Robotgräsklippare för stora ytor 2023

För att hitta en lämplig robotgräsklippare för din gräsmatta bör du först tänka på storleken på din gräsmatta och vilken typ av gräs som växer där. 

robotgräsklippare för stora ytor

Husqvarna Automower 450X

Hur vi använder länkar från annonsörer (annonslänkar)

På den här sidan finns det så kallade affiliatelänkar. Om du klickar på en sådan länk tas du till ett företag som säljer varan. Köper du en produkt genom företaget tjänar vi en provision på detta.  Detta gör det möjligt för oss att fortsätta tillhandahålla information och guider gratis på vår hemsida. Företagen och länkarna har ingen påverkan på resultatet på våra jämförelser eller sammanställningar. Priset för dig som kund påverkas inte heller. 

Vårt urval av modeller baserar sig på produkter som fått höga betyg i tester, positiva omdömen från kunder samt är tillgängliga att köpa för svenska konsumenter på den svenska marknanden. Vi har inte kapacitet att presentera en fulltständig lista och sammanställning över robotgräsklippare på marknaden. Betygen vi satt grundar sig på de parametrar vi bedömt produkterna på. 

Vilken robotgräsklippare passar bäst

Börja med att jämföra olika modeller och deras specifikationer, som klippbredd, batteritid, och hanteringsförmåga för ojämn terräng. 

 

Tänk på just din terräng och hur den ser ut och varierar. Det kan också vara bra att läsa recensioner från andra konsumenter och att prata med en expert på området. I den här artikeln försöker vi svara på några frågor som har att göra med hur du kan hitta bra robotgräsklippare till olika gräsmattor. Stora gräsmattor och små, backiga eller med liten lutning. Har du en stor yta att klippa behöver du oftast en något kraftfullare robot för att tackla din gräsmatta. Det är inte alltid det är den dyraste som klarar de största ytorna så se till att du ser över specifikationerna på just den modellen du har i åtanke. Klicka vidare om du istället vill läsa om vilken robotgräsklippare som vi anser vara den bästa!

 

Det finns flera robotgräsklippare som är lämpliga för stora ytor. Här är några exempel på högkvalitativa modeller som har bra prestanda och hög kapacitet:

1. Husqvarna Automower 450X

Den här modellen är speciellt utformad för att hantera stora ytor upp till 5000 kvadratmeter Den har en klippbredd på 22 cm och kan klippa gräs upp till en höjd på 60 mm. 

Husqvarna Automower® 450 X-Line är en premium robotgräsklippare som är utformad för att hantera de största och mest komplexa gräsytor på upp till 5000 m². Den har fyra hjul med mönstrade däck, smart teknik och god manövrerbarhet, vilket gör att den enkelt tar sig igenom smala passager och klarar lutningar upp till 45%. 

Automower® 450x är utrustad med avancerad programvara som kan känna av väderförhållanden och anpassa klippningen därefter. 

Med sin exklusiva design och höga prestanda, är Husqvarna Automower® 450 X-Line ett utmärkt val för dem som söker en högpresterande robotgräsklippare för stora och komplexa gräsytor.

robotgräsklippare för stora ytor

2. Robomow RS635

Den här modellen har en klippbredd på 22 cm och kan hantera ytor upp till 0,6 hektar. Den har också en regelbunden klippfunktion som gör att gräset ser jämnt ut.

Robomow RS635 Pro S är en robot som är utformad för att underhålla gräsmattor upp till 5000 m². 

Den är robust och snabb och har en bred mängd inbyggda funktioner och specifikationer för att underlätta arbetet. Den är lämplig för även de mest komplexa stora gräsmattor.

Robomow som passar stora trädgårdar

3. Worx Landroid L2000

Den här modellen har en klippbredd på 28 cm och kan hantera ytor upp till 0,2 hektar (2000kvm). Den har också en smart navigation-teknik som gör att den kan klippa gräset på ett effektivt sätt.

Worx Landroid L2000 är en kraftfull robotgräsklippare för större trädgårdar upp till 2000 m². Den är utrustad med smart automatisk schemaläggning och intelligent navigering, vilket gör den snabbare och smidigare än andra robotklippare.

Worx Landroid har också ”Cut to Edge” funktionen som gör att den klipper din gräsmatta ända ut till kanten. Landroid är säker, tyst och levereras med ett batteri som passar alla sladdlösa Worx 20V-verktyg.

Den är den första fullständigt anpassningsbara robotgräsklipparen på marknaden, och du kan också turboladda din Landroid med fem unika alternativ.

 

Återigen, det är viktigt att tänka på din trädgårds och gräsmattans specifika förutsättningar, exempelvis terrängen, eventuella hinder och befintliga installationsmöjligheter, för att välja rätt robotgräsklippare för stora ytor.

Problem med att robotgräsklipparen inte klipper hela gräsmattan

Varför klipper inte robotgräsklippare hela gräsmattan?

Robotgräsklipparen klipper inte hela gräsmattan på grund av batteritiden, förorenade sensorer eller fel inställning.

Det finns dock flera anledningar till varför en robotgräsklippare kan ha svårt att klippa hela gräsmattan. En vanlig orsak är att den inte har tillräckligt med batteritid eller räckvidd för att klara av att klippa hela gräsmattan under en laddning. Andra faktorer som kan påverka robotgräsklipparens förmåga att klippa hela gräsmattan inkluderar:

 

  • Förorenade sensorer som kan hindra robotgräsklipparen från att navigera rätt på gräsmattan
  • Obekväm terräng eller hinder som robotgräsklipparen inte kan klara av att klippa runt
  • Dåligt underhåll av robotgräsklipparen, t.ex. bladet är slött eller trasigt
  • