Eldkorg Bäst i test:
Bästa Eldkorg 2024

Senast uppdaterad 2024-01-08

eldkorg bäst i test

Hur vi använder länkar från annonsörer (annonslänkar)

På den här sidan finns det så kallade affiliatelänkar. Om du klickar på en sådan länk tas du till ett företag som säljer varan. Köper du en produkt genom företaget tjänar vi en provision på detta.  Detta gör det möjligt för oss att fortsätta tillhandahålla information och guider gratis på vår hemsida. Företagen och länkarna har ingen påverkan på resultatet på våra jämförelser eller sammanställningar. Priset för dig som kund påverkas inte heller. 

Vårt urval av modeller baserar sig på produkter som fått höga betyg i tester, positiva omdömen från kunder samt är tillgängliga att köpa för svenska konsumenter på den svenska marknanden. Vi har inte kapacitet att presentera en fulltständig lista och sammanställning över robotgräsklippare på marknaden. Betygen vi satt grundar sig på de parametrar vi bedömt produkterna på. 

Eldkorg bäst i test

Eldkorg Red Fire Dallas - Vinnare i testet!

En funktionell vinnare i vårt test där vi vägt in pris, funktion och utseende. Den kommer med en glödtallrik i botten vilket även gör den till en säker eldkorg. Det grillgallret som går att komplettera med gör detta även till en perfekt grill i vintermörkret.

Eldkorg Red Fire Dallas vinner och blir bäst i test enligt oss på grund av att den kombinerar funktion, stil och värde för pengarna! I jämförelse med andra modeller och produkter står den sig riktigt bra och har ett mycket bra pris!

Bästa eldkorg

Vi har valt ut bästa eldkorg 2024 och vinnaren i testet är eldkorgen Red Fire Dallas. Den har en elegant och bearbetad design och vi gillar den extra mycket på grund av att den är multifunktionell och säljs till ett bra pris! Den är nämligen mycket enkel att grilla på! Eldkorgen kommer även med en bottenplatta vilket gör det enkelt och säkert att samla aska och rester.

Fördelar
Nackdelar

1. Bäst i test - Eldkorg Red Fire Dallas

5/5

Bästa eldkorg 2024 är Red Fire Dallas! Enligt oss en testvinnare som bästa eldkorgen och blir bäst i test då den är klassisk men modern samtidigt som den är multifunktionell! Fantastisk för en myseld men också funktionell med ett grillgaller som medföljer och läggs på toppen!

Garanti

1 år

Vikt

7.6 kg

Höjd

56 cm

Längd

38 cm

Färg

Svart

Funktioner

eldkorg som brinner
Långt galler för säkerhet och maximal eldkapacitet
bottenplatta till eldkorg
Utrustad med bottenplatta för extra säkerhet
eldkorg med grillgaller funktion
Med tillbehöret grillgaller som kan användas för att just grilla saker
Fördelar
Nackdelar

2. Eldkorg från GardenLife med detaljer

4/5

En fyrkantig variant av eldkorg som dekorerats med laserskurna rådjur. Dekorationen skapar en fantastisk skuggning och vackert utseende. Eldkorgen kommer i en funktionell förpackning som även kan användas som ved! Kanske inte lika lätt att flytta som andra modeller.

Vikt

3.4 kg

Höjd

40.1 cm

Längd

30.3 cm

Bredd

30.2 cm

eldkorg med motiv som brinner
Mysig låga som brinner i toppen av eldkorgen
eldkorg med vackert motiv
Vackert motiv med rådjur. Passar och förhöjer många trädgårdar
eldkorg med stadiga ben
Eldkorgen står stadigt genom helgjutna ben i botten.
eldkorg halvklot

3. Klassisk eldkorg från Gardenlife

4.1/5

Design behöver inte vara komplicerad! Här hittar vi en halvklotig eldkorg från Gardenlife. Produkten  har ett elegant utseende som gör att den passar in för de flesta trädgårdar och uteplatser. Den har tre ben som säkerställer att den står stadigt på alla underlag. Kunde blivit utsedd till bästa eldkorg men faller lite på enkelheten jämfört med den bästa eldkorgen i testet. 

Vikt

4.7 kg

Höjd

47.6 cm

Längd

61.3 cm

Bredd

50.2 cm

 

stilrent eldfat

4. Enkelt men stilrent Eldfat från GardenLife

4.1/5

Ännu ett enkelt eldfat från Gardenlife. Detta är en klassiskt och enkel produkt men utan att kompromissa med elegans! Vill du ha en relativt billig men klassisk look så är detta en mycket passande produkt! Eldfatet står stadigt med tre ben. Den här är en av de bästa eldkorgarna och bäst i test när det gäller enkelhet!

