

Vi kan själva ställa in och bestämma när vi vill att iMow ska klippa gräsmattan.  Om du köper den här modellen kan du själv ställa in tider och dagar som du vill att robotgräsklipparen ska vara aktiv och klippa ditt gräs. Jämför med hur du själv skulle klippa gräset?  Sen räknar roboten själv ut med vilken frekvens den behöver klippa gräset under dessa tider. Vi väljer att ställa in klippningen under en begränsad tid på dagen.

När det kommer till kåpan som skyddar motorn upplever vi den  som tålig och gör den till ett bra skydd mot yttre påverkan. Kåpan skyddar mot regn och kollisioner med diverse objekt (träd, stenar etc.). Dock har robotgräsklipparen inbyggda och integrerade sensorer vilket gör att kollisioner med hinder som tidigare nämnda undviks. 

Hur står sig hjulen på iMow 422

Stihl satsar här på hjul som rengör sig själva. Detta medför att även modellen 422 med lätthet tar sig fram även i något svårare och mer ojämna ytor jämfört med modeller som inte kan tillämpa detta.  

Utvalda funktioner på robotgräsklippare

Stihl Imow 422 display
Displayen på Imow422 från Stihl
stihl imow robotgräsklippareknivar
Knivarna på en Stihl Imow 422 robotklippare
stihl imow robotklippares hjul
Hjulet som svarar bra i gräset

Fördelar

Nackdelar

*uppgradera till RMI 422P eller RMI 422PC för att få både bättre ytkapacitet och en robot som klarar tuffare sluttningar.

5/5

Gardena Sileno City 500 - Bästa robotgräsklipparen för små ytor

Jämförbar och teknisk fakta

Batteri: Lithium 1 x 1,6 Ah  Klipptid per laddning: 60 min Laddtid: 60 min  (Jämfört med Stihl 422: -30 min) Höjdinställningar: 20-60 mm (Jämför med Stihl 422: Samma) Klippyta: 0-500 m2 Klippbredd: 22 cm Klarar lutning: Upp till 25% Fjärrstart: Ja  Larm: Nej Vädertimer: Kan köras i alla väder Korridorsinställning: Ja, 9 olika + Auto

gardena city 500 robotgräsklippare

Bästa robotgräsklipparen för små gräsmattor - Recension

Är du en av alla dom som vill ha en snygg och välskött gräsmatta. Men kanske även tillhör skaran som vill lägga ner minimalt med tid på den? Då har vi tittat närmare på robotgräsklipparen Gardena Sileno City 500 för just dig.  Vi märker i vårt test att roboten sköter nämligen jobbet åt dig och ger dig en snygg och välmående gräsmatta utan någon som helst arbetsinsats av dig själv. Med hjälp av Gardena Smart App kan vi dessutom styra allt genom våran smartphone eller surfplatta! Läs mer om Gardena robotgräsklippare här.

Är Gardena Smart App bra?

Det finns idag smarta tekniska lösningar för nästan alla behov du som konsument kan tänka dig att ha i hemmet. 

Smart belysning, smarta larmtjänster och smarta appar för att kontrollera din energiförbrukning. Självklart finns det även smarta och bra lösningar till dina trädgårdsredskap. Smarta tekniska lösningar gör ditt trädgårdsliv både enklare och roligare. 

Gardena Smart är egentligen bara ett exempel på en modern teknisk lösning. Det finns samtidigt många olika smarta appar till jämförbar prestanda för flera olika modeller och varumärken. 

Med Gardena smart kan du koppla din mobiltelefon till din Gardena robotgräsklippare och ha fullständig kontroll över din robot. 

SensorCut Systems och installation

Gardena har utvecklat SensorCut System till deras robotgräsklippare. Detta gör att när vi kollar närmre på Gardena Sileno City 500 så märker vi att den klipper gräsmattan mycket precist och bra, samt ger oss den där vältrimmade looken. 

Enligt statistik är Sileno 500 mycket tyst och klarar lutningar på 25%. Precis som namnet antyder är Gardena Sileno City 500 anpassad för små gräsmattor på upp till 500 kvadrat. Har du en mindre trädgård så lämpar sig det svängande bakre hjulet mycket bra. 

Installationen gör vi smidigt genom det medföljande installationsprogrammet. Det är användarvänligt, bra och guidar oss pedagogiskt genom alla menyer och val. Vi kan även använda Gardena Smart App till väldigt mycket när det gäller denna robotgräsklippare. 

Det går också att koppla ihop flera Gardena Smart tillbehör såsom Gardena Smart Water Control och synka bevattning och klippning. Garden Sileno City 250. Sileno City 250 är den något enklarare varianten och kostar därmed lite mindre. Sileno City 250 klarar gräsmattor på upp till 250 kvm.

robot från gardena i trädgård
gardena sileno ovanifrån
Gardena Sileno Ovanifrån
hjulen på gardena sileno 500
Hjulen på gardena sileno 500
gardena sileno i laddstation
Garden Sileno i laddstation

Positivt

Negativt

3.5/5

Ferrex 800 - Bästa billiga robotgräsklippare

Jämförbar och teknisk fakta

Batteri: 2.9 AH – Klipptid: 80 minuter Laddtid: 90 minuter Klippyta: 800 m² Klipphöjd: 20 till 60 mm. Regnsensor: Ja

robotgräsklippare från ferrex

Bäst billiga robotgräsklippare 2023 - Recension

Vi fortsätter listan med sex av våra bästa robotgräsklippare med en av våra budgetfavoriter: Ferrex 800.

Robotgräsklippare av märket Ferrex är mycket okänt i Sverige men vi spår en ljus framtid för detta märke av robotklippare. Det finns flera komponenter som gör den här roboten till en spännande gräsklippare. Robotgräsklipparna är stora i Tyskland och säljs av affärskedjan Aldi. I Sverige är det företaget Robotgarden som marknadsför och säljer dessa robotar. 

Uppdaterad mjukvara

Hos Robotgarden finns möjligheten att köpa fjolårets modeller till ett otroligt lågt pris! Vad som gör denna modellen av robotgräsklippare till så intressant är den maskin man får till det låga priset.

Eftersom hårdvara och design kan te sig relativt lika mellan olika varumärken och modeller så gör mjukvaran stor skillnad och har stor påverkan på hur väl roboten fungerar.

Robotgarden som själva utgör sig för att vara experter på bland annat robotgräsklippare ser till att mjukvaran i deras Ferrex-modeller alltid är uppdaterad. 

Service och support ingår

När vi tittar närmre på Ferrex 800 av svenska Robotgarden så blir vi informerade om att det  även ingår 1 års garanti, service och support direkt från företaget. 

Installation 

Installationen är enkel och liknar många andra modellers. Vid köp av Ferrex 800 ingår även laddstation, begränsningskabel, 200 Plastspikar, 3 x Skarvdon ,3 x Extra knivar ,3 x Extra knivskruvar och en digital manual. Tillsammans med detta startpaket ingår alltså även support vilket gör att vi tycker att det är lätt att installera och att de flesta kan installera robotgräsklipparen utan större problem! 

Positivt

Negativt

Priset för en Ferrex 800 tillsammans med support- och startpaketet ligger just nu på 4 499:- vilket gör att vi anser den här roboten vara en av de absolut mest intressanta budgetköpen du kan köpa säsongen 2023! En mycket prisvärd robotgräsklippare!  Läs mer om budgetfavoriten här.

4.3/5

Husqvarna Automower 315 - Bäst klassiska robotgräsklippare

Jämförbar och teknisk fakta

Energikälla: Batteri Effekt:25 W Självgående: Ja Maximal lutning: 40% Tomtstorlek: 1500 m² Batterityp: Li-ion Klipphöjd/Skärdjup: 2-6 cm Klippbredd: 22 cm

Bästa klassiska robotklippare i flera robotgräsklippare test

Här ser vi en testvinnare från klassiskt svenska företaget Husqvarna! Automower 315 är redan en institution och klassiker i svensk robothistoria.  

Denna smarta robotgräsklippare passar medelstora ytor upp till 1500 kvadrat. 

När vi säger smart robot så syftar vi på den smarta teknik den är utrustad med. Det visar sig nämligen att den här klipparen kan anpassa klippningen baserat på hur snabbt gräset på våran gräsmatta växer. Gräsklipparen klarar lutningar på 40% och att ta sig igenom trånga passager. Den smarta tekniken gör det även möjligt för oss att klippa gräset på vissa punkter i våran trädgård om det har vuxit snabbare någonstans. I allmänhet finns många intressanta tillbehör till Husqvarnas robotgräsklippare. 

Användarvänligheten på Automower

Så som många andra av Husqvarnas trädgårdsprodukter så upplever vi att även denna Automower robotgräsklipparen en användarvänlig maskin. Vi tycker att skärmen är lätt att navigera på och gör att vi enkelt kan anpassa våra inställningar på gräsklipparen. Vi ställer relativt enkelt in när och hur vi vill klippa.

automower husqvarna 315 avancerad modell

 

Vilken volym och ljudnivå vi hittar

Husqvarna Automower 315 är tyst i klassen! Med dess maximala högsta ljudnivå på 60 dB störd den oss inte när den gör sitt jobb. Ibland kan man höra knivarna något om den stöter mot något hårt men detta är något som är generellt för robotgräsklippare. Den låga ljudvolymen är på grund av det avancerade och unika klippsystemet. 

Hur är laddningstiden och klipptiden

Laddningstiden för den här modellen av Automower är relativt standard. En typisk laddningstid ligger på 60 minuter. Men något som vi däremot tycker står ut något i klassen är klipptiden på den laddningen. 70 minuter är bra och lite bättre än många andra i samma storleksklass. 

robotgräsklippare från husqvarna

Installationen är enkel

Automower 315 är enkel att installera och kräver inga specialkunskaper eller verktyg. Vi är inte jättetekniska och får igång den smidigt. Och du som användare ska inom kort kunna få en hälsosam och estetiskt tilltalande trådgärd! Jämför detta med att boka in en tekniker som kommer och installerar allt åt dig. 

Fördelar

Nackdelar

3.5/5

Stiga Stig 1200 - Bästa nya robotklippare

Jämförbar och teknisk fakta

Batteriantal: 1 Klipptid: 3.5 timmar Laddtid: 3 timmarMax lutning: 45% Klippyta: 1200 Sqm Ljudnivå: 65-70 dB Regnsensor: Ja App till smartphone: Ja

Bäst robotgräsklippare av nykomlingar - Detaljerad Recension

Den senaste pålitliga arbetshästen från svenska Stiga har fått namnet Stiga Stig 1200. Många känner till det klassiska svenska företaget som startades i Småländska Tranås. 

Till en början kanske mest kända för pingisutrustning och hockeyspel men Stiga är en riktigt stor spelare i skötseln av din gräsmatta. 

Företaget har varit dominerande i manuella gräsklippare och har redan från början varit med i racet om att utveckla den absolut bästa robotgräsklipparen.

Stiga Stig 1200 är robotgräsklipparen som passar perfekt för dig med en lite större trädgård med utmanande klippning. Robotgräsklipparen kan hantera gräsmattor och ytor på upp till 1200 m2. Den kan också hantera upp till fyra klippzoner som går att ställa in. 

Batteriet är kraftfullt

Vi finner att robotgräsklipparen är utrustad med ett kraftfullt 7,5 Ah litium-batteri. Med detta batteriet klarar roboten från Stiga av att arbeta hela 3,5 timmar. Vi märker att när gräsklipparen har utfört sitt arbete åker den automatiskt tillbaka till laddningstationen och laddar batteriet åt oss. 

stigas nya robotgräsklippare

Klipparen Stiga Stig har försetts med en GPS-assistent. Det finns många fördelar med en GPS och GPS:en gör det möjligt till en virtuell partition funktion. Denna funktion ger oss möjlighet till att skapa en överskådlig plan för klippning av våran gräsmatta. Detta i sin tur kan ge oss en effektiv och samtidigt en smart gräsklippning.

 

App

Vi har möjlighet att koppla upp vår Stiga Stig  till mobilen! Vi testar såklart detta och det görs  genom att roboten är utrustad med en blueetooth-sändare och mottagare. Tack vare detta kan vi kontakta och interagera samtidigt som robotgräsklipparen klipper gräset. 

 

Utrustad med en borstlös motor

Som flertalet andra robotklippare på marknaden så är Stiga Stig även den utrustad med en så kallad borstlös motor. Detta ger en lägre batteriförbrukning samt en lägre ljudnivå om vi jämför med andra modeller som inte är utrustade med denna typ av motor. Även längre livslängd är en effekt av en sådan typ av motor. 

Fördelar

Nackdelar

4/5
bästa robotgräsklipparen

1. Yardforce SA900ECO

4.7/5
stihl imow 422 modell

2. Stihl iMow 422

4.5/5
stigas nya robotgräsklippare

3. Stiga Stig 1200

4.1/5
robotgräsklippare från ferrex

4. Ferrex 800

4/5

5. Husqvarna Automower 315

3.5/5
gardena city 500 robotgräsklippare

6. Gardena City 500

3.4/5

 

Sammanställning av test

I den här artikeln har vi sammanställt flera test av robotgräsklippare som blivit bäst i test. Vi har baserat våra testvinnande robotgräsklippare på en rad olika faktorere såsom recensioner från användare, etablerade hemsidor och information och fakta direkt hämtad från tillverkare och återförsäljare. I den här sammanställningen av olika tester av robotgräsklippare så kan du lätt få reda på vad experterna anser om olika modeller, vad vi betygsätter högt, samt bilda dig en egen uppfattning om vilken modell av robotklippare som passar dig och dina behov bäst. 

Några av de variabler som vi tittat på i vår jämförelse av robotgräsklippare: 

 

 • Tillgängliga tester från organisationer, medier och specialister
 • Recensioner från användare och konsumenter
 • Kommentarer och robotgräsklippare test från experter
 • Pris
 • Specifikationer av olika modeller

 

Att välja från bäst i test

Det kan vara klurigt att hitta rätt från alla bäst i test och guider. 

Det finns flera faktorer att tänka på när det gäller köp av robotgräsklippare och vilken som är den bästa modellen. Det hänger på din trädgård och behovet du har.

Små trädgårdar kräver mindre prestanda när det kommer till klippyta. Samtidigt som du kanske behöver ha en stark robotklippare som klarar av kraftiga lutningar? Läs vidare för vårt robotgräsklippare test där vi har sammanställt experters tester för att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning om vilken som är den bästa robotgräsklipparen för just din trädgård och gräsmatta. Köp rätt direkt!

 

Robotgräsklippare bäst i test

Yardforce SA900 ECO

yardforce robotgräsklippare testvinnare

Robotgräsklippare bäst i test

Det finns flertalet tester att gå igenom på nätet. Vi har tagit del av många av dom för att utse vilken robotgräsklippare som är bäst i test. Fortsätt läsa och hitta vilken som passar dig bäst! Den robot som vi väljer ut är nödvändigtvis inte den bästa för din trädgård. 

Vi uppmanar alla att bilda sig sin egen uppfattning om vad som är den bästa robotklipparen för just dig och dina behov. Vi hoppas dock att våra sammanställningar och jämförelse kan vara en liten hjälp på vägen. Vill du ta del av fler jämförelser och tester så kan du ta del av de tester och övrig informationen vi har baserat testningen på nedan. 

Jämför bästa robotgräsklipparna

stihl imow robotgräsklippare

Stihl iMow RMI 422

Robotgräsklippare Stihl iMow RMI 422 klipper snabbt och effektivt gräsmattor upp till 800 m² med perfekt resultat. Klipper sluttningar upp till 35% utan problem
4.5/5

Gardena Sileno City 500

Robotgräsklippare Gardena Sileno City 500 ger dig en perfekt trimmad gräsmatta och mer tid över till annat. Robotgräsklipparen är specialanpassad för mindre gräsmattor upp till 500 kvm och är oerhört tystgående och driftsäker, även i trånga passager. Gardena  Sileno 500 är en mycket bra robotklippare för dig som har en lite mindre gräsmatta.

4.5/5

AL-KO Robolinho 450W

Bra budgetköp! Efter ett omfattande test utfört av Råd & Rön för privat användning så erhöll Robolinho 500 E utmärkelsen “Bra Köp”, efter att ha fått högsta betyg för flertalet egenskaper. Detta är uppföljaren som kallas 450W Solo.

4.5/5

Husqvarna Automower 315

En mycket avancerad fyra hjuls- robotgräsklippare. De fyra hjulen gör att den kan hantera stora och komplicerade gräsmattor. 

Passar bra till medelstora ytor på upp till 1500 kvadratmeter. Kan hantera sluttningar med en lutning på 40 %. En ny modell som vunnit robotgräsklippare bäst i test är annars Automower 310 mark ii 3 vilken vi snart kommer att ta upp som en av våra bästa robotgräsklippare. 

4.5/5

Stiga Autoclip 530 SG

Söker du en effektiv robot för stora trädgårdar så är Stiga Autoclip 530 ett riktigt sunt alternativ. För trädgårdar upp till 3200 m². Autoclip 530 SG är utrustad med ett kraftfullt 7,5 Ah litium-joner batteri som ger 3,5 timmars arbetstid per klippcykel.

4.5/5

Robomow RC308u - 2019

Utmärkta klippresultat på grund av Robomow RC308 starka klippsystem och dess stora och kraftiga stålknivar! 

 Klipparen har även en extra kraftfull motor så även de första klippningarna när gräset är högt på våren går som en dans.

4.5/5

Robotgräsklippare test - 6 utvalda favoriter

Vi har tittat närmare på 6 populära modeller av robotgräsklippare. Dessa är marknadsledande varumärken, några av de bästa robotgräsklipparna som finns på marknaden, och säljs av flertalet webb- och fysiska butiker. I listan tar vi upp och jämför bäst i test, funktioner, tillbehör, begränsningar och användarvänlighet m.m. 

Vi kommer även att lista priser men reserverar oss för att det finns olika prissättningar och att de kan ändras både ofta och snabbt. Vi rekommenderar alltid att kolla upp priset noga hos återförsäljaren innan du köper en robotgräsklippare, detta gäller alla varor och priser vi listar på hemsidan. Jämför gärna med andra robotgräsklippare som vi inte har listat här bland de bästa robotgräsklipparna. 

Vad är då en robotgräsklippare? Och kanske framförallt, vad är en bra robotgräsklippare? Bra robotgräsklippare är inte alltid synonymt med dyra robotar. En dyr robot kan förvisso vara en mycket bra maskin, men det finns även billiga robotgräsklippare som gör jobbet lika bra som en dyrare variant, om inte bättre i vissa fall! 

I listan med 6 utvalda favoriter har vi valt att lista och jämföra både prisvärda robotgräsklippare, mellanklass och några robotar som är i den dyrare prisklassen. Informationen vi använder oss av kommer dels från direktkontakt med återförsäljare och utvecklare, och dels från andra bäst i test och hemsidor. 

Så här testar vi och sammanställer information från olika jämförelser och tester

Oftast när vi skriver om olika produkter så utgår vi från redan befintliga tester som finns tillgängliga.

Via direktkontakt med producenter och återförsäljare och eller egna erfarenheter och tester. VI försöker att vara så tydliga med var informationen kommer ifrån. 

Du som läsare kan dock utgå från att informationen vi tillhandahåller kommer från diverse olika källor som redan finns tillgängliga.

Tester kan göras på olika sätt men ett populärt sätt för en testpanel att testa en produkt eller vara, i det här fallet test av robotgräsklippare, är att ställa flera olika modeller mot varandra.

Väljer man dessutom modeller som liknar varandra i prestanda och priser så kan man få ut väldigt mycket nyttig information för dig som potentiell köpare av en robotgräsklippare. 

Har en modell bättre kapacitet för lutningar kanske den andra har en längre arbetstid. Läs så mycket information du kan innan du bestämmer dig för att köpa en robot.

Använd gärna informationen om testerna som vi tillhandahåller och skapa din egna uppfattning om vilken modell som klarar testet bäst!

Bäst i test betyder kanske inte alltid att robotklipparen passar just dina behov bäst.

Ställa in din robotgräsklippare

Att ställa in din robotgräsklippare kan kännas som en ganska svår uppgift för dig som konsument! Faktum är dock att det inte behöver vara så svårt. En modell som får bra betyg i ett stort test ska oftast vara lätt att programmera och ställa in. 

En modell som har många funktioner och inte är lätt att programmera, och kanske därför inte klipper gräset optimalt, får oftast lägre betyg jämfört med en robotgräsklippare som är bäst och har en enkel installation och enkel att ställa in och in kör fast någonstans när den ska klippa gräset. Det är väldigt bra att ta reda på om modellen du funderar på att köpa är lätt att programmera.

 

Vad är en prisvärd robotgräsklippare?

Som vi tidigare nämnt i vårt stora test är Optimow 10 en mycket prisvärd robotgräsklippare enligt oss. Robotgräsklipparen kommer med många funktioner och smarta funktioner. Det är helt enkelt en mycket bra robot att klippa gräsmattan med. En prisvärd robotgräsklippare och en billig robotgräsklippare ska ha bra funktioner som tack vare dessa gör att den ska klippa bra. 

Och för att den sak få bra betyg bör den även kunna hantera högt gräs och lutningar och ha en acceptabelt låg ljudnivå. Vare sig det är olika typer av gräsmattor, en stor gräsmatta, en liten gräsmatta eller en utmanande yta som ska klippas så kräver konsumenter av billiga robotgräsklippare att den klipper gräset som den ska och likvärdigt andra robotgräsklippare. 

Vi anser att support och kommunikation direkt från tillverkare till dig som konsument är en viktig aspekt för att vi ska tycka att robotgräsklipparen kan uppnå betyget mycket bra. Du som konsument ska gärna mötas av en inga problem inställningar när du är i kontakt med företaget. En väldigt bra prisvärd robotgräsklippare kan å andra sidan vara utrustad med delar av lite sämre kvalite. Oftast är det inga problem om den sköts på rätt sätt och du som konsument på egen hand tar reda på hur du på bäst sätt väldigt bra tar hand om din klippare. En robotgräsklippare är bäst när den får bra service och underhåll.

Robotgräsklippare för stora ytor

Har du en stor gräsmatta eller yta kan dessa robotar klippa gräsmattan bra.

 

Husqvarna Automower 430x

Husqvarna Automower 430x från Husqvarna Automower serien är en kraftfull robotgräsklippare som får mycket bra betyg i många stora tester. Den anses vara en av de bästa robotgräsklippare som finns på marknaden idag. Jämfört med bland annat Husqvarna Automower 310 mark ii (Nyare Automower modell jämför med Husqvarna Automower 310 mark och Husqvarna Automower 310) är det en robotgräsklippare som klarar en mycket stor yta 3600kvm jämfört med 1000kvm. Husqvarna Automower 430x klarar även 45% lutning jämfört med Husqvarna Automower 310 mark ii som klarar upp till 40%. En intressant jämförelse som vi kanske kommer att göra i framtiden är den mellan Al ko Robolinho 3000 och Husqvarna Automower 430x. Al ko Robolinho 3000 är en kraftfull robotgräsklippare som verkar väldigt bra och antas få bra betyg i olika tester av bästa robotgräsklippare. En jämförelse av Honda Miimo 3000 och Automower 415x kan även det vara på plats. Robotgräsklipparen går även att koppla till mobilen och via appen via bluetooth.

Stihl IMow RMI 632

Stihl IMow RMI 632 är robotgräsklipparen för dig som har en stor klippyta men också letar efter en av de mest prisvärda robotgräsklipparen på marknaden.

Worx Landroid L1000

Worx Landroid L1000 klarar att klippa en stor yta väldigt bra. Dock inte lika stor yta jämfört med Husqvarna Automower 430x. (Jämförbar med Husqvarna Automower 310 mark ii). Worx Landroid L1000 tål att jämföras med Gardena Smart sileno life 1000 och eller Automower 310 mark ii. Gardena Smart sileno life kommer. iflera olika utföranden och kapaciteter.

 

Robomow rk1000

Robomow rk1000 klarar att klippa gräsmattor på upp till 1000kvm. Vill du ha en robotgräsklippare som klipper ännu större gräsmattor så bör du istället för Robomow rk1000 titta på Robomow rk3000 och Robomow rk4000. Detta är modeller som lättare kan jämföras och mötas mot Husqvarna Automower 430x och eller Al ko Robolinho 3000.

 

Bosch Indego m+ 700

Bosch Indego m+ 700 är inte den som ska klippa störst trädgårdar jämfört med andra robotgräsklippare. Det är dock en intressant modell då robotgräsklipparen kan hantera flera olika ytor som ska klippas. Så har du en stor gräsmatta med flera olika zoner kan detta vara robotgräsklipparen för dig. Robotgräsklipparen Bosch Indego (i olika modeller) finns representerad flera gånger på listor över bäst i test och ett stort test av råd rön.

Aspekter som tas in vid test av robotgräsklippare:

Tillförlitlighet

Har man någon gång ägt en robotklippare eller kanske sett grannens robot arbeta i trädgården, så vet man kanske hur frustrerande det kan vara när robotgräsklipparen stannar mitt på gräset med någon obegripligt felkod. Detta vill man naturligtvis undvika då det skapar en onödig huvudvärk och extrajobb. Läs flera olika tester för att se om modellen är tillförlitlig och arbetar bra utan uppehåll och felkoder. Måste den ofta åka tillbaka till laddstationen för att ladda eller för att hitta tillbaka till sin klipprutt? Klarar den ojämna gräsmattor utan att stanna allt för mycket och klarar den din trädgårds backar och hörn?

Prestanda 

Prestanda är något av det viktigaste att titta på när man utför ett test av en robotgräsklippare. Vad för specifikationer listar tillverkaren och återförsäljaren för just den modellen som du funderar på att köpa? Hur stor gräsmatta klarar robotklipparen av och hur väl klipper den? Andra faktorer såsom laddningstid kontra arbetstid bör tas upp av ett test. Om det står att robotgräsklipparen klipper 1500 kvadrat, stämmer då detta? Klarar din robotgräsklippare högt gräs? 

Design och kvalitet

Design och kvalité hör ofta ihop. Hur är den designad och är detta optimalt för bra kvalitet? En annan aspekt av detta är också hur estetiskt tilltalande den är. Du vill kanske undvika att ha ett fult trädgårdsredskap som sköter din gräsmatta? Hur är hjulen designade? Är dom tillräckligt bra för att få grepp och inte förstöra din gräsmatta, även om det till exempel är fuktigt eller blött? Det kan vara bra att veta hur knivarna är designade och hur dom utför jobbet. 

Prisklass

Hur dyr är den jämfört med sina konkurrenter? Finns det flera olika priser beroende på återförsäljare och butik? Vi förstår att du som konsument inte vill betala mer än vad du behöver!

Funktioner och funktionalitet

Funktioner är något som kan avgöra om en robotgräsklippare är för dig eller inte. Vissa föredrar och behöver mycket smarta funktioner. Andra varken behöver eller vill ha dom. Hur väl fungerar dom? Hur nödvändiga är dom? Det kan också vara bra att veta om det finns en app för just din robotgräsklippare. Det kan underlätta i arbetet. En bra fråga är också om den är lätt att installera. 

Användarvänlighet

Hur ser menysystemet ut? Är det lätt att läsa och förstå? VIlken information kan man få från displayen eller appen? Är det lätt att ändra inställningar och programmera om robotgräsklipparen? Det kan helt klart vara frustrerande om man inte kan förstå sig på menyer. Därför är detta en viktig punkt att ta hänsyn till i ett test av robotklippare. 

Vad är då det bästa med robotgräsklippare - Topp 5 lista

Robotgräsklippare - Sveriges största urval

Vem har Sveriges största urval av robotgräsklippare är en fråga som många konsumenter ställer sig. Frågan är relativt svår att svara på då utbudet kan skilja sig ganska kraftigt beroende på hur många olika varumärken en återförsäljare jobbar med. 

 

Och detta kanske inte är det mest relevanta? Det viktigaste för en konsument som ska välja att köpa robotgräsklippare är kanske andra frågor.

 

Ta reda på var du köper den mest prisvärda robogräsklipparen till det bästa priset

 
 • Vilket varumärke säljer butiken?
 • Vad har dom för priser?
 • Vad finns det för kundtjänst och hjälp att få vid ett köp?
 

Som konsument bör du inte begränsa dig med en återförsäljare utan kika runt på så många du orkar med! Det lönar sig alltid att vara insatt i ämnet på flera olika sätt. 

4 riktigt bra robotklippare

Här listar vi 4 riktigt bra och några av de bästa robotgräsklipparna som bör finnas med i varje bäst i test!

Mcculloch rob s600

Letar du efter en innovativ men ändå enkel robotgräsklippare så kanske Mcculloch rob och deras modell Mcculloch rob s600 är något för dig! Den riktar sig till dig som har en gräsmatta på upp till 600 m² och är enkel att programmera och installera. 

Detta är tack vare placeringen av laddare och den enkla guiden som medföljer den användarvänliga kontrollpanelen. mcculloch rob s600 klipper med så kallad mulch vilket gör att små gräsklipp sprids i din gräsmatta och fungerar som gödsel. Utan att du varken behöver gödsla eller klippa gräset. Hur smart är det? 

 

Du kan ansluta din mcculloch rob s600 med Bluetooth vilket gör det lätt att styra och felsöka din robotgräsklippare. Klipp ditt gräs med finnes med Mcculloch rob s600

Bosch Indego

 

Bosch Indego är en populär robotgräsklippare från välkända märket Bosch. Bosch Indego S+500 klipper samma yta som Worx Landroid ovan nämligen 500 kvadrat. Bosch Indego robotgräsklippare är utrustad med LogiCut och är fullt anslutbar till Bosch Smart Gardening App. Med appen kan du styra och kontrollera din Bosch Indego på ett enkelt och smart sätt från din smarta telefon. Med Logicut klipper din robot på det mest optimala sättet och bidrar tacke vare detta med att din trädgård och ditt gräs kan växa på maximalt bästa sätt. 

 

Robotklipparen Bosch Indegos app är även utrustad med Voice Control (röststyrning) vilket ger möjligheten att ge din smart home assistent direktiv att klipp gräsmattan! Smart värre va?

 

Du som köper en Bosch Indego kan också klippa flera gräsytor och hantera trånga passager. 

 

Koppla upp din Bosch Indego till ditt smarta hem och få en perfekt klippt gräsmatta redan idag!

Worx Landroid

Worx Landroid kommer i flera olika utföranden. I mellansegmentet hittar vi till exempel M500 plus. Det är en kompakt robotgräsklippare som klipper din gräsmatta med mycket gott resultat. 

Tack vare sin bluetooth-uppkoppling kan du enkelt ställa in dina önskade klippval. Worx Landroid är vattentät och kan därför med enkelhet tvättas med din trädgårdsslang. 

Klippbredden på Worx Landroid M500 plus är 18 cm vilket är relativt standard i klassen. Tack vare Landroid Worx Cut to edge-funktionen kan roboten klippa riktigt nära kanter för att ge din gräsmatta ett perfekt utseende! 

 

Worx Landroid M500 klarar gräsmattor på upp till 500 kvadratmeter. 

Husqvarna Automower 430 X

Ingen lista är komplett utan monstermaskinen från Husqvarna! Automower 430 X är den dyraste robotgräsklipparen vi har på den här sidan och en av de bästa robotgräsklipparna du kan köpa på marknaden. Men den kommer med ett pris! Har du en stor trädgård och en mycket komplicerad gräsmatta så kan det vara värt att investera i en Automower 430 X.

För dig med lite mindre gräsmatta att klippa kan modellen vara lite i överkant. Tuff terräng och lutningar på 45% är inga problem för Husqvarna Automower 430 X och tillsammans med Automower Connect blir denna modell en av de främsta på marknaden.

Husqvarna Automower 430 X klarar gräsmattor på upp till 3200 m2.

Priset ligger på strax över 35 000 SEK men har man ambitionen att vinna flertalet bäst i test så kostar det!

Utvalda testvinnare 2023

Vi har tittat närmare på ett av de största testerna av robotgräsklippare som gjorts i Sverige. Testet har utförts av prisjämförelsesajten Pricerunner. Det är ett omfattande test där 31 robotgräsklippare testats!

 

Testerna utfördes under en hel säsong med varierande väder. Detta gör det enligt de som utfört testerna möjligt att bedöma till exempel långtidseffekter. 

 

GreenWorks Optimow 10 – BÄSTA BILLIGA ROBOTGRÄSKLIPPARE

Greenworks Optimow 10 är utnämnd till den bästa billiga robotgräsklipparen av jämförelsesiten Pricerunner. Vi tänker i det här avsnittet gå igenom några tekniska aspekter av roboten, och jämföra den med en av våra budgetfavoriter i listan ovan. Enligt testpanelen är det svårt att utnämna vinnare i en budgetklass för robotgräsklippare bäst i test då det är stor konkurrens i segmentet. Vi har valt vinnaren i en av Sveriges största hemsidors tester, att jämföra med budgetfavoriten i vår egna lista! Ferrex 800 är en otroligt billig robotklippare som finns på den svenska marknaden idag. Nedan kan du se vad som skiljer dessa åt och jämför prestandan och priset. 

Jämförelse - bästa billiga robotgräsklippare

Greenworks 10

greenworks robotgräsklippare

9000-1000SEK

1000KVM

Litium-jon 24 V

70 min/laddning

20-60 mm 5 steg

22 mm

100 meter kabel, 9 st skärblad, 3 st extra skarvkopplingsdon, bruksanvisning 

SIM-kort 2 år , guidekabel (1 st, valfri), automatiska uppdateringar, IPX5 Bruksanvisning: I app och i papperskopia  

Vår vinnare i bäst i test budget

Ferrex 800

robotgräsklippare från ferrex

4 499 SEK

800 KVM

2.9 AH

80 minuter

20-60 mm

Ej angivit

Laddstation, begränsningskabel, 200 Plastspikar, 3 x Skarvdon ,3 x Extra knivar ,3 x Extra knivskruvar och en digital manual.

1 års garanti, service och support direkt från företaget. 

Gör ett aktivt val
- skaffa dig så mycket kunskap som möjligt

 

Oavsett vad du som trädgårdsägare planerar att köpa, är det likväl viktigt att du gör ett informerat val.

Ett inköp som görs spontant och utan förkunskap kan såklart löna sig. Kanske är det spontana inköpet just rätt produkt för dig och din trädgård?

Men oftast handlar det då om tur. Vill du försäkra dig om att du väljer rätt robotgräsklippare för just dina och din trädgårds behov så bör du införskaffa dig så pass mycket information som det bara går innan ditt inköpt.

Vår ambition är att den här artikeln hjälper dig en bit på vägen!

Se även längst ner på sidan för andra sidor och artiklar vi rekommenderar att förkovra dig i.

Varumärken

Vi på klippare.nu har tittat närmre på några av de mest populära varumärkena ute på marknaden. Här listar vi några av dessa. Klicka gärna vidare på rubrikerna för att läsa mer om respektive robotgräsklippare. Nedan hittar du som konsument sedan även en sammanställning av de mest populära sökningarna på Google i år (2021). 

en avancerad robotgräsklipparens meny

Bakgrund och historia

Vi har tagit del av och därpå sammanfattat delar av det gedigna arbetet Robotens och andra gräsklipparmaskiners utveckling och framtida potential i hemträdgården. 

Rapporten är skriven av Daniel Sandberg vid LTJ-fakulteten, SLU (Department of Biosystems and Technology). Robotgräsklippare började se dagens ljust runt 1994. Det var nämligen då den första av Husqvarnas Automowers lanserades. 

Den benämndes och beskrevs under tiden först som en betande skalbagge. Husqvarna var ledande inom trädgård och skog och bedrev mycket forskning runt den nya typen av gräsklippare. Detta bidrog samtidigt till att Husqvarna beviljades flera patent inom området, bland annat kabeln som guidar roboten genom trädgården och tillbaka till laddstationen. 

En av de stora skillnaderna mellan de första modellerna och dagens modeller är hur roboten drivs. På de första modellerna som lanserades var det först mycket fokus på solceller. Solceller som drivmedel för robotgräsklippare sågs snart som framtiden och nästintill en självklarhet. 

Det vi vet idag är att planerna för framtiden tyvärr inte visualiserades i större skala. Idag drivs de flesta robotarna med el genom en laddningsstation. 

Ambitionen från Husqvarnas håll var att produkterna skulle vara mycket miljövänliga då det inte har varken utsläpp eller kräver icke förnyelsebar energi. (Brandt 1994)

En klippare kostade runt 20 000 SEK under den här tiden och kan anses vara en stor investering för exempelvis en villaägare. Idag ser vi klippare för en bråkdel av det priset, som borde anses vara bättre både tekniskt och prestandamässigt.

Lanseras 1994

Husqvarna Automover lanseras 1994

Solceller

Fokus på solceller som drivmedel

Kostnad

En Automover på nittiotalet kostar cirka 20 000 SEK

Vem är det för?

En robotgräsklippare är en bra ide för de flesta. Både olika människotyper, men också olika typer av gräsmattor. 

Att köpa en robotgräsklippare är inte bara för lata människor med plana trädgårdar.

Det är såklart även för aktiva personer med backiga trädgårdar!

