Allt om robotgräsklippare

- Den här guiden gör dig redo att köpa din nya robotgräsklippare

Har du också drömt om att få luta dig tillbaka och se någon annan göra jobbet i din trädgård? Ponera en ljummen sommardag, en kall dryck i handen, nedsjunken i din favoritstol med en nyinköpt robotgräsklippare. Tänk dig också den naggande känslan av att “gräsmattan klipper inte sig själv”. Hur vore det om den gamla klyschan faktiskt inte stämde? 

Till alla er som upplevt just det ovan säger vi; Välkomna till framtiden!

stihl imow robotgräsklippare

Stihl iMow RMI 422

Robotgräsklippare Stihl iMow RMI 422 klipper snabbt och effektivt gräsmattor upp till 800 m² med perfekt resultat. Klipper sluttningar upp till 35% utan problem
4.5/5

Gardena City 500

Robotgräsklippare Gardena Sileno City 500 ger dig en perfekt trimmad gräsmatta och mer tid över till annat. Robotgräsklipparen är specialanpassad för mindre gräsmattor upp till 500 kvm och är oerhört tystgående och driftsäker, även i trånga passager.
4.5/5

AL-KO Robolinho 450W

Bra budgetköp! Efter ett omfattande test utfört av Råd & Rön för privat användning så erhöll Robolinho 500 E utmärkelsen “Bra Köp”, efter att ha fått högsta betyg för flertalet egenskaper. Detta är uppföljaren som kallas 450W Solo.

4.5/5

Här i framtiden klipper sig gräsmattan själv, utan att du ens behöver betala grannbarnen för att utföra jobbet!

År 2021 är det omåttligt populärt att inhandla en robotgräsklippare till ditt hushåll, och vi förstår verkligen varför.

En robotgräsklippare är precis som namnet avslöjar  – en robot som klipper ditt gräs. För den oinvigde kan det låta som hokus pokus och sci-fi. 

Men vi garanterar att det är varken eller. En robotgräsklippare är verklig i allra högsta grad och kan därför göra din trädgårdssommar till ett avslappnat nöje. 

Husqvarna Automower 315

En mycket avancerad fyra hjuls- robotgräsklippare. De fyra hjulen gör att den kan hantera stora och komplicerade gräsmattor. 

Passar bra till medelstora ytor på upp till 1500 kvadratmeter. Kan hantera sluttningar med en lutning på 40 %

4.5/5

Stiga Autoclip 530 SG

Söker du en effektiv robot för stora trädgårdar så är Stiga Autoclip 530 ett riktigt sunt alternativ. För trädgårdar upp till 3200 m². Autoclip 530 SG är utrustad med ett kraftfullt 7,5 Ah litium-joner batteri som ger 3,5 timmars arbetstid per klippcykel.

4.5/5

Robomow RC308u - 2019

Utmärkta klippresultat på grund av Robomow RC308 starka klippsystem och dess stora och kraftiga stålknivar! 

 Klipparen har även en extra kraftfull motor så även de första klippningarna när gräset är högt på våren går som en dans.

4.5/5

Gör ett aktivt val
- skaffa dig så mycket kunskap som möjligt

 

Oavsett vad du som trädgårdsägare planerar att köpa, är det likväl viktigt att du gör ett informerat val.

Ett inköp som görs spontant och utan förkunskap kan såklart löna sig. Kanske är det spontana inköpet just rätt produkt för dig och din trädgård?

Men oftast handlar det då om tur. Vill du försäkra dig om att du väljer rätt robotgräsklippare för just dina och din trädgårds behov så bör du införskaffa dig så pass mycket information som det bara går innan ditt inköpt.

Vår ambition är att den här artikeln hjälper dig en bit på vägen!

Se även längst ner på sidan för andra sidor och artiklar vi rekommenderar att förkovra dig i.

Varumärken

Vi på klippare.nu har tittat närmre på några av de mest populära varumärkena ute på marknaden. Här listar vi några av dessa. Klicka gärna vidare på rubrikerna för att läsa mer om respektive robotgräsklippare. Nedan hittar du som konsument sedan även en sammanställning av de mest populära sökningarna på Google i år (2021). 

en avancerad robotgräsklipparens meny

Bakgrund och historia

Vi har tagit del av och därpå sammanfattat delar av det gedigna arbetet Robotens och andra gräsklipparmaskiners utveckling och framtida potential i hemträdgården. 

Rapporten är skriven av Daniel Sandberg vid LTJ-fakulteten, SLU (Department of Biosystems and Technology). Robotgräsklippare började se dagens ljust runt 1994. Det var nämligen då den första av Husqvarnas Automowers lanserades. 

Den benämndes och beskrevs under tiden först som en betande skalbagge. Husqvarna var ledande inom trädgård och skog och bedrev mycket forskning runt den nya typen av gräsklippare. Detta bidrog samtidigt till att Husqvarna beviljades flera patent inom området, bland annat kabeln som guidar roboten genom trädgården och tillbaka till laddstationen. 

