Robotgräsklipparguide: Stiga Autoclip

Svensk industrihistoria sedan 1934. Idag också tydligt sammanlänkat med teknisk innovation och nyskapande! Arbetat med robotgräsklippare sedan 2012.

guide till Stiga Autoclip 225 S

Stiga Autoclip 225 S

4.3/5

Pris: Cirka 13 990:-

Säljare: Granngården

köpguide Robotgräsklippare Stiga Autoclip 221

Stiga Autoclip 221 2.5Ah

Med en maximal klippyta på 500KVM och med en arbetstid på 50min är detta en av de enklare modellerna från Stiga i deras Autoclip-serie. 

3.3/5

Stiga Autoclip 225 S​

Stiga Autoclip 225 S​ har två batterier och en klipptid på upp till 2 timmar och 30 minuter! Detta gör 225 S-modellen till en mycket prisvärd robotgräsklippare.

4/5

Stiga Autoclip 230 S

För den mellanstora trädgården med höga krav! Stigas 230 Autoclip är utrustad med hela 3 batterier och beredskap för maximalt 4 klippytor. En mycket bra men samtidigt prisvärd klippare från Stiga.

4.7/5

Robotgräsklipparguide: Stiga Autoclip

Svenska Stiga har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1934.

Men på den tiden var det nog ingen som trodde att robotgräsklippare skulle bli en vanligt förekommande företeelse.

Under många decennier var de främst förknippade med sportprylar, men har numera kommit att storsatsa på ett brett sortiment av allehanda sport- och trädgårdsprylar.

Kring 2012 tog de stort steg och valde att storsatsa på just robotgräsklippare.

Detta skedde genom att de lanserade sin Autoclip-serie, som sedan dess har varit deras storsäljare i Stigas utbud.

Även om Stiga inte har sysslat med robotgräsklippare lika länga som många av deras konkurrenter, så har de verkligen gynnats av sina tidigare erfarenheter och deras omfattande kontakter inom branschen.

Det var nämligen italienska teknikföretaget som i samarbete med Zucchetti utvecklade de första Autoclip-gräsklipparna.

Och sedan dess har de ständigt förbättrat och förfinat dem såväl mjukvaru- so hårdvarumässigt.

Därför motsvarar numera Stigas robotgräsklippare på många sätt det senaste inom gräsklipparautomatisering, och är kända för att vara lika smidiga som de är pålitliga.

Stiga – Sedan 1934

Stiga – Sedan 1934

De flesta svenskar har någon form av minne av en Stiga-produkt. Oavsett om det handlar om pingisbord, stjärtlappar eller gräsklippare så har de blivit synonyma med funktionalitet och pålitlighet. Även om dagens Stigas produktbud inte har så mycket gemensamt med förr i tiden, så har företaget på många sätt lyckats bevara den särprägel som gjort dem till att populärt val till att börja med.

Intressant nog går det inte att särskilja Stigas tillväxt från svensk idrott. Men under 2000-talet skedde omvälvande förändringar. Företaget rörde sig allt längre söderut, och kom att upprätta flera nära samarbeten med Italienska fabriker och ingenjörer. Detta resulterade i att de i allt större utsträckning kom att fokusera på trädgårdsmaskiner. Och som en del av detta blev robotgräsklippare en given del av deras produktutbud.

Samtliga robotgräsklippare från stiga går under produktbenämningen Autoclip.

Och de har valt ett tillämpa klassiska modellbenämningar, där varje ny modell får en alfanumerisk betäckning som representerar dess plats i gräsklipparledet.

Stigas robotgräsklippare kännetecknas av en särskild kombination av smart hårdvara och lättanvänd mjukvara.

Med inbyggd display och stöd för deras app så kan man utan problem anpassa gräsklipparen utifrån egna förutsättningar.

Gräsklipparutbudet: Autoclip-serien

Stiga har valt att placera samtliga gräsklippare i sin Autoclip-kategori.

I denna ingår däremot undergrupperna S och SG, som kan ses som in indelning motsvarande vanlig- och premiummodeller.

För att få en känsla av vad som skiljer de olika gräsklipparna åt måste man därför titta dels på deras modellbeteckning, men även vilken undergrupp som robotgräsklippare ingår i.

Men vad skiljer dessa två åt?

 

  • S är valet för dig som har en normalstor gräsmatta och vill ha en gräsklippare som tar hand om saker och ting utan att bli onödig dyr eller resurskrävande. Denna serie rekommenderas för dig som har en gräsmatta på en storlek upp till 2000 kvadratmeter. 

  • SG är Stigas lite mer kraftfulla serie och är särskilt konstruerade för större gräsmattor och har även lite mer avancerade funktioner såsom GPS-navigering och lite mer omfattande programmeringsmöjligheter. Om man har en gräsmatta på upp till 5000 kvadratmeter och föredrar avancerad automatisering så är detta ett givet val. Tack vara smart teknologi så kan dessa gräsklippare kartlägga gräsmattan på egen hand för att säkerställa effektivera och mer djupgående klippning.

Denna indelning gör det enkelt att begränsa urvalet till den sorts behov kan faktiskt har.

För de flesta vanliga hemmaanvändare så är S-modellerna fullt tillräckligt för att täcka alla behov som föreligger.

Den som däremot behöver täcka avsevärt mycket större ytor bör ta en närmare titt på SX-serien vars fokus ligger mer på professionella behov eller riktigt stora gräsmattor.

Att komma igång: Installation av begränsningskabel

Precis som de flesta övriga tillverkare så har Stiga valt att använda begränsningskabel för att avgränsa robotgräsklipparens aktiva område.

Stiga har valt att kalla begränsningskabel för installationskabel, och traditionellt sett har de tillhandahållit dem i rullar motsvarande 100 meter och 300 meter.

Är man osäker på hur lång kabel eller vilken sorts kabel man behöver så kan man med fördel kontakta en auktoriserad och legitimerad installatör med vana att arbeta med Stiga-gräsklippare.

Men föredrar man att göra det hela själv så behöver man egentligen inte oroa sig. På det stora hela är det väldigt enkelt att montera begränsningskabel.

Stigas installationskabel fungerar precis som övriga avgränsningskablar.

Vilket innebär att man placerar dem som dels en yttre barriär, men även som en avgränsare för de föremål man inte vill hatt gräsklipparen ska komma nära.

Det gör att man på ett enkelt sätt kan hindra robotgräsklipparen från att lämna gräsmattan, och även säkerställa att den inte skadar buskar eller ger sig in på områden där den själv kan ta skada.

Rekommendationerna från Stiga är att man placerar ut installationskabeln och fäster den med medföljande monteringsspik för att säkerställa att den håller sig på plats.

Läs mer om begränsningskabel och installationskit till Stiga Autoclip här!

Mjukvaran: Stiga Autoclip

Även om Stiga traditionellt sett har förknippats med hårdvara så har de med sina robotgräsklippare säkerställt att produkter håller riktigt hög nivå. I synnerhet gäller detta både  för konstruktion och inbyggd mjukvara, men även den mjukvara som man själv använder för att styra och interagera med robotgräsklipparen.

Stiga har valt att fokusera på sin app Stiga Autoclip som finns tillgänglig till iOS-, iPadOS- och Android-baserade mobiltelefoner och surfplattor. 

Med stort engagemang har Stiga valt att göra det så enkelt som möjligt för användare att ta såväl manuell kontroll över gräsklipparna, som att automatisera driften i så stor utsträckning som möjligt.

Något som särskiljer dem från många andra tillverkare är att deras robotgräsklippare utöver appstyrning har en lättillgänglig display där allt kan justeras.

Taget tillsammans kan Autoclip vara marknadens i särklass mest lättkonfigurerade robotgräsklippare.

Stiga Autoclip-appen

Stiga Autoclip är en app för alla smartphones och surfplattor med Android, iOS eller iPadOS.

Den finns att ladda hem från App Store och Google Play och är ett av de två primära sätten att interagera med Autoclip-serien av robotgräsklippare.

Appen kännetecknas av enkla och smidiga kontrollmöjligheter, och man väljer själv i vilken utsträckning som man vill konfigurera saker och ting på egen hand och hur mycket som ska automatiseras.

Vad som kännetecknar det automatiska läget är att det gör att gräsklipparen i princip klarar sig själv och baserar sin drift på dels installationskabeln, men även utifrån var laddstationen befinner sig.

I de flesta fall så är det just detta läge som robotgräsklipparen kommer att befinna sig i, och även det läge som uppskattas av de flesta då det inte kräver någon manuell ansträngning alls.

Vill man däremot ta kontroll över saker och ting så är det helt klart en bra idé att ta en närmare titt på de alternativ som finns i appen.

Där kan man utifrån eget tycke schemalägga klippning, och välja särskilda zoner där robotgräsklipparen ska fokusera extra mycket på klippning. 

Robotgräsklipparens panel

Utöver appen så går det att justera och konfigurera robotgräsklipparen direkt via panelen.

Medan många tillverkare väljer bort möjligheten att styra robotgräsklippare utan app eller liknande gränssnitt så har Stiga säkerställt att man har fullständigt möjligheter att konfigurera robotgräsklipparen direkt på panelen.

Det gör det väldigt enkelt att småjustera saker på plats utan att ständigt behöva använda sig av appen.

Så även om Stigas Autoclip-app definitivt är smidig för mer omfattande konfigurering så är det helt klart smidigt att kunna ändra saker och ting direkt på plats när man märker att det behövs.

Det är definitivt uppskattat när man är ute och på plats märker att det är något som behöver ordnas.

Ofta är det enklare än att behöva leta upp telefonen bara för att göra småändringar.

Summering: Bör man välja Autoclip?

Autoclip-serien är definitivt Stigas flaggskepp bland automatiserade gräsklippare.

Sedan lanseringen under 2000-talet har de varit i stor efterfrågan, och tack vare ständiga förbättringar så är de ett givet val för väldigt många personer.

De kännetecknas av att vara enkla att installera och använda, och samtidigt ge väldigt många olika justeringsmöjligheter.

Då Stiga har säkerställt att man kan komma åt samtliga inställningar direkt via panelen på robotgräsklipparen så är de oerhört enkla att anpassa utifrån de omständigheter som råder.

Stiga har gjort det enkelt att välja robotgräsklippare genom att lägga upp segmentet i de två grupperna S och SG.

Därför behöver man aldrig spendera onödigt mycket tid på vilken robotgräsklippare som är bäst. Utan man kan helt enkelt välja en gräsklippare utifrån de kapacitetsbehov som man faktiskt har.

Stiga har säkerställt att alla deras robotgräsklippare hanterar det mesta.

Och de är kända för att klara sluttningar där många andra gräsklippare helt enkelt inte klarar av att klippa.

I kombination med många klippzoner så utgör Autoclip en effektiv serie robotgräsklippare som är väldigt smidiga och kompetenta.

Väljer man SG-serien får man även möjligheten att ta del av avancerade funktioner såsom GSM-styrning och GPS-funktioner vilket gör att man kan ta automatiseringen till helt nya nivåer. 

Så hur står sig Autoclip mot konkurrenterna? Stigas robotgräsklippare har gjort sig kända för att kosta en aningen mer än många övriga.

Men samtidigt ger de oerhört mycket värde för pengarna, då deras gräsklippare på det stora hela håller hög nivå och är utformade för effektiv klippning.