Det spelar ingen roll om du trädgård har mycket lutning eller mycket träd. En automatisk klippare gör jobbet även i dessa förhållanden. Ett tips är alltid att kolla på specifikationerna för lutning osv. så att du som kund för en robot som passar just din gräsmattas förhållande.

Fungerar det för alla gräsmattor?

En robotgräsklippare 2021 passar de absolut flesta gräsmattorna.

Det finns så otroligt många produkter på marknaden idag, så att hitta en gräsklippare på grund av just detta som passar just din gräsmatta bör inte vara ett problem.

Det finns såklart en begränsning i vad en sådan här maskin kan klara av när det kommer till lutning och underlag.

ritning på lutning för robotgräsklippare

Fördelar med produkten

Fördelarna med att ha en maskin som gör jobbet åt dig är många. Vi har redan tagit upp några av dessa tidigare på sidan men det finns anledning till att gå igenom flera av dem återigen. 

 • Jobbet görs av någon annan
 • Gräsmattan mår bättre
 • Det är säkrare
 • Gräsmattan klipps mer miljövänligt
 • Du slipper bensin

Fördelar för gräsmattan

Enligt Eva Wiren, som sammanfattat fördelarna med marktäckning i Riksförbundet Svensk Trädgårds publikation om ekologisk odling http://www.tradgard.org/kunskap/ finns det även fördelar med en Robotgräsklippare. 

Då gräsmattan klipps kontinuerligt med hjälp av en självgående robot, bildas ett mindre lager av gräsklipp som fungerar bra som marktäckning. Detta i sin tur fungerar mycket effektivt mot ogräs och ger näring till jorden. Klippet ger en ökad mullhalt där daggmaskar och mikroorganismer kan frodas. Sedermera ger gräset en god och jämn fuktighet i jorden. 


”God näringstillgång, bibehållen jämn fuktighet i jorden, ett livaktigt markmikroliv och minskad konkurrens från ogräs är faktorer som bidrar till växternas trivsel. (Wirén 2013)”

Nackdelar med produkten

 • Lite dyrare än standardklippare
 • Kan kosta mer att reparera 
 • Kan vara stöldbegärlig i vissa områden

Populäraste varumärken

Med hjälp av statistikprogrammet Ahrefs har vi tagit fram statistik på de populäraste varumärkena. Vi har baserat datan på vad svenska folket söker på. I detta fall genom Google. Statistiken visar att “Stiga gräsklippare” är ett av de mest sökta varumärkena när svenskarna letar gräsklippare på nätet. 

Tätt efter kommer Husqvarna. Detta speglar kanske inte riktigt  huruvida fördelningen av antalet marknadsandelar ser ut de olika företagen har, men det bör således ge en fingervisning av hur populär en viss gräsklippare är. Det är just detta vi baserar sammanställningen och undersökningen på. 

Fotnot: Värt att tänka på är att vi inte tagit med sökstatistik på individuella modeller. Exempelvis Automover, Multiclip etc.

statistik på de mest populära robotgräsklippare

Robotgräsklippare
i media

Intåget av dessa trädgårdsredskap  har nautrligtvis inte gått obemärkt förbi i media. Här är några utdrag från några av medias rubriker.

reportage om gräsklippare
robotklippare i media
nyheter robotgräsklippare

Installera själv eller med hjälp av fackman

När du har bestämt dig för vilken typ av gräsklippare och märke du ska införskaffa så finns det ännu ett val för dig som konsument. Ska du installera roboten i trädgården själv eller anlita en expert?

Svaret bör väl landa i huruvida din egen erfarenhet och kunskap är stor nog för att utföra ett bra jobb!

Känner du att dina kunskaper inte räcker till, men att du nog kan införskaffa dig dessa relativt lätt så är det bara att köra!

Har du varken ork, tid eller nog med baskunskaper så är vårt generella råd att anlita en expert direkt.

Som köpare kommer du troligtvis att få valet att köpa till installation.

Det finns annars en rad olika installatörer lokalt runt om i Sverige. 

Välkända märken har fler möjligheter

Föregående påstående bör anses vara en sanning med en gnutta modifikation. Det kan absolut vara så att de mer etablerade märkena såsom Stiga, Husqvarna, Klippo etc. har fler möjligheter när det kommer till reparation och reservdelar.

Därmed inte sagt att en billigare, mindre välkänd klippare inte har samma utbud och möjlighet till reparation.

Det kan även finnas fler tillbehör till välkända märken. Ett av de vanligaste tillbehören till din robotklippare är ett hus (tak eller garage). Det är ett smidigt och relativt billigt sätt att förlänga livstiden på din klippare. Läs vår guide om hus till robotklippare här!

husqvarna klippare
klippo gräsklippare
ryobi klippare

Klippa gräset

Det som ligger till grund för ett inköp av en robotgräsklippare är ju till syvende och sist din förmåga att klippa gräset. Jämfört med traditionell klippning är det helt automatiskt att klippa gräset med en robotklippare. 

Detta är ju naturligtvis bra om du vill utesluta det manuella arbetet. Vill du klippa gräset så pass effektivt och skonsamt för kroppen som möjligt så bör valet absolut hamna på en bäst i test robotgräsklippare. 

 Här i början av artikeln så tar vi upp lite vanligt förekommande terminologi och begrepp som kan vara bra att hålla reda på.

Sedan går vi vidare i artikeln med att gå igenom lite bakgrund och historia. Vi reder även ut vissa fördelar och nackdelar och jämför modeller med varandra. Vilka modeller är mest populära och vem tillverkar vad. Längst ner i artikeln hittar du vanligt förekommande frågor och svar.

Små gräsmattor

Den bästa robotgräsklipparen lämpar sig för både stora och små gräsmattor. 

Robotar som lämpar sig till små gräsmattor har ofta ett lägre sifferantal i namnet. Tex. Husqvarna Automower 105 lämpar sig för en enklare och mindre gräsmatta till skillnad från till exempel Husqvarna Automower 430 som lämpar sig för stora gräsmattor. 

Ta reda på hur många kvadratmeter gräsklippare lämpar sig för innan du går vidare med ditt köp.

Stora gräsmattor 

Precis som nämnt ovan så gäller det alltså tvärtom med robotgräsklippare som passar stora gräsmattor. Ju högre sifferantalet är i namnet, desto större ytor kan roboten hantera. Exempel på detta är Gardena Smart Sileno 2000 och Gardena Sileno City 500. 