En av de stora skillnaderna mellan de första modellerna och dagens modeller är hur roboten drivs. På de första modellerna som lanserades var det först mycket fokus på solceller. Solceller som drivmedel för robotgräsklippare sågs snart som framtiden och nästintill en självklarhet. 

Det vi vet idag är att planerna för framtiden tyvärr inte visualiserades i större skala. Idag drivs de flesta robotarna med el genom en laddningsstation. 

Ambitionen från Husqvarnas håll var att produkterna skulle vara mycket miljövänliga då det inte har varken utsläpp eller kräver icke förnyelsebar energi. (Brandt 1994)

En klippare kostade runt 20 000 SEK under den här tiden och kan anses vara en stor investering för exempelvis en villaägare. Idag ser vi klippare för en bråkdel av det priset, som borde anses vara bättre både tekniskt och prestandamässigt.

Lanseras 1994

Husqvarna Automover lanseras 1994

Solceller

Fokus på solceller som drivmedel

Kostnad

En Automover på nittiotalet kostar cirka 20 000 SEK

Vem är det för?

En robotgräsklippare är en bra ide för de flesta. Både olika människotyper, men också olika typer av gräsmattor. 

Att köpa en robotgräsklippare är inte bara för lata människor med plana trädgårdar.

Det är såklart även för aktiva personer med backiga trädgårdar!

Det spelar ingen roll om du trädgård har mycket lutning eller mycket träd. En automatisk klippare gör jobbet även i dessa förhållanden. Ett tips är alltid att kolla på specifikationerna för lutning osv. så att du som kund för en robot som passar just din gräsmattas förhållande.

Fungerar det för alla gräsmattor?

En robotgräsklippare 2021 passar de absolut flesta gräsmattorna.

Det finns så otroligt många produkter på marknaden idag, så att hitta en gräsklippare på grund av just detta som passar just din gräsmatta bör inte vara ett problem.

Det finns såklart en begränsning i vad en sådan här maskin kan klara av när det kommer till lutning och underlag.

ritning på lutning för robotgräsklippare

Fördelar med produkten

Fördelarna med att ha en maskin som gör jobbet åt dig är många. Vi har redan tagit upp några av dessa tidigare på sidan men det finns anledning till att gå igenom flera av dem återigen. 

  • Jobbet görs av någon annan
  • Gräsmattan mår bättre
  • Det är säkrare
  • Gräsmattan klipps mer miljövänligt
  • Du slipper bensin

Fördelar för gräsmattan

Enligt Eva Wiren, som sammanfattat fördelarna med marktäckning i Riksförbundet Svensk Trädgårds publikation om ekologisk odling http://www.tradgard.org/kunskap/ finns det även fördelar med en Robotgräsklippare. 

Då gräsmattan klipps kontinuerligt med hjälp av en självgående robot, bildas ett mindre lager av gräsklipp som fungerar bra som marktäckning. Detta i sin tur fungerar mycket effektivt mot ogräs och ger näring till jorden. Klippet ger en ökad mullhalt där daggmaskar och mikroorganismer kan frodas. Sedermera ger gräset en god och jämn fuktighet i jorden. 


“God näringstillgång, bibehållen jämn fuktighet i jorden, ett livaktigt markmikroliv och minskad konkurrens från ogräs är faktorer som bidrar till växternas trivsel. (Wirén 2013)”

Nackdelar med produkten

  • Lite dyrare än standardklippare
  • Kan kosta mer att reparera 
  • Kan vara stöldbegärlig i vissa områden

Populäraste varumärken

Med hjälp av statistikprogrammet Ahrefs har vi tagit fram statistik på de populäraste varumärkena. Vi har baserat datan på vad svenska folket söker på. I detta fall genom Google. Statistiken visar att “Stiga gräsklippare” är ett av de mest sökta varumärkena när svenskarna letar gräsklippare på nätet. 

Tätt efter kommer Husqvarna. Detta speglar kanske inte riktigt  huruvida fördelningen av antalet marknadsandelar ser ut de olika företagen har, men det bör således ge en fingervisning av hur populär en viss gräsklippare är. Det är just detta vi baserar sammanställningen och undersökningen på. 

Fotnot: Värt att tänka på är att vi inte tagit med sökstatistik på individuella modeller. Exempelvis Automover, Multiclip etc.

statistik på de mest populära robotgräsklippare

Robotgräsklippare
i media

Intåget av dessa trädgårdsredskap  har nautrligtvis inte gått obemärkt förbi i media. Här är några utdrag från några av medias rubriker.

reportage om gräsklippare
robotklippare i media
nyheter robotgräsklippare

Installera själv eller med hjälp av fackman

När du har bestämt dig för vilken typ av gräsklippare och märke du ska införskaffa så finns det ännu ett val för dig som konsument. Ska du installera roboten i trädgården själv eller anlita en expert?

Svaret bör väl landa i huruvida din egen erfarenhet och kunskap är stor nog för att utföra ett bra jobb!

Känner du att dina kunskaper inte räcker till, men att du nog kan införskaffa dig dessa relativt lätt så är det bara att köra!