Vikt

2.09 kg

Höjd

24.5 cm

Längd

49.5 cm

Bredd

49.5 cm

enklare variant av eldkorg

5. Enklare Eldkorg från RedFire

3.7/5

En något enklarare modell jämfört med vår testvinnare, även denna eldkorg från RedFire. Den är om än mer klassisk till utseendet och har en elegant med samtidigt modern look. Den har en gnistplatta under korgen vilket är bra för säkerhet och uppskattat av många. Det är en relativt stor eldkorg vilket gör att du kan ha mycket trevlig och varm brasa. Ganska lik den bästa eldkorgen som vinner vårt bäst i test.  

eldstad tipi

6. Eldstad & Grill Gardenfire Tipi 147

3.7/5

En något dyrare variant än våra topprankade eldstäder. Denna produkt ger dock en riktig wow-faktor i trädgården. 

eldkorg boll

7. Eldkorg GardenLife Boll Speckles

3.7/5

Exklusiv eldkorg som är formad som ett klot. Otroligt vackra detaljer men som också kommer med ett högt pris! En kvalitetsprodukt från GardenLife för dig som har en lite högre budget. Det här är ingen Ball of Fire men påminner lite om modellen från Landmann som blivit bäst i test och utsedd till den bästa eldkorgen i många tester. 

Innehåll

Eldstad

Finns det något mysigare än att samlas runt en levande eld i trädgården? När mörkret och kylan kryper på är det många som vill köpa en eldkorg att ha utomhus. Kanske inte den mest funktionella eldstaden om man vill använda den för att laga mat etc. men en otrolig mysfaktor i trädgården eller på uteplatsen! Den här produkten är populär på vintern och det kan då vara värt att tänka på hur du håller platsen runt din eldstad fri från snö! Läs gärna vårt test för att ta reda på vilken snöskyffel som är bäst!

Det finns många olika typer av eldkorgar och eldfat. I den här artikeln kommer vi att fokusera på eldkorg, eldfat, eldstad utomhus och i viss mån utomhuskaminer. Samtliga passar bra till att göra upp en brasa och eld men de olika produkterna har i viss grad olika funktioner.

Klassisk eldkorg och brandkorg

Den klassiska eldkorgen är det nog många som har sett och har en upplevelse kopplad till. Det är en enkel design som inte behöver kosta så mycket. Det finns dock ganska många olika storlekar och varianter. En del är lätt att flytta och en del lite större eldkorgar som är otympligare. Vi listar några olika varianter i tre olika prisgrupper bland de bästa eldkorgarna: 

 Budget, Mellan och Exklusiv. 

På det här sättet hoppas vi kunna svara på några av de vanliga frågor som uppstår när du ska köpa den eldkorg som är bäst.  

Budget

Från tillverkaren Barbecook hittar vi Jura. Det är en enklare korg till ett mycket bra pris. Enkelheten är dock inte något tecken på att den är sämre! Den här eldstaden kan användas utomhus året om för att samlas runt och njuta av värmen som uppstår när du eldar i en brandkorg. Varför inte grilla korv efter en intensiv dag i pulkabacken? Produkten är tillverkad i målad plåt. Färgen är värmebeständig färg (upp till 600 ° C).

Mellan

Modern Ronda från tillverkaren Barbecook är en klassisk brandkorg med snygg design. Den har ett modernt utseende och fungerar precis så som en eldkorg ska göra. Vill du skapa riktigt härliug trivselfaktor under en sensommarkväll eller en iskall vinterdag är detta en eldstad som fungerar perfekt! Denna brandkorg har även utrustats med ett runt uppsamlingsfat där glöd och aska hamnar. Detta gör den både säkrarare att använda och lättare att underhålla och städa.

Exklusiv

Som den mer exklusiva korgen hittar vi en produkt från Gardenlife. Det är en design som sticker ut med sina laserskurna lövdetaljer. En eldkorg med det lilla extra! Skapa en wow-faktor i din trädgård med denna rostfärgade designpärla. En eldkorg kan placeras på de flesta ställen. Så länge det är plant och eldsäkert. Du använder ved att elda med. Vill du laga mat går det absolut att göra det med en eldkorg. Det finns nämligen något som heter basplatta till eldkorg (golvplåt till eldstad) som kan placeras ovanpå korgen.