Där den första modellen är lämpad för större trädgårdar och gräsmattor. Och den andra lämpar sig för mindre.

Detta är en generell regel så det behöver inte alltid stämma till punkt och pricka.

Smala passager 

Precis som namnet avslöjar så handlar det här om smala passager där robotgräsklipparen måste kunna passera. Hur bred är roboten och hur smalt måste den kunna passera för att ta sig igenom och klippa hela din gräsmatta? 

meec gräsklippare
stiga klippare

När är det som bäst
att köpa en robot?

Vill du göra ett riktigt bra klipp bör du kanske inte köpa en robotgräsklippare just innan eller under högsäsong. Det är oftast nu som priserna är som högst. 

Nya modeller släpps och efterfrågan är hög. För att hitta de bästa priserna, invänta kampanjer och rea på robotgräsklippare bör man nog avvakta till lågsäsong. När har du själv slutat klippa gräset? Kika in på företagens hemsidor då för att hitta kampanjer på gräsklippare.

Hur förvarar
jag min
Robotgräsklippare
under vintern?

När säsongen är slut och roboten ska gå i vinterdvala rekommenderas en vinterservice. Det finns olika alternativ när det kommet till att serva din robot.

Många företag erbjuder en kombinerad service med vinterförvaring, ett så kallat robothotell.

En service inför kommande säsong kan efter en redan lång säsong vara en bra investering.

Din robotgräsklippare kan både prestera bättre och hålla längre!

”Varje år säljs omkring 100000 stycken nya motorgräsklippare i Sverige och idag är cirka en tiondel robotgräsklippare. De flesta som säljer robotgräsklippare tror att från år 2016 ökar försäljningen så hälften av alla motorgräsklippare som säljs är robotgräsklippare.” (Ekot 2011)

Framtiden

Framtiden för robotarnas existens i villaägarnas trädgårdar ser onekligen ljus ut. Det bör finns få konsumenter som idag vill gå tillbaka till manuellt arbete.

Har man som trädgårdsansvarig en gång upplevt nöjet och nyttan med att få se sin kära gräsmatta frodas till följd av en pålitlig robots dagsverke är det svårt att tänka sig en annan tid.

Skulle du endast ha en liten trädgård och kanske inte så stort behov av hjälp med att klippa din gräsmatta kan vi absolut rekommendera att kolla in vår guide till traditionella gräsklippare.

Annars så hoppas vi att du kommer att trivas med din nya robotkompis!

Vanliga frågor

En robotgräsklippare fungerar genom att följa en begränsningskabel som på förhand är nerlagd i gräsmattan. Den åker även hem och laddas automatiskt i en laddningsstation. Du kan själv ställa in vilka tider roboten ska vara aktiv och klippa ditt gräs.

Yardforce 900SA ECO är bästa robotgräsklipparen enligt vår jämförelse. För att ta reda på vilken robotgräsklippare som är bäst rent generellt så kan man väga in pris, prestanda och kvalité.

30-40% lutning är en relativt vanlig lutning klarar en robotgräsklippare. Det finns dock robotklippare som klarar lutningar upp till 70%! En av dessa är Husqvarna Automower 435X AWD

En robotgräsklippare kostar allt mellan 3500:- till 47 000:- och mer! En av de absolut billigaste varianterna vi har hittat är en robot från Ferrex som endast kostar 3499 SEK! En av de dyraste, Husqvarna Automower 435X, har dock en prislapp på runt 47 000:-.

Bästa tipsen när du ska välja robotgräsklippare

Välj en robotgräsklippare baserat på storleken på din gräsmatta och vilka behov du och den har. Vilken robotklippare du ska välja och köpa bör baseras på behov, kunskap, pris och kvalité.

Yardforce 900SA ECO är den robotgräsklippare som är mest prisvärd enligt vår jämförelse och sammanställning av över 6 stycken jämförda robotklippare.

Tester och källor som vi använder

I vår sammanställning av tester och vår artikel om robotgräsklippare bäst i test så har vi utgått från en rad olika tester som har utförts. Här redogör vi för huvudtesterna. Mycket av informationen på sidan kommer även direkt från tillverkares och återförsäljares hemsidor. 

Aftonbladet test

I robotgräsklippare test Aftonbladet så har 12 populära modeller testats av en teknikexpert. Samtliga har fått ett betyg och ett utlåtande och två stycken har fått fem av fem i betyg.

Pricerunner

I ett uppdaterat test från 2022 så har prisjämförelsesidan Pricerunner gått igenom hela 27 modeller av robotklippare. Testet finns helt tillgängligt för dig som läsare på deras hemsida. I robotgräsklippare bäst i test har de testat robotar över en hel växtsäsong. 

Prylsajten M3

Prylsajten M3 har testat 5 robotgräsklippare i deras test.De har betygsatt alla modeller och ger rekommendationer på vilken som är ett bra köp! I testet ingår fördelar och nackdelar på alla fem modeller. 

Råd och Rön

Vill du ha nätets kanske mest kompletta bäst i test så kan du köpa Råd och Röns test av 50 robotgräsklippare. Det är en detaljerad lista som betygsätter samtliga modeller i testet.

Amazon användarrecensioner

Vi har även tagit hänsyn till en del användarrecensioner och detta har främst gjorts på Amazon. Betygen är hämtade från hela världen. Om du klickar på följande länk så ser du betyg och recensioner från användare av Yardforce: 

Villaägarna

På hemsidan Villaägarna så återges ett test av robotgräsklippare från tyska Stiftung Warentest. Där framgår att flertalet modeller har brister i säkerheten. Vid testet användes en attrapp i form av en barnarm. Samtliga robotgräsklippare i testet, förutom en, klippte armen. I testet användes 8 robotar. 

Summering

Det är inte alltid lätt att köpa en ny produkt som kostar en slant och som dessutom ska hålla under relativt många år.

Vi hoppas att du kommit en liten bit på vägen med hjälp av våra expertråd och vår guide till den fantastiska världen som öppnar sig med en robotgräsklippare. 

Vi förespråkar både inköp av nya maskiner såväl som att köpa en begagnad klippare.

Det finns idag ett gediget utbud av begagnade kvalitetsklippare ute på marknaden. Att en bra och stabil robotklippare kostar skjortan idag är helt enkelt inte sant!

Kontakt oss gärna om du tycker att vi har missat något eller om du har några ytterligare frågor som vi kan tänkas svara på!

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2023-01-30

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården