Letar du efter den bästa robotgräsklipparen på marknaden? Då kanske du faktiskt letar i fel ände. För att hitta den robotgräsklippare som passar bäst bör du istället utgå från dina egna behov. 

I den här artikeln listar vi 4 saker som är bra att tänka på när man jämför och väljer mellan den bästa robotklipparna. 

  1. Hur stor är din gräsmatta? 

Det första du behöver veta är hur stor din trädgård är. Och hur stor den yta du vill klippa är i kvadratmeter. En tumregel är att ju större yta du har att klippa, ju högre prestanda och dyrare robotgräsklippare behöver du. Detta är rent allmänt då det skiljer sig mycket i pris mellan varumärken och tillverkare. Några av de exempel vi tar upp hanterar gräsmattor från 500 kvadratmeter till 3200 kvadrat. 

  1. Hur krävande är din gräsmatta?

Har du en gräsmatta som innefattar mycket backar och lutningar? Då behöver du välja en robotklippare som kan hantera lutningar. På vår sida om bästa robotgräsklipparen så finns det robotar som hanterar runt 35% lutning och 40% lutning. 

  1. Är ljudnivån viktig för dig? 

Olika robotar låter olika mycket. Generellt sett så är robotgräsklippare tysta i driften. Men det finns såklart olika ljudnivåer beroende på vilken modell och märke du köper. En storsäljare som Husqvarna Automower 305 har en ljudvolym på 59 dBa. Detta är att jämföra med tex. en diskmaskin ligger normalt på runt 40 dBa. En damsuggare brukar vanligtvis ligga på en ljudvolym runt 70 dBa. Normalt sett brukar du inte störas av en robot som klipper ditt gräs. 

  1. Vilken budget har du? 

En av våra absoluta favoriter, och vinnaren i vårt test av robotgräsklippare, kostar inte mer än cirka 4500:-. Detta är faktiskt en av de bidragande faktorerna till att Ferrex 800 var vår vinnare i testet. Stiga Autoclip 530 sg ligger på hela 27 000:-. Då får man såklart räkna in flertalet skillnader i prestanda och kvalité osv. 

Med den här lilla guiden hoppas vi att du har kommit en liten bit på vägen mot ditt köp av robotklippare. Det finns såklart en hel del mer att tänka på när du ska investera i en ny trädgårdsmaskin. Se till att läsa på, jämföra och prata med experterna så ska du nog hitta ett klockrent val för just din trädgård.