Allt om begränsningskabel till din robotgräsklippare

Hitta rätt begränsningskabel till din robotgräsklippare med hjälp av oss! Även om det är ganska givet till vad och hur en begränsningskabel används så finns det en hel del att veta innan man köper en!

begränsningskabel premium rea

Begränsningskabel från Robotgarden 150M

4/5

Pris:  799:-

NU ENDAST 399:-

Gardena Begränsningskabel 150M

En längre kabel för den lite större trädgården. 150 meters rulle.

4/5

Gardena Begränsningskabel 50M

Klassisk kabel för att avgränsa din trädgård. 50 meters rulle. 

3.5/5

Reaparationskit begränsningskabel

Laga din trasiga begränsningskabel enkelt och snabbt med detta reparationskit!

 

Setet består av:
5 meter begränsningskabel
10 märlor
6 kopplingar.

4.5/5

Begränsningskabel Husqvarna Ø3,4mm 500m Till Automower

En grov och robust kabel för krävande installationer av Husqvarna Automower®. Av koppar och med isolerad yta. Bästa valet för stora och komplexa ytor.

4/5

Begränsningskabel Husqvarna Pro Ø5,5Mm

Dubbelisolerad begränsningskabel för installation av Automower.  Kabeln har extra bra skydd och lång livslängd. Ø5,5 mm 300 m.

4/5

Installationskit Husqvarna Automower Large

Installationskit som innehåller begränsningskabel, märlor, skarvdon och anslutningskontakter passande din trädgård

4.5/5

Innehåll i artikeln

Hitta rätt begränsningskabel med oss

När det kommer till robotgräsklippare så är begränsningskabel det i särklass mest beprövade och pålitliga sättet att skapa en för gräsklippare tydligen gräns mellan vad som bör klippas och vad som inte ska klippas.

De används både för att se till att gräsklipparen inte rör sig bortom gräsmattans yttre gränser, och för att se till att den inte klipper områden som endera inte ska klippas eller där gräsklipparen riskerar att ta skada.

Numera finns det många olika tekniska lösningar för begränsningskabel, och vissa är endast kompatibla med särskilda robotgräsklippare.

Det har gjort att många väljer att helt enkelt anlita en installatör eller köpa den begränsningskabel som tillverkaren föreslår.

Men i många kan man genom att engagera sig i sin begränsningskabel både spara pengar och skapa bättre förutsättningar för gräsklippare att ge så bra resultat som möjligt.

Därför har vi valt att titta närmare på begränsningskabel, vad de gör och hur man väljer rätt.

Vad är en begränsningskabel?

Precis som benämningen antyder så är en begränsningskabel en kabel som begränsar. Och satt i kontexten robotgräsklippare så är det robotgräsklipparen som begränsas.

Man använder helt enkelt kabeln för att begränsa robotgräsklipparens rörelseområde för att säkerställa att den inte ger sig iväg för långt på egen hand, eller klipper på områden där man vill bevara gräs, blommor eller där det av andra skäl inte bör klippas.

Det är också vanligt att använda begränsningskabel för att avgränsa poolområden, dammar och andra ställen där det av naturliga skäl inte är så bra för gräsklipparen att vistas.

Numera finns det ett flertal olika sorts begränsningskablar att välja mellan.

Och även om de flesta är kompatibla med flera olika modeller och tillverkare så är det en bra idé att säkerställa att en viss kabel faktiskt passar ihop med just din robotgräsklippare.

Annars löper man stor risk att spendera både tid och pengar på något som i slutändan inte leder till önskat resultat.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja rätt så har vi valt att ta en titt på de olika sorts begränsningskablar som finns att välja mellan.

Måste man ha en begränsningskabel?

Vissa tillverkare erbjuder numera en sorts virtuell begränsningskabel där robotgräsklipparen navigerar med hjälp av GPS- eller andra koordineringssystem.

Men detta är än så länge inte alltför vanligt, och har kommit att förknippas med diverse småproblem. Så tills vidare är det faktiskt mer eller mindre oundvikligt att ha en begränsningskabel.

Åtminstone såvida man inte vill att robotgräsklipparen ska rymma och ge sig ut på egna äventyr.

Turligt nog har man faktiskt många valmöjligheter när det kommer till installationsalternativ.

Och är man orolig för att kabeln kommer att bara i vägen eller utgöra ett fult inslag i den annars välansade trädgårdsidyllen så ligger det viss tröst i faktumet att moderna begränsningskablar smälter in väldigt bra in omgivningen.

Men vad finns det för många sorts kablar? Och vilken avgränsningskabel gör man egentligen välja?

Vi tittar på utbudet för att hjälpa dig att hitta rätt begränsningskabel i den stora kabelhärva som utbudet faktiskt utgör.

Vilka olika sorts begränsningskablar finns det?

I grund och botten skulle man kunna dela in de olika begränsningskablarna i tre sorts typer. Åtminstone när det gäller de övergripande installationssätten.

Denna indelning åsyftar nämligen främst kablarnas olika estetiska inverkan på gräsmattan i stort.

Om du bara vill ha något som fungerar så rekommenderar vi att du väljer den kabel som rekommenderas av tillverkaren av din robotgräsklippare.

Men är du nyfiken eller gillar att verkligen engagera dig så föreslår vi att du läser vidare.

 • Ytplacerade begränsningskablar. Dessa kablar placeras helt och hållet på gräsmattan och har därför i de flesta fall samma färg som gräset, då tanken är att de på sikt döljs på ett naturligt sätt i takt med att gräset växer. Många väljer dessa då de är enklast att installera. De är även oerhört enkla att byta om det skulle visa sig att det är något fel på kabeln.

   

 • Nedgrävda begränsningskablar. Dessa kablar kräver lite med arbete, då de grävs ned i jorden. Fördelen med dessa är att de efter installation inte syns, och att det inte finns någon risk att man snavar över kablage. Däremot är de mer krävande att installera och är krångligare att byta ut.

   

 • Begränsningskablar med pegg eller fästmärla. Dessa kablar placeras på gräsmattan och hålls på plats med hjälp av märklor eller öglor som ser till att kablarna inte glider iväg till följd av väder, vind eller annan åverkan. Detta är nog den lösning som har bäst balans mellan enkelhet och pålitlighet, men är samtidigt mest synlig och visuellt påtaglig.

 

Vilken sort passar? 

Vilken sorts installationsvariant man väljer handlar på många sätt om tycke och smak.

Rent funktionellt är samtliga alternativ likvärdiga, och i slutändan skiljs de främst åt när det kommer till vad man anser vara mest rimligt i förhållande till pris och monteringssvårigheter.

Väljer man att anlita montör så behöver man såklart inte ta ställning till vad som är enklast.

Men däremot bör man hålla i åtanke att nedgrävda kablar kräver mer omfattande åtgärder om något behöver justeras.

Men är det något annat än installationen som skiljer avgränsningskablar åt?

Något som i viss utsträckning kan försvåra valet är att medan ledarkabeln ofta består av samma material, oavsett vad man väljer, så kan höljet variera i väldigt stor utsträckning.

Och då det är höljet som utgör både skydd mot omgivningen och säkerställer god kontakt mellan gräsklipparen och kabeln så är det viktigt att se till att valet motsvarar ett lämpligt hölje.

 

 • PVC-höljen är vanligt förekommande för att de leder till låga kostnader och är enkla att hantera. Men de är långt ifrån beständiga, och står sällan emot fukt, solljus och annan påfrestning. Det innebär att en ytliggande PVC-kabel med tiden riskerar att spricka.

   

 • Polyeten-höljen är populär för att de är vattentäta och klarar av de flesta påfrestningar som naturen har att erbjuda. Däremot resulterar de ofta i lite högre kostnader inledningsvis. I de flesta fall så lönar det sig däremot i längden.

   

 • EK- eller FK-kabel har kommit att bli hemmafixarens favorit då dessa kablar är väldigt billiga samtidigt som de säkerställer god ledningsförmåga. Men huruvida de är beständiga är högst oklart, och många tillverkare rekommenderar att man endast använda den sorts kablar som är godkända att specifikt användas som begränsningskabel.

 

Vill man dyka riktigt långt ned på djupet gällande begränsningskablar så kan man även fundera på vilket material själva ledkabeln består av.

I de flesta fall handlar det om förtennad koppar eller något annat rostfritt alternativ.

Är man mån om att få en så underhållsfri lösning som möjligt är det därför en smart idé att välja en helt rostfri ledkabel med ett riktigt pålitligt hölje.

Men för de flesta personer är detta att göra saker och ting onödigt krångliga.

Hitta begränsningskabelbrott och laga trasig kabel

Olyckor händer och så även i fallet med nedgrävda begränsningskablar till robotgräsklippare.

Det finns en rad olika orsaker till att din begränsningskabel kan ha fått en skada.

Det kan var djur, ett kabelbrott i samband med att någon grävt. Det kan också vara så enkelt att någon lyckats fastna i en uppstickande kabel och dragit sönder den.

Har du fått en skada på din kabel eller ett kabelbrott så är det dock inte ett jättestort och kostsamt problem! Vi har plockat ut tre delar från en mycket bra och pedagogisk video från företaget Robotgarden, som på ett bra sätt visar hur man hittar och lagar ett kabelbrott.

Identifiera var skadan uppstått

laga kabelbrott begränsningskabel
Från Robotgardens video om hur man lagar en begränsningskabel

Använd ett silikontätat skarvdon

reparationskit begränsningskabel
Smidig reparation av begränsningskabel - Gör det själv!

För in kabeln i skarvdonet och tryck till!

laga en begränsningskabel själv
För in kabeln och tryck till ordentligt! - Klart!

Vilken avgränsningskabel är bäst?

Vi önskar att allting vore så lätt att det fanns ett enskilt svar som täckte alla personers behov, önskemål och ekonomiska förutsättningar.

På gott och ont är däremot verkligheten alltför mångfacetterad för att det ska vara möjligt.

Därför finns det ingen enskild rekommendation som kommer att motsvara vad man behöver. Som tidigare sagt föreslår vi att den som är osäker helt enkelt väljer den sorts kabel som rekommenderas av tillverkaren.

Vill man vara lite mer extravagant och ta kontroll så får man engagera sig i de olika alternativen, och se vad som utifrån ens egna förutsättningar ger bäst balans mellan värde för pengarna och pålitlighet.

Vi är övertygande om att du i slutändan kommer att bli nöjd med ditt val.

Kom däremot ihåg att det sällan lönar sig att snåla med avgränsningskabeln när man redan spenderat en hel del på en robotgräsklippare.

Finns det alternativ till begränsningskabel?

Bara de senaste åren så har det börjat dyka upp del alternativa lösningar till en traditionell begränsningskabel.

Men det är faktiskt inte alltför många tillverkare som har valt att storsatsa på dessa alternativ.

Mycket till följd av att det ännu är oklart om de kommer att leva upp till de höga förväntningar som finns avseende pålitlighet, säkerhet och enkelhet. Men vilka är egentligen alternativet?

Det kanske allra mest vanligt förekommande alternativet är vad som har kommit att kallas för en virtuell slinga, virtuella gränser, zoner eller någon variant av dessa begrepp.

Vad det innebär är att robotgräsklipparen med hjälp av ett inbyggd koordineringssystem förhåller sig ett område som om det vore fysiskt avgränsat.

Vilka tekniska lösningar som används varierar, men det kan handla om allt ifrån GPS-navigering till triangulering och RF-kommunikation.

I grund och botten så strävar dessa system efter att uppnå samma effekt och resultat som med en avgränsningskabel.

Medan vissa anser att detta är framtidens avgränsningssystem så har andra kommit att anse att det är en onödigt krävande och otymplig lösning.

I grund och botten handlar det kanske främst om huruvida men i slutändan vill ha kablar i sin trädgård.

Men i takt med att tekniken skrider framåt så kommer vi definitivt att få se allt fler kabellösningar. Men tills vidare fortsätter begränsningskabel att vara det pålitliga och enkla valet.

Kan jag rädda blommorna i gräsmattan?

Många har vackra blommor som växer i sin trädgård och i vissa fall i gräsmattan. Vill man ha en kortklippt gräsmatta kan det bli en svår ekvation att även ha kvar sina blommor i gräset. Robotgräsklipparen visar ingen hänsyn till vilka växter som växer i deras arbetsområde. Det finns dock hopp för den som både vill ha en välskött kortklippt gräsmatta, och samtidigt ha kvar så mycket blomsterprakt som möjligt. Med hjälp av begränsningskabeln är det möjligt att avskilja vissa områden som du inte vill ska bli klippta! Det är rekommenderat att spara en del av din gräsmatta för åtgång till blommor av pollinatörer. Pollinatörer såsom bin, fjärilar och vissa flugarter är livsviktiga för ekosystemet. 

 

Även om du har valt att låta din gräsmatta klippas av en robot går det faktiskt att bidra till att spara så mycket blommor som möjligt och på så sätt bidra till en mångfald av pollinatörer. 

 

Nedan visar vi en bild på hur det kan se ut i en trädgård där ägaren har låtit “spara” en bit  av sin gräsmatta där det växer fantastiskt vackra blommor. 

användning av begränsningskabel för att spara blommor
Använd din begränsningskabel smart!

Skriven av Rickard

Senast uppdaterad 2021-06-22

Vår främste skribent är en trädgårdsentusiast som brinner för ny teknik och robotar i trädgården