Robotgräsklippare för små ytor 2023

HItta den perfekta robotgräsklipparen för din lilla gräsmatta!

bäst robotgräsklippare för små ytor

Bosch Indego 400

Hur vi använder länkar från annonsörer (annonslänkar)

På den här sidan finns det så kallade affiliatelänkar. Om du klickar på en sådan länk tas du till ett företag som säljer varan. Köper du en produkt genom företaget tjänar vi en provision på detta.  Detta gör det möjligt för oss att fortsätta tillhandahålla information och guider gratis på vår hemsida. Företagen och länkarna har ingen påverkan på resultatet på våra jämförelser eller sammanställningar. Priset för dig som kund påverkas inte heller. 

Vårt urval av modeller baserar sig på produkter som fått höga betyg i tester, positiva omdömen från kunder samt är tillgängliga att köpa för svenska konsumenter på den svenska marknanden. Vi har inte kapacitet att presentera en fulltständig lista och sammanställning över robotgräsklippare på marknaden. Betygen vi satt grundar sig på de parametrar vi bedömt produkterna på. 

Robotgräsklippare för små ytor

I föregående artikel tittade vi närmre på robotar för stora trädgårdar. Har du istället en gräsmatta med lite mindre yta så kan du kolla på lite enklare (och i många fall billigare) modeller. Tekniken kan dock i stort sett vara den samma som i dyrare och kraftfullare robotgräsklippare. I den här artikeln fokuserar vi istället på automatiska gräsklippare som passar bäst för små ytor!

 

Det finns såklart även många robotgräsklippare som är lämpliga för små ytor. Här är några exempel på riktigt bra modeller som istället har bra prestanda och lämplig kapacitet för små ytor:

1. Bosch Indego 400

Den här modellen från Bosch har en klippbredd på 23 cm och kan hantera ytor upp till 400 m². Den har också en smart navigation-teknik som gör att den kan klippa gräset på ett effektivt sätt.

Bosch Indego 400 är en robotgräsklippare som är perfekt för dig som söker både kvalitet och smidighet. Den är utrustad med ett mulching-system som fördelar gräsklippet jämnt för att säkerställa en god gödningseffekt och en frisk gräsmatta.

Den har också en AUTO Calendar Function, som efter kartläggningen kommer Indego att rekommendera ett schema som passar storleken på din gräsmatta.

Detta gör det möjligt för användaren att slippa lägga tid på att klippa gräsmattan, efter installation fungerar Indego självständigt. Den går tillbaka själv för att laddas och tar sig runt hinder, det gör det enkelt och smidigt för användaren.

bäst robotgräsklippare för små ytor

2. Worx Landroid S300

Worx Landroid S300 är en robotgräsklippare som är perfekt för mindre trädgårdar upp till 300m². Den har en smart automatisk schemaläggning och intelligent navigering som gör att den är snabbare och smidigare än andra robotgräsklippare. Den här modellen har även ett lättanvänt gränssnitt och enkel installation.

Den är säker, tyst och levereras med ett batteri som passar alla sladdlösa Worx 20V-verktyg. Det är den första fullständigt anpassningsbara robotgräsklipparen på marknaden med möjlighet att turboladda med fem unika alternativ. Den har också Wi-Fi-stöd som gör det möjligt att programmera den var som helst via en app. Landroid S300- WR130E ger en perfekt skött gräsmatta hela tiden och kan navigera och klippa smala passager med hjälp av artificial intelligens.

Även när det gäller små ytor är det så klart viktigt att kolla upp om det finns några begränsningar för din specifika trädgård och gräsmatta, exempelvis terrängen, eventuella hinder och befintliga installationsmöjligheter, för att välja rätt robotgräsklippare.

mycket bra robot för små trädgårdar

3. Gardena R40Li

GARDENA R40Li är en innovativ robotgräsklippare som gör det möjligt för dig att njuta av din fritid medan den sköter klippningen av din gräsmatta.

Med en kapacitet på upp till 400 m², klipper den effektivt, tillförlitligt och utan hjulspår med hjälp av ett oregelbundet klippmönster. Dessutom har den mulchningsprincipen, gräsklippet blir kvar i gräsmattan som ett naturligt gödningsmedel.

R40Li har en lättplacerade begränsningsslinga som visar var den ska klippa. Klipphöjden kan lätt ställas in mellan 2 till 5 cm med ett vred. Den robusta robotgräsklipparen klarar lutningar upp till 25% och väger 8 kg. Den är lätt och intuitivt att programmera med olika klipptider och klippdagar, som kan ställas in på den stora instrumentpanelen och skärmen. När den är programmerad startar R40Li på egen hand vid inställda tider, även när det regnar.

R40Li är utrustad med ett kraftfullt och lättskött litiumjonbatteri på 18V/1,6 Ah som säkerställer tillförlitlig och energibesparing drift. Den arbetar tyst och utan utsläpp. Sensorer och begränsningsslingan hjälper R40Li att undvika hinder i trädgården. Den är också utrustad med lyft- och lutningssensorer och ett stort utrymme mellan kåpan och knivarna för extra säkerhet för människor och djur. R40Li kan också stoppas med den stora, lättåtkomliga stoppknappen.

R40Li är flexibel och passar för nästan alla sorters trädgårdar och även för biytor. Den levereras med laddstation, transformator, lågspänningskabel, begränsningsslinga, märlor, reservknivar, skarvkopplingar och kontaktdon.

Vinnare av bäst i test

Sajten Bäst i Test har utfört ett test av bästa robotgräsklippare för små ytor och listat dessa tre robotar som de bästa för små ytor och gräsmattor. Läs den här artikeln om du istället vill veta vilken som skulle kunna vara den bästa robotgräsklipparen

1. McCulloch Rob S600

McCulloch Rob S600 är en robotgräsklippare som är lämplig för lite mindre gräsmattor. Den klarar ytor upp till 600 kvadratmeter. Roboten kommer med en standard klippbredd och rör sig på en hastighet som gör att den kan hinna med att klippa rekommenderad yta utan problem.

Det kan dock vara problematiskt om den kör fast och gräver ner sig, eftersom det kan skada gräsmattan.

Robotgräsklipparen har stöd för app men däremot sker uppkopplingen via Bluetooth. Det medför att man måste vara i närheten för att göra ändringar i inställningarna. Appen innehåller ett klippschema och 2-3 bra inställningar.

testad robotgräsklippare

2. Husqvarna Automower 305

Robotgräsklipparen Automower 305 från Husqvarna är en kompakt och effektiv lösning för mindre, komplexa trädgårdar upp till 600m². Den har en kompakt design och kan enkelt hantera sluttningar med en lutning på 40%. 

Dess plattform med fyra hjul och systematisk passagehantering ger en effektiv drift, och trippelsökningsfunktionen gör det enklare att hitta den snabbaste vägen hem till laddstationen. Läs mer om Husqvarna robotgräsklippare.

Automower 305 är utrustad med vädertimer, frostsensor och Automower Connect@Home, som gör det möjligt att styra och övervaka roboten via en mobilapp. 

Den är enkel att rengöra och tvätta med en slang.

husqvarnas robotgräsklippare modell 305

3. Gardena Sileno City 250

Robotgräsklipparen Gardena Sileno Minimo är en kraftfull och mångsidig robotgräsklippare som är perfekt för små och komplexa gräsmattor. Den har en låg ljudnivå och optimal anslutning. Med hjälp av Gardena Bluetooth-appen kan du använda din smartphone för att ange gräsmattans mått och klipptider, så är du redo att köra igång utan krångel. Tack vare EasyApp Control via Bluetooth är det enkelt att ställa in Sileno Minimo från upp till tio meters avstånd.

Appen ger intuitiv vägledning steg för steg genom installationen och med Gardena Bluetooth-appen får du en schemaläggningsassistent som hjälper dig att hålla ordning på trädgården. Sileno Minimo vet hur ofta gräsmattan behöver klippas och gör det på bästa sätt.

liten robotgräsklippare för små trädgårdar

Tänk på din gräsmattas förutsättningar och vilken budget du har etc. Vi uppmanar att använda listan på de bästa robotgräsklipparna för små ytor ovan endast som en guide. Utgå från listan ovan och hitta din egen favoritmodell. 

Vad händer om man köper för liten robotgräsklippare?

Gräsmattan kan bli ojämnt klipp och robotgräsklipparen kan klippa med för hög frekvens om du köper en för liten robotgräsklippare till din gräsmatta. Då batteritiden är begränsad kan det bli problem med att robotgräsklipparen ständigt måste åka tillbaka till laddstationen istället för att klippa klart hela ytan. 

Summering

I artikeln har vi visat på några exempel av robotgräsklippare som är bra att överväga när du ska köpa en robot till din lite mindre gräsmatta. Vi uppmanar alltid till egen research men se gärna artikeln som en utgångspunkt när du börjar! Det finns mycket pengar och tid att spara på att välja rätt robotklippare.