Eldkorg

Finns det något mysigare än att samlas runt en levande eld i trädgården? När mörkret och kylan kryper på är det många som vill köpa en eldkorg att ha utomhus. Kanske inte den mest funktionella eldstaden om man vill använda den för att laga mat etc. men en otrolig mysfaktor i trädgården eller på uteplatsen!

Eldstad

Det finns många olika typer av eldkorgar och eldfat. I den här artikeln kommer vi att fokusera på eldkorg, eldfat, eldstad utomhus och i viss mån utomhuskaminer. Samtliga passar bra till att göra upp en brasa och eld men de olika produkterna har i viss grad olika funktioner.

Klassisk eldkorg och brandkorg

Den klassiska eldkorgen är det nog många som har sett och har en upplevelse kopplad till. Det är en enkel design som inte behöver kosta så mycket. Det finns dock ganska många olika storlekar och varianter. Vi listar några olika varianter i tre olika prisgrupper. Budget, Mellan och Exklusiv.

Budget

Från tillverkaren Barbecook hittar vi Jura. Det är en enklare korg till ett mycket bra pris. Enkelheten är dock inte något tecken på att den är sämre! Den här eldstaden kan användas utomhus året om för att samlas runt och njuta av värmen som uppstår när du eldar i en brandkorg. Varför inte grilla korv efter en intensiv dag i pulkabacken? Produkten är tillverkad i målad plåt. Färgen är värmebeständig färg (upp till 600 ° C).

Mellan

Modern Ronda från tillverkaren Barbecook är en klassisk brandkorg med snygg design. Den har ett modernt utseende och fungerar precis så som en eldkorg ska göra. Vill du skapa riktigt härliug trivselfaktor under en sensommarkväll eller en iskall vinterdag är detta en eldstad som fungerar perfekt! Denna brandkorg har även utrustats med ett runt uppsamlingsfat där glöd och aska hamnar. Detta gör den både säkrarare att använda och lättare att underhålla och städa.

Exklusiv

Som den mer exklusiva korgen hittar vi en produkt från Gardenlife. Det är en design som sticker ut med sina laserskurna lövdetaljer. En eldkorg med det lilla extra! Skapa en wow-faktor i din trädgård med denna rostfärgade designpärla. En eldkorg kan placeras på de flesta ställen. Så länge det är plant och eldsäkert. Du använder ved att elda med. Vill du laga mat går det absolut att göra det med en eldkorg. Det finns nämligen något som heter basplatta till eldkorg (golvplåt till eldstad) som kan placeras ovanpå korgen.

Eldstad klot

En eldstad som är utformad som ett klot har blivit ett populärt inslag i svenska trädgårdar. Det är en snygg innovativ design och vi listar några av våra favoriter här! Den gör ungefär samma jobb som en eldkorg fast med en lite annan design.

Från Gardenlife hittar vi den här riktigt snygga klotformade eldstaden. Eldkorgen GardenLife Stripes Black har ett helt OK pris för den snygga och funktionella designen. En exklusiv produkt att njuta av många kvällar utomhus!

Eldstad Tipi

Vill du ha en något annorlunda design på din eldstad utomhus så kan vi rekommendera en tipi-liknande eldstad! Det är en cool design som definitivt väcker lite extra uppmärksamhet ute i din trädgård.

Eldfat

Detta är en klassiker. Ett eldfat gör sig riktigt bra i många trädgårdar och blir en ordentlig samlingspunkt på sena sommarkvällar och kalla vinterdagar. En simpel design som är lätt att förstå sig på.

grilla med eldfat

Utomhuskamin

 

Har du turen att ha en utomhuskamin redan installerad vid ditt hus så säger vi grattis! Det är riktigt mysigt och funktionellt för att värma upp även utomhus. Har du inte det så kan vi rekommendera att titta på ett köp av en extern utomhuskamin. Det är en något dyrare investering än de tidigare kategorierna av produkter vi skrivit om i den här artikeln.

Golvplåt till eldkorg

Det finns en del smarta och praktiska tillbehör till eldkorgar och eldstäder. Ett av dessa tillbehör är en så kallad golvplåt. Det är en säkerhetsåtgärd för att inte skada materialet under eldstaden, eldkorden eller eldfatet. Plåt är ett säkert val när det gäller att hålla gnistor, eld och glöd borta från antändningsbara material så som trä etc. DEt kan även vara snyggt att gjuta in i en betongplatta även om det kanske inte absolut behövs.

Vad används en eldstad utomhus till

Spenderar du mycket tid utomhus även på vintern kan vi verkligen rekommendera att se över alternativen till att köpa en eldstad. Det är ett enkelt och effektivt sätt att både hålla värmen uppe. Samt lysa upp mörka delar av din trädgård. Du kan även använda tex. en eldkorg till att laga mat över öppen eld eller grilla korv. Det finns både grillgaller och grillplattor till eldstäder och korgar för eld.

Ha respekt för elden

Eld kan skapa stora skador och olyckor om den inte hanteras på rätt sätt. Var noggran med att läsa instruktionerna för just den eldstaden du väljer att köpa och använda. Använder du den på korrekt sätt behöver du inte oroa dig och kan istället njuta av en mysig och värmande brasa utomhus. 

Frågor och svar

Får man elda i eldkorg?

Ja, du får elda i en eldkorg. Du är dock ansvarig för hur platsen du eldar på ser ut och hur eldsäkert det är runt omkring. Står din eldkord stadigt på något material som inte är brännbart? Det är inte rekommenderat att elda med en eldkorg på tex. en altan med ett däck av trä.

Vilken eldkorg är bäst?

Det finns olika typer av eldkorg och den som är bäst är den som passar ditt behov bäst. En av våra favoriter är dock Barbecook Modern Ronda. Den är 62CM djup och väger runt 5.5 KG. Ett elegant och modernt utseende som passar de flestas smak och tycke.

Var kan man köpa en eldkorg?

Du kan köpa en eldkorg online eller i butik. Vi listar produkter från tex. GardenStore, Granngården och Jula.

Vad har man eldfat till?

Eldfat har du för upphöjd mysfaktor i din trädgård, men även som ett sätt att tillaga din mat på.

Hur länge brinner en eldkorg?

Hur länge en eldkorg brinner varierar. Dels beror det på hur stor den är och hur mycket ved den kan hålla. Dels beror det på vilken sorts ved du eldar och hur mycket.

Hur eldar man i en eldkorg?

Du eldar med ved av en sort som du själv bestämmer. Olika trädslag har olika brinnegenskaper.

 

Vilken ved ska man använda till eldkorg?

Det går att använda det mesta veden till att elda i en eldkorg, eldfat eller eldklot. Eldar du inne i en ugn, eldstad eller utekamin så använd främst ved från lövträd och då gärna björk för optimal värmeeffekt och minst skada på eldstad. När det kommer till en eldkorg kan du ta ut svängarna lite. Bok och ek har högt energiinnehåll och kan utveckla en mycket hög värme. Med tanke på att eldkorgar är så pass öppna så bör det inte vara några problem för de flesta att klara av dessa träslag.

Eldstad ute

Tänk på det här när du ska elda med ved 

Det finns en hel del att tänka på när man ska elda i sin kamin ute eller i sin brandkorg. Hur hanterar man då veden innan du ska elda? Hugger du din egen ved kanske du någon gång fått rådet att den ska torka minst 1 år. I vissa fall sägs det upp till 2 år! Det går dock faktiskt att elda med ved som torkat betydligt kortare tid än så.

Placera veden rätt

Har du staplat veden luftigt är klyvt den så kan du använda den redan efter ett par månader med gott resultat. Barken får inte hindra fukten att avdunsta. Klyv och kapa inte din vedträn för långa. Fukten försvinner främst genom ändarna.

Korrekt fukthalt i veden 

Veden bör torkas inomhus i minst två veckor. Först efter detta har den rätt fukthalt för att eldas med i en kamin, eldfat eller eldkorg. Ta alltså inte veden direkt utifrån och elda med i din korg. Det kan vara svårt att avgöra fukthalten i ett vedträ. Ju lägre fukthalt desto mer energi får du ut vid eldningen. Det går att testa utan fuktmätare. Slå dina vedträn mot varandra. Liknar ljudet när du slår två reglar mot varandra så har du oftast en fukthalt under 20%. För mycket fukt i trät ger ett stumt ljud. 

Har du istället köpt din ved så är den förmodligen i alla fall att användas. 

 

Vad du inte ska elda 

Elda inte med målat eller impregnerat virke som du kanske fått över när du byggt eller liknande. Det kan frigöra ämnen som är skadliga att andas in. Lämna istället in detta på återvinngscentralen. Elda inte skräp i allmänhet. Tänk på att det finns plaster och andra material i olika förpackningar. Det är inte rekommenderat att elda sånt som går att återvinna. Tänd istället med så kallade tändkuddar. Dessa går att köpa i de flesta butiker.

Läs även igenom manualen till just den eldkorgen du köper.