Guide: Tänk på detta när du köper din eldkorg

Du kanske har varit hemma hos någon en kulen vinterkväll och möts av en öppen brasa i trädgården? Då har din värd förmodligen använt sig av en eldkorg eller ett eldfat utomhus i trädgården eller på uppfarten. Skapa din egna välkomnande känsla när du själv bjuder hem vänner genom att köpa en eldkorg. Det finns dock en hel del saker att tänka på innan du bestämmer dig för vilken eldkorg du ska köpa. 

 

Var ska eldkorgen stå placerad? 

 

När du ska köpa en ny eldkorg så kan det vara bra att utgå från var den ska stå placerad. Har du en villa med trädgård så kanske du vill ha den på framsidan eller baksidan av huset. Vill du att gästerna möts av en öppen eld när de kommer, eller vill du bjuda på mys och korvgrillning på baksidan av huset? Det kanske inte spelar så stort roll för dig hur den ser ut beroende på var den ska stå. Men tänk på att den ska passa underlaget och prestera rent funktionellt. 

 

Tänk på vilken storlek som passar dig 

 

Behöver du en riktigt stor eldkorg eller en lite mindre? Utgå från vilket behov du har av produkten. Var den ska stå, hur den ska synas och vad den ska användas till. En stor eldkorg kräver generellt mer ved till eldning, men sprider också mer värme och ljus. 

 

Vad som tilltalar dig när det kommer till design

 

En viktig faktor är såklart hur eldkorgen ser ut! För vissa spelar detta dock ingen som helst roll, så länge funktionen är vad den ska. Men för andra spelar utseende och design den kanske största rollen. Välj en eldkorg som tilltallar dig estetiskt. Kanske vill du ha en produkt som står ut jämfört med vad dina bekanta eller grannar har? En riktigt coolt designad eldstad i trädgården kan få vem som helst att häpna!

 

Säkerhet

 

En eldkorg måste vara säker. De eldkorgar som säljs av svenska återförsäljare är säkra produkter. När det gäller eld så finns det dock alltid en säkerhetsanalys att göra. Eldstaden måste stå rätt placerad, innehålla nödvändiga skydd och alltid bevakas. En bottenplatta är en bra extraförsäkring om glödande kol ramlar ner på marken. Många av produkterna i vårt bäst i test och jämförelse har bottenplatta som standard. Placera din eldkorg så pass långt ifrån fasader, träd och annat brännbart material som möjligt. 

 

Eldstad klot

En eldstad som är utformad som ett klot har blivit ett populärt inslag i svenska trädgårdar. Det är en snygg innovativ design och vi listar några av våra favoriter här! Den gör ungefär samma jobb som en eldkorg fast med en lite annan design.

Från Gardenlife hittar vi den här riktigt snygga klotformade eldstaden. Eldkorgen GardenLife Stripes Black har ett helt OK pris för den snygga och funktionella designen. En exklusiv produkt att njuta av många kvällar utomhus!

Eldstad Tipi

Vill du ha en något annorlunda design på din eldstad utomhus så kan vi rekommendera en tipi-liknande eldstad! Det är en cool design som definitivt väcker lite extra uppmärksamhet ute i din trädgård.

Eldfat

Detta är en klassiker. Ett eldfat gör sig riktigt bra i många trädgårdar och blir en ordentlig samlingspunkt på sena sommarkvällar och kalla vinterdagar. En simpel design som är lätt att förstå sig på.

grilla med eldfat

Utomhuskamin

 

Har du turen att ha en utomhuskamin redan installerad vid ditt hus så säger vi grattis! Det är riktigt mysigt och funktionellt för att värma upp även utomhus. Har du inte det så kan vi rekommendera att titta på ett köp av en extern utomhuskamin. Det är en något dyrare investering än de tidigare kategorierna av produkter vi skrivit om i den här artikeln.

Golvplåt till eldkorg

Det finns en del smarta och praktiska tillbehör till eldkorgar och eldstäder. Ett av dessa tillbehör är en så kallad golvplåt. Det är en säkerhetsåtgärd för att inte skada materialet under eldstaden, eldkorden eller eldfatet. Plåt är ett säkert val när det gäller att hålla gnistor, eld och glöd borta från antändningsbara material så som trä etc. DEt kan även vara snyggt att gjuta in i en betongplatta även om det kanske inte absolut behövs.

