Nytt år och nya möjligheter! Vintern har fortfarande ett järngrepp runt om i landet men när våren kommer är det bra att vara förberedd. I den här artikeln kommer vi ta upp några grundläggande frågor när det gäller robotgräsklippare. Den första frågan vi ställer oss bör vara: 

Varför ska man ha en robotgräsklippare

Det finns många fördelar med att använda en robotgräsklippare. En av de största fördelarna är att den kan sparar dig tid och ansträngning. Du behöver inte lägga tid på att klippa gräset själv eller att anställa någon att göra det åt dig. Istället kan du låta roboten göra jobbet medan du gör annat. Läs mer om varför du bör ha en robotgräsklippare här!

Robotgräsklippare är också mycket precisa och kan klippa gräset jämnt och fint. De kan också anpassa sig till olika grästider och förhållanden, vilket gör att gräsmattan alltid ser fin ut.

Robotgräsklippare är också en miljövänligare lösning eftersom de inte behöver bränsle och släpper inte ut några avgaser.

Så om du vill spara tid och ansträngning, ha en jämn och fin gräsmatta utan att behöva göra så mycket själv, och samtidigt göra något bra för miljön, kan en robotgräsklippare vara ett bra val för dig.

Här är fem fördelar med att använda en robotgräsklippare i punktform:

  1. Sparar tid och ork: Du behöver inte lägga tid på att klippa gräset själv eller att anställa någon att göra det åt dig. Istället kan du låta roboten göra jobbet medan du gör annat.
  2. Klipper jämnt och fint: Robotgräsklippare är mycket precisa och kan klippa gräset jämnt och fint.
  3. Anpassar sig till olika förhållanden: Robotgräsklippare kan anpassa sig till olika grästider och förhållanden, vilket gör att gräsmattan alltid ser fin ut.
  4. Miljövänlig: Robotgräsklippare är en miljövänligare lösning eftersom de inte behöver bränsle och släpper inte ut några avgaser.
  5. Enkel att använda: Robotgräsklippare är enkla att använda och du behöver bara ställa in dem en gång för att de ska kunna klippa gräset på egen hand.

Vad kostar robotgräsklippare 

Priset på robotgräsklippare kan variera mycket beroende på modell och funktioner. Enklare modeller kan kosta runt 5 000 – 10 000 kronor, medan mer avancerade modeller kan kosta upp till 20 000 kronor eller mer.

Det kan vara lämpligt att budgetera för en dyrare modell om du har en stor trädgård eller om du vill ha en robotgräsklippare med många avancerade funktioner, såsom förmågan att klippa gräset i regn eller att klara sig genom tuffare terräng.

Det kan också vara lämpligt att överväga att lägga lite extra pengar på en robotgräsklippare med en längre garantitid eller på en modell som är lättare att underhålla och reparera.

I slutändan är det viktigt att du väljer en robotgräsklippare som passar dina behov och budget.

Lite om olika prisklasser och bästa budget robotgräsklippare

Det finns många budgetrobotgräsklippare att välja på och det bästa valet kan variera beroende på dina specifika behov och önskemål. Här är några förslag på robotgräsklippare som du kan överväga. Alla är inte billiga men heller inte de dyraste på marknaden:

  1. Worx Landroid S: En budgetvänlig robotgräsklippare med en klippbredd på 20 centimeter och en klipphöjd som kan ställas in mellan 2,5 och 7,5 centimeter.
  2. Gardena R70Li: En robotgräsklippare med en klippbredd på 18 centimeter och en klipphöjd som kan ställas in mellan 20 och 60 millimeter.
  3. Husqvarna Automower 315X: En avancerad robotgräsklippare med en klippbredd på 22 centimeter och en klipphöjd som kan ställas in mellan 20 och 60 millimeter.

Det är viktigt att du jämför olika modeller och läser recensioner innan du gör ett köp för att säkerställa att du får en robotgräsklippare som passar dina behov och budget.

När ska man starta robotgräsklipparen?

Starta robotgräsklipparen när gräset börjar växa på våren. Du kan sedan använda den regelbundet under säsongen tills gräset inte längre växer så mycket på hösten. Exakt när det är lämpligt att starta robotgräsklipparen kan variera beroende på väderförhållanden och grästillståndet i din trädgård.

Det är vanligt att robotgräsklipparen klippar gräset varje dag. Men den kan också klippa varannan eller var tredje dag, beroende på hur snabbt gräset växer. Du kan justera robotgräsklipparens inställningar så att den klippar oftare eller sällan beroende på dina önskemål och grästillståndet.

Innan du startar robotgräsklipparen är det viktigt att du läser igenom bruksanvisningen noga för att säkerställa att du har installerat den på rätt sätt och att du förstår hur den fungerar. Du bör också se till att gräset är tillräckligt långt för att robotgräsklipparen ska kunna klippa det, men inte för långt eftersom det kan skada maskinen.