installera robotgräsklippare

Kan man installera robotgräsklippare själv?

Absolut! Du kan mycket väl installera robotgräsklippare själv. Det finns dock en hel del att tänka på om du väljer att installera din nya robotklippare helt själv. Vi listar nedan 8 steg för installation (generell guide) samt 5 saker som är bra att tänka på. 

Kan jag istället anlita någon för installation av robotgräsklippare?

Ja, det kan vara en bra idé att få hjälp med att installera en robotgräsklippare, särskilt om du inte har erfarenhet av liknande projekt. Det finns många olika sätt att få hjälp med installationen, såsom att anlita en professionell hantverkare eller att be en vän eller familjemedlem om hjälp.

Du kan också få hjälp genom att kontakta tillverkaren av din robotgräsklippare. Många tillverkare erbjuder installationstjänster eller kan ge råd om hur du kan gå tillväga för att installera produkten själv. Du kan också undersöka om det finns lokala företag eller organisationer som erbjuder installationstjänster för robotgräsklippare.

Det kan också vara en bra idé att få hjälp med att planera placeringen och installationen av robotgräsklipparen, så att den fungerar så effektivt som möjligt. Detta kan innebära att du behöver planera hur du ska lägga begränsningskabeln för att omge det område som du vill att robotgräsklipparen ska klippa, eller att du behöver fundera på hur du ska placera laddningsstationen för att säkerställa att den har tillgång till el.

8 steg för att installera robotgräsklippare

 1. Koppla bort strömmen: Se till att koppla bort strömmen från vägguttaget eller strömbrytaren innan du börjar installera robotgräsklipparen.

 2. Placera robotgräsklipparen: Välj en lämplig placering för robotgräsklipparen, så att den inte stör människor eller djur eller skadar fastigheten. Placera den på en platt och jämn yta, så att den kan röra sig fritt.

 3. Installera laddningsstationen: Placera laddningsstationen på en lämplig plats nära eluttaget. Se till att den är placerad på en platt och jämn yta.

 4. Anslut laddningsstationen till eluttaget: Anslut laddningsstationen till eluttaget med den medföljande nätsladden.

 5. Placera gränskabeln: Lägg gränskabeln runt området som du vill att robotgräsklipparen ska klippa. Se till att kabeln är ordentligt spänd och att den inte ligger i vägen för människor eller djur.

 6. Anslut gränskabeln till robotgräsklipparen: Anslut ena änden av gränskabeln till robotgräsklipparen, och den andra änden till laddningsstationen.

 7. Slå på robotgräsklipparen: Tryck på strömbrytaren på robotgräsklipparen för att sätta den i drift. Se till att du följer alla anvisningar som medföljer produkten för att ställa in och programmera den på önskad tid och frekvens.

 8. Testa robotgräsklipparen: Testa robotgräsklipparen för att se att den fungerar som den ska. Se till att den klippar gräset jämnt och att den rör sig fritt runt området.

Observera att detta är en allmän guide för installation av en robotgräsklippare, och att det kan vara specifika instruktioner som varierar beroende på vilken modell du har. Se till att du läser igenom bruksanvisningen för din specifika robotgräsklippare innan du börjar installera den.Generellt sett så går man oftast tillväga på ett liknande sätt när du ska installera och ställa in olika inställningar på din robotgräsklippare. Men det kan vara ganska så specifika installationsinstruktioner på olika varumärken och modeller. Det som gäller för en Husqvarna Automower är kanske inte samma sak för en Stihl eller Stiga. 

Vad kostar det att installera en robotgräsklippare?

Kostnaden för att installera en robotklippare varierar baserat på en del faktorer. Gör du installationen själv så kostar inte arbetstimmarna någonting. Kostnaden ligger då i materialet du behöver. 

Ganska ofta följer alla delar för installation med när du köper en ny robotgräsklppare. Och ibland finns det ihopsatta paket att köpa till. Anlitar du dock någon som hjälper dig med installationen så varierar kostnaden. 

Det är svårt att ge en generell uppgift på vad det kan kosta. Att installera en robotgräsklippare kostar generellt allt mellan 2000:- till 5000:-. Ibland mer och ibland mindre. Mycket är beroende på vem som utför jobbet, hur stor, eller komplicerad din gräsmatta är och vilken modell av gräsklippare du har. 

Undvik att klippa kanterna

Du kan undvika att behöva trimma kanterna på gräsmattan genom att placera begränsningskabeln runt området som du vill att robotgräsklipparen ska hålla sig inom. På så sätt kommer roboten att klippa allt gräs inom området och du slipper trimma kanterna. För att underlätta för roboten kan du förbereda områdets kanter genom att lägga marksten som en kant som roboten kan köra på. Detta kan vara användbart om du har gångar, odlingslådor, eller andra fasta hinder i gräsmattan. Läs mer om begränsningskabel här!

5 saker att tänka på

 1. Säkerhet: Se till att du följer alla säkerhetsföreskrifter vid installation av robotgräsklipparen, såsom att koppla bort strömmen och använda skyddskläder.

   

 2. Placering: Välj en lämplig placering för robotgräsklipparen, så att den inte stör människor eller djur eller skadar fastigheten.

   

 3. Uppladdning: Se till att robotgräsklipparen är fulladdad innan du startar den, så att den har tillräckligt med energi för att klippa gräset.

   

 4. Klipphöjd: Justera klipphöjden på robotgräsklipparen till önskad nivå, så att gräset blir jämnt klippt och inte skadat.

   

 5. Förprogrammering: Se till att robotgräsklipparen är förprogrammerad att klippa gräset på önskad tid och frekvens, så att du inte behöver oroa dig för att manuellt starta den varje gång.

Hoppas du har fått lite nya insikter när det gäller att installera en robotgräsklippare själv eller med hjälp av en expert. Tänk på att den här guiden och tipsen är generella och endast tänkta som allmänna tips!