Husqvarna Automower 315 Mark II - Test och jämförelser

Läs mer om Husqvarna Automower 315 Mark II och ta reda på om den passar för just din trädgård!

robotgräsklippare för stora ytor

Husqvarna Automower 315 Mark II

Hur vi använder länkar från annonsörer (annonslänkar)

På den här sidan finns det så kallade affiliatelänkar. Om du klickar på en sådan länk tas du till ett företag som säljer varan. Köper du en produkt genom företaget tjänar vi en provision på detta.  Detta gör det möjligt för oss att fortsätta tillhandahålla information och guider gratis på vår hemsida. Företagen och länkarna har ingen påverkan på resultatet på våra jämförelser eller sammanställningar. Priset för dig som kund påverkas inte heller. 

Vårt urval av modeller baserar sig på produkter som fått höga betyg i tester, positiva omdömen från kunder samt är tillgängliga att köpa för svenska konsumenter på den svenska marknanden. Vi har inte kapacitet att presentera en fulltständig lista och sammanställning över robotgräsklippare på marknaden. Betygen vi satt grundar sig på de parametrar vi bedömt produkterna på. 

En avancerad robotgräsklippare från Husqvarna

I den här artikel kollar vi noggrannare på modellen Automower 315 Mark II från Husqvarna. Det är en avancerad robotgräsklippare som är utformad för att underlätta vardagslivet för dig som trädgårdsägare. Med en ytkapacitet på 1 500 m², är den lämplig för trädgårdar av stor till medelstor storlek och kan hantera en maximal lutning på 15% vid begränsningsslingan och 40% inom arbetsområdet.

Husqvarna Automower 315 Mark II är utrustad med ett triplesearch söksystem som gör det enkelt för maskinen att hitta sin basladdningstation och den maximala aktiva tiden på 24 timmar gör det möjligt för den att klippa under en hel dag utan att behöva laddas.

En annan stabil funktion hos Automower 315 Mark II är dess pålitliga förmåga att följa en guidekabel. Detta gör det möjligt för användaren att skapa gränslinjer för maskinen och begränsa dess arbetsområde till specifika delar av trädgården. Detta är såklart standard för robotgräsklippare men just den här modellen har högt anseende vad gäller den här funktionen.

Laddningssystemet är automatiskt, detta innebär att maskinen kommer att känna av när det behöver laddas och återvända till basladdningstationen. Detta gör att användaren slipper oroa sig för att maskinen ska gå tom för ström under klippningen. Vill du läsa om Husqvarna Automower 310 Mark II gör du det här!

Vikt och längd

Automower 315 Mark II är en så kallad robotgräsklippare. Ämnet behöver förmodligen ingen mer genomgående presentation men för dig som är ny i ämnet så är den utformad för att automatiskt klippa gräsmattan i din trädgård. Modellen har en vikt på 9,4 kg och måtten 57 cm i längd, 43 cm i bredd och 25 cm i höjd.

Den har en upplevd ljudnivå på 60 dB(A), vilket gör den till en av de tystare robotgräsklipparna på marknaden. Den har också en IPX5-klassning, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk från alla håll.

Automower 315 Mark II är utrustad med ett Li-Ion-batteri med en kapacitet på 2,1 Ah, och den kan laddas med en ström på 1,3 A. Normal klipptid på en laddning är 70 min och typisk laddningstid är 60 min. Maskinen har en genomsnittlig energiförbrukning på 10 kWh vid maximal användning.

Automower 315 Mark II är som vi nämnt tidigare lämplig för trädgårdar upp till 1 500 m² och är utrustad med en mängd avancerade funktioner för att göra det enkelt för trädgårdsägare att hålla sin trädgård välklippt utan att lägga ner mycket tid och ansträngning. Dessa funktioner inkluderar GPS-navigering, regnsensor, LED-display, säkerhetssystem och automatisk laddning.

Klippsystem

Husqvarna Automower 315 Mark II är utrustad med ett klippsystem som består av 3 pivoting razor blades, vilket gör det möjligt för maskinen att klippa gräsmattan med hög precision och effektivitet. Dessa blad kan justeras för att passa olika grästyper och förhållanden, och ger en jämn och noggrann klippning varje gång.

Automower 315 Mark II har en maxklipphöjd på 50 mm och en minklipphöjd på 20 mm, vilket gör det möjligt för användaren att anpassa klipphöjden efter sina önskemål och trädgårdens behov. Klippbredden är 22 cm, vilket gör det möjligt för maskinen att klippa en stor yta på kort tid.

Klipphöjdsanpassningen görs manuellt, vilket ger användaren full kontroll över klipphöjden och gör det möjligt för dem att anpassa det efter deras önskemål och trädgårdens behov.

Husqvarna Automower 315 Mark II har också en glidplatta, som hjälper till att förbättra klippeffektiviteten och minska friktionen mot marken.

Dubbel skärriktningen gör det möjligt för maskinen att klippa åt båda hållen, vilket ger en jämn och noggrann klippning och hjälper till att förhindra att gräset växer åt en sida. Detta ger en mer estetiskt tilltalande trädgård och minskar behovet av ojämna klippningar.

 

1. Husqvarna Automower 315 Mark II

 • Appstyrning via Bluetooth Connect Home
 • Klarar branter på 40%
 • 4 hjul
 • Vädertimer
robotgräsklippare för stora ytor

Automower Connect

Husqvarna Automower Connect-app ger dig fullständig kontroll över din robotgräsklippare från din smarttelefon. Du kan hantera och övervaka din gräsklippare och slippa uppgiften att manuellt klippa gräsmattan. Denna app erbjuder mobil, Wi-Fi och Bluetooth-anslutning beroende på modell. Bluetooth-anslutning har en räckvidd på upp till 30 meter, medan Wi-Fi-anslutning ger täckning från var som helst i världen när gräsklipparen är ansluten till Wi-Fi. Med mobilkommunikation kan du styra gräsklipparen från var som helst i världen och inkluderar ett 10-årigt mobildataavtal. Det medföljande Automower Connect 10-årskontraktet gäller endast om det finns tillräcklig mobiltäckning i området.

Vad kostar Husqvarna Automower 315 Mark II?

Cirka 22 000 kr är just nu det billigaste priset vi har hittat för Husqvarna Automower 315 Mark II. 

Systematisk passageklippning

Systematisk passageklippning är en funktion som finns i vissa robotgräsklippare och gör det möjligt att få utmärkta klippresultat överallt i din trädgård. Den innebär att gräsklipparen ändrar sitt klippningsmönster automatiskt från slumpmässigt till ett systematiskt läge när det kommer till trånga passager eller områden med svårtillgängliga växter. Detta gör att gräsklipparen mer effektivt och noggrant klipper dessa områden, och ger dig ett jämnt och välvårdat gräs. Denna funktion kan ställas in via gräsklipparens inställningar eller via en app om gräsklipparen är kompatibel med en sådan.

Sekundärklippning

Sekundärområde är en funktion som låter dig skapa separata klippområden inom din trädgård för att få en mer effektiv och noggrann klippning. För att skapa ett sekundärt område måste du sätta upp en begränsningsslinga runt det området du vill ska vara sekundärt. Detta kan göras med hjälp av speciella plattor eller tråd. När detta är gjort måste du manuellt flytta gräsklipparen mellan de primära och sekundära områdena. Gräsklipparen kommer då att klippa under en vald tidsperiod eller tills batteriet är tomt. Detta gör att du kan prioritera viktiga områden och få en mer effektiv klippning.

 

Jämförelse Husqvarna Automower 315 Mark II och Stihl iMow RMI 422 P

Vi tog en konkurrerande modell till Automower 315, Stihl iMow RMI 422 P, och jämförde några detaljer modellerna emellan. Robotgräsklipparen från Stihl är här en billigare modell vilket är värt att notera.

Fördelar med Husqvarna Automower 315 Mark II:

 • Automatiskt laddningssystem
 • Möjlighet att ansluta till Husqvarna Automower Connect-app för fullständig kontroll och övervakning via smartphone
 • Dubbel skärriktning
 • Glidplatta

Nackdelar med Husqvarna Automower 315 Mark II:

 • Lägre klipphöjd max jämfört med Stihl iMow RMI 422 P (50 mm jämfört med 60 mm)

Fördelar med Stihl iMow RMI 422 P:

 • Högre klipphöjd max jämfört med Husqvarna Automower 315 Mark II (60 mm jämfört med 50 mm)
 • Alarmfunktion
 • Informations- och instrumentpanel med LCD-skärm
 • Smartphone-koppling saknas inte

Nackdelar med Stihl iMow RMI 422 P:

 • Ingen möjlighet att ansluta till en app för övervakning och kontroll via smartphone
 • Längre laddningstid jämfört med Husqvarna Automower 315 Mark II (90 minuter jämfört med 60 minuter)
 • Ingen glidplatta
 • Ingen dubbel skärriktning
 • Sämre garanti 2 år jämfört med Husqvarna Automower 315 Mark II

Sammantaget är båda produkterna likvärdiga när det gäller ytkapacitet, maximal lutning inom arbetsområdet, klippbredd, klipphöjd min, längd, bredd och höjd. Husqvarna Automower 315 Mark II har en viktig fördel som är möjligheten att ansluta till en app för övervakning och kontroll via smartphone, samt automatiskt laddningssystem och glidplatta. Stihl iMow RMI 422 P har en fördel med högre klipphöjd max och alarmfunktion.

Rekommendationer och summering

Sammantaget är Automower 315 Mark II en avancerad robotgräsklippare som erbjuder en mängd praktiska funktioner och är lämplig för trädgårdar upp till 1 500 m². Dess triplesearch söksystem, förmåga att följa en guidekabel och automatiska laddningssystem gör det till ett utmärkt val för trädgårdsägare som vill ha en välklippt trädgård utan att behöva lägga ner mycket tid och ansträngning. Läs vår fullständiga guide till Husqvarnas Robotgräsklippare.