Har du varken ork, tid eller nog med baskunskaper så är vårt generella råd att anlita en expert direkt.

Som köpare kommer du troligtvis att få valet att köpa till installation.

Det finns annars en rad olika installatörer lokalt runt om i Sverige. 

Välkända märken har fler möjligheter

Föregående påstående bör anses vara en sanning med en gnutta modifikation. Det kan absolut vara så att de mer etablerade märkena såsom Stiga, Husqvarna, Klippo etc. har fler möjligheter när det kommer till reparation och reservdelar.

Därmed inte sagt att en billigare, mindre välkänd klippare inte har samma utbud och möjlighet till reparation.

Det kan även finnas fler tillbehör till välkända märken. Ett av de vanligaste tillbehören till din robotklippare är ett hus (tak eller garage). Det är ett smidigt och relativt billigt sätt att förlänga livstiden på din klippare. Läs vår guide om hus till robotklippare här!

husqvarna klippare
klippo gräsklippare
ryobi klippare
meec gräsklippare
stiga klippare

När är det som bäst
att köpa en robot?

Vill du göra ett riktigt bra klipp bör du kanske inte köpa en robotgräsklippare just innan eller under högsäsong. Det är oftast nu som priserna är som högst. 

Nya modeller släpps och efterfrågan är hög. För att hitta de bästa priserna, invänta kampanjer och rea på robotgräsklippare bör man nog avvakta till lågsäsong. När har du själv slutat klippa gräset? Kika in på företagens hemsidor då för att hitta kampanjer på gräsklippare.

Hur förvarar
jag min
Robotgräsklippare
under vintern?

När säsongen är slut och roboten ska gå i vinterdvala rekommenderas en vinterservice. Det finns olika alternativ när det kommet till att serva din robot.

Många företag erbjuder en kombinerad service med vinterförvaring, ett så kallat robothotell.

En service inför kommande säsong kan efter en redan lång säsong vara en bra investering.

Din maskin kan både prestera bättre och hålla längre!

“Varje år säljs omkring 100000 stycken nya motorgräsklippare i Sverige och idag är cirka en tiondel robotgräsklippare. De flesta som säljer robotgräsklippare tror att från år 2016 ökar försäljningen så hälften av alla motorgräsklippare som säljs är robotgräsklippare.” (Ekot 2011)

Framtiden

Framtiden för robotarnas existens i villaägarnas trädgårdar ser onekligen ljus ut. Det bör finns få konsumenter som idag vill gå tillbaka till manuellt arbete.

Har man som trädgårdsansvarig en gång upplevt nöjet och nyttan med att få se sin kära gräsmatta frodas till följd av en pålitlig robots dagsverke är det svårt att tänka sig en annan tid.

Skulle du endast ha en liten trädgård och kanske inte så stort behov av hjälp med att klippa din gräsmatta kan vi absolut rekommendera att kolla in vår guide till traditionella gräsklippare.

Annars så hoppas vi att du kommer att trivas med din nya robotkompis!

Vanliga frågor

En robotgräsklippare klipper gräset automatiskt genom att följa en begränsningskabel som på förhand är nerlagd i gräsmattan. Den åker även hem och laddas automatiskt i en laddningsstation. Du kan själv ställa in vilka tider roboten ska vara aktiv och klippa ditt gräs.

Vilken robotgräsklippare som är bäst är mycket beroende på vilken som passar just dina behov bäst! För att ta reda på vilken robotgräsklippare som är bäst rent generellt så kan man väga in pris, prestanda och kvalité.

En relativt vanlig lutning som en robotgräsklippare klarar av är 30-40% lutning. Det finns dock robotklippare som klarar lutningar upp till 70%! En av dessa är Husqvarna Automower 435X AWD.

Robotgräsklippare varierar som så många andra produkter mycket i pris. En av de absolut billigast varianterna vi har hittat är en robot från Ferrex som endast kostar 3499 SEK! En av de dyraste, Husqvarna Automower 435X, har dock en prislapp på runt 47 000:-.

Vilken robot som just du ska köpa till din trädgård beror egentligen mest på vilket behov just du och din gräsmatta har. Har du en komplicerad och stor gräsmatta eller en plan och liten? Köp en robotgräsklippare baserat på behov, kunskap, pris och kvalité!

Summering

Det är inte alltid lätt att köpa en ny produkt som kostar en slant och som dessutom ska hålla under relativt många år.

Vi hoppas att du kommit en liten bit på vägen med hjälp av våra expertråd och vår guide till den fantastiska världen som öppnar sig med en robotgräsklippare. 

Vi förespråkar både inköp av nya maskiner såväl som att köpa en begagnad klippare.

Det finns idag ett gediget utbud av begagnade kvalitetsklippare ute på marknaden. Att en bra och stabil robotklippare kostar skjortan idag är helt enkelt inte sant!

Kontakt oss gärna om du tycker att vi har missat något eller om du har några ytterligare frågor som vi kan tänkas svara på!

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2021-03-24

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården