Robotgräsklippare för ojämna ytor

Vi listar 3 robotar som lämpar sig bra för ojämna gräsmattor. Hitta rätt modell för dig och din trädgård!

robotgräsklippare för stora ytor

Husqvarna Automower 450X

Hur vi använder länkar från annonsörer (annonslänkar)

På den här sidan finns det så kallade affiliatelänkar. Om du klickar på en sådan länk tas du till ett företag som säljer varan. Köper du en produkt genom företaget tjänar vi en provision på detta.  Detta gör det möjligt för oss att fortsätta tillhandahålla information och guider gratis på vår hemsida. Företagen och länkarna har ingen påverkan på resultatet på våra jämförelser eller sammanställningar. Priset för dig som kund påverkas inte heller. 

Vårt urval av modeller baserar sig på produkter som fått höga betyg i tester, positiva omdömen från kunder samt är tillgängliga att köpa för svenska konsumenter på den svenska marknanden. Vi har inte kapacitet att presentera en fulltständig lista och sammanställning över robotgräsklippare på marknaden. Betygen vi satt grundar sig på de parametrar vi bedömt produkterna på. 

Vilken robotgräsklippare passar ojämn gräsmatta

Har du en ojämn yta som ska klippas, bör du se över vilka modeller som kan passa just din gräsmatta bra! Har du redan en robot så kan det vara intressant att läsa våra 7 tips om hur du fixar till ytan. Du hittar 3 olika modeller som vi har tittat närmre på, och läser tipsen längst ner här på sidan. 

En ojämn gräsmatta är en gräsmatta som inte är jämnt klippt eller planad. Det kan innebära att vissa områden är längre än andra, att det finns ojämna höjder eller att det finns hål eller ojämna partier. 

En ojämn gräsmatta kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive bristande underhåll, ojämna underlag eller erosion. Det kan också vara ett resultat av naturliga faktorer som erosion eller växtväxande. Ojämna ytor kan göra det svårt att gå på och kan påverka utseendet på en trädgård negativt. 

Detta är såklart subjektivt och helt upp till dig som trädgårdsägare. Du kanske vill uppnå en viss nivå av “vildvuxet”. Det är dock inte alltid samma som en ojämn gräsmatta. 

Det finns flera robotgräsklippare som är lämpliga för ojämna gräsmattor, här är några av de bästa alternativen av robotgräsklippare på marknaden:

1. Husqvarna Automower 450X

 1. Husqvarna Automower® 450X: Den här modellen är utformad för att hantera ojämna gräsmattor med sin höga klipphöjd och klippbredd på 24 cm, och den har också en regelbunden klippfunktion och enkel installation.

 

Husqvarna Automower® 450X är en robotgräsklippare som är utvecklad av Husqvarna, en svensk tillverkare av trädgårdsutrustning. Den är utrustad med en mängd avancerade funktioner, inklusive:

 • Automatisk navigeringssystem: Automower® 450X använder en kombination av GPS och sensorer för att navigera i din trädgård och klippa gräset på ett effektivt sätt.
 • Regnsensor: Automower® 450X kan känna av om det regnar och stanna automatiskt för att undvika skador på gräset.
 • Adaptiv klipphöjdsjustering: Automower® 450X kan automatiskt justera klipphöjden beroende på hur högt gräset är.
 • Mycket låg ljudnivå: Automower® 450X är utformad för att vara så tyst som möjligt, vilket gör den lämplig att använda även på kvällar och nätter.
 • Lång driftstid: Automower® 450X har en klipptid på upp till 260 minuter, vilket gör den lämplig för trädgårdar upp till 5000 kvadratmeter.
 • Internetanslutning: Automower® 450X kan kopplas upp till internet via WiFi och kan därmed styras och övervakas via en mobilapp.

Automower® 450X är utvecklad för att klippa gräset på ett effektivt och noggrant sätt, samtidigt som den är mycket enkel att använda och underhålla.

robotgräsklippare för stora ytor

2. Robomow RS622

Robomow RS622 är en robotgräsklippare med en klippbredd på 56 cm, vilket gör den lämplig för att klippa större gräsytor upp till 2 200 kvm. Den har en automatisk kartläggning och planering av klippområdet för att maximera effektiviteten, och en regelbunden klippschema kan ställas in för att säkerställa att gräset alltid hålls i perfekt skick. Den har också en ”Child Lock” funktion för att förhindra oavsiktlig start och en ”Rain Sensor” funktion som stänger av enheten automatiskt vid regn. Den är också utrustad med en alarmfunktion som låter dig veta om det finns ett problem med enheten.

Robomow som passar stora trädgårdar

3. Worx Landroid M700+

Worx Landroid M700+ är en robotgräsklippare som är utformad för att hantera ojämna gräsmattor. Den har en klippbredd på 28 cm och kan klippa upp till 700 kvm gräsyta. Den har en kraftfull motorn och en högklippande klippkammare, vilket gör det lämpligt för att klippa högt gräs och ojämna ytor. Den har också en automatisk kartläggning och planering av klippområdet, samt en regelbunden klippschema kan ställas in för att säkerställa att gräset alltid hålls i perfekt skick. Den är utrustad med en ”Rain Sensor” funktion som stänger av enheten automatiskt vid regn. Den har också en ”Smart Cut” funktion som justerar klipphöjden och klippfrekvensen automatiskt beroende på gräsets växttakt. Worx Landroid M700+ kan hantera ojämna gräsytor och högt gräs, den kan anses vara ett bra val för den som har en ojämn gräsmatta.

 

Återigen, det är viktigt att tänka på din trädgårds och gräsmattans specifika förutsättningar, exempelvis terrängen, eventuella hinder och befintliga installationsmöjligheter, för att välja rätt robotgräsklippare för stora ytor.

Mer information om robotgräsklippare som passar för ojämna gräsmattor

Det är viktigt att kolla upp om det finns några begränsningar för din specifika trädgård och gräsmatta, exempelvis terrängen, eventuella hinder och befintliga installationsmöjligheter, för att välja rätt robotgräsklippare. 

 

Det är också bra att läsa recensioner från andra konsumenter och att prata med en expert på området. Modellerna ovan är endast utvalda baserat på rekommendationer och recensioner. Det ska inte ses som en helhetsguide utan det är viktigt att tala med återförsäljare eller läsa mer på tillverkarens hemsida för att bilda sig en bättre bild av vad som funkar bäst. 

7 tips för att hantera en ojämn gräsmatta

I grunden kan din ojämna gräsmatta orsaka problem för både gräsklippning och annat. Det kan då absolut vara läge att fixa till ojämnheterna i din gräsmatta. 

Alla ytor är individuella men här följer 7 tips på hur du kan sköta dina ojämna gräsmatta och trädgård: 

För att sköta en ojämn trädgård kan man göra följande:

 1. Klipp gräset jämnt och regelbundet: Klipp gräset jämnt och regelbundet för att hålla det jämnt och förhindra att det växer ojämnt.
 2. Planera ojämna områden: Använd en spade, spett eller en plog för att jämna ut ojämna områden i trädgården.
 3. Lägg torv eller sand: För att förbättra dräneringen och jämna ut ojämna områden, kan man lägga torv eller sand på de ojämna områdena.
 4. Använd gödselmedel: För att hålla gräset grönt och växande jämnt, använd gödselmedel för att ge det den näring det behöver.
 5. Rakning och fyllning: Rakning och fyllning kan användas för att jämna ut ojämna områden och fylla i hål.
 6. Regelbundet kontrollera trädgården: Kontrollera din trädgård regelbundet för att identifiera och ta hand om problemområden tidigt och undvika att det blir värre.
 7. Använd en robotgräsklippare: Använd en robotgräsklippare kan hjälpa till att jämna ut ojämna områden och underlätta underhållet av trädgården.