Vad används en eldstad utomhus till

Spenderar du mycket tid utomhus även på vintern kan vi verkligen rekommendera att se över alternativen till att köpa en eldstad. Det är ett enkelt och effektivt sätt att både hålla värmen uppe. Samt lysa upp mörka delar av din trädgård. Du kan även använda tex. en eldkorg till att laga mat över öppen eld eller grilla korv. Det finns både grillgaller och grillplattor till eldstäder och korgar för eld.

Ha respekt för elden

Eld kan skapa stora skador och olyckor om den inte hanteras på rätt sätt. Var noggran med att läsa instruktionerna för just den eldstaden du väljer att köpa och använda. Använder du den på korrekt sätt behöver du inte oroa dig och kan istället njuta av en mysig och värmande brasa utomhus. 

Frågor och svar

Får man elda i eldkorg?

Ja, du får elda i en eldkorg. Du är dock ansvarig för hur platsen du eldar på ser ut och hur eldsäkert det är runt omkring. Står din eldkord stadigt på något material som inte är brännbart? Det är inte rekommenderat att elda med en eldkorg på tex. en altan med ett däck av trä.

Vilken eldkorg är bäst?

Det finns olika typer av eldkorg och den som är bäst är den som passar ditt behov bäst. En av våra favoriter är dock Barbecook Modern Ronda. Den är 62CM djup och väger runt 5.5 KG. Ett elegant och modernt utseende som passar de flestas smak och tycke.

Var kan man köpa en eldkorg?

Du kan köpa en eldkorg online eller i butik. Vi listar produkter från tex. GardenStore, Granngården och Jula.

Vad har man eldfat till?

Eldfat har du för upphöjd mysfaktor i din trädgård, men även som ett sätt att tillaga din mat på.

Hur länge brinner en eldkorg?

Hur länge en eldkorg brinner varierar. Dels beror det på hur stor den är och hur mycket ved den kan hålla. Dels beror det på vilken sorts ved du eldar och hur mycket.

Hur eldar man i en eldkorg?

Du eldar med ved av en sort som du själv bestämmer. Olika trädslag har olika brinnegenskaper.

 

Vilken ved ska man använda till eldkorg?

Det går att använda det mesta veden till att elda i en eldkorg, eldfat eller eldklot. Eldar du inne i en ugn, eldstad eller utekamin så använd främst ved från lövträd och då gärna björk för optimal värmeeffekt och minst skada på eldstad. När det kommer till en eldkorg kan du ta ut svängarna lite. Bok och ek har högt energiinnehåll och kan utveckla en mycket hög värme. Med tanke på att eldkorgar är så pass öppna så bör det inte vara några problem för de flesta att klara av dessa träslag.

Eldstad ute

Tänk på det här när du ska elda med ved 

Det finns en hel del att tänka på när man ska elda i sin kamin ute eller i sin brandkorg. Hur hanterar man då veden innan du ska elda? Hugger du din egen ved kanske du någon gång fått rådet att den ska torka minst 1 år. I vissa fall sägs det upp till 2 år! Det går dock faktiskt att elda med ved som torkat betydligt kortare tid än så.

Placera veden rätt

Har du staplat veden luftigt är klyvt den så kan du använda den redan efter ett par månader med gott resultat. Barken får inte hindra fukten att avdunsta. Klyv och kapa inte din vedträn för långa. Fukten försvinner främst genom ändarna.

Korrekt fukthalt i veden 

Veden bör torkas inomhus i minst två veckor. Först efter detta har den rätt fukthalt för att eldas med i en kamin, eldfat eller eldkorg. Ta alltså inte veden direkt utifrån och elda med i din korg. Det kan vara svårt att avgöra fukthalten i ett vedträ. Ju lägre fukthalt desto mer energi får du ut vid eldningen. Det går att testa utan fuktmätare. Slå dina vedträn mot varandra. Liknar ljudet när du slår två reglar mot varandra så har du oftast en fukthalt under 20%. För mycket fukt i trät ger ett stumt ljud. 

Har du istället köpt din ved så är den förmodligen i alla fall att användas. 

Vad du inte ska elda 

Elda inte med målat eller impregnerat virke som du kanske fått över när du byggt eller liknande. Det kan frigöra ämnen som är skadliga att andas in. Lämna istället in detta på återvinngscentralen. Elda inte skräp i allmänhet. Tänk på att det finns plaster och andra material i olika förpackningar. Det är inte rekommenderat att elda sånt som går att återvinna. Tänd istället med så kallade tändkuddar. Dessa går att köpa i de flesta butiker.

Läs även igenom manualen till just den eldkorgen du köper. 

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2024-01-08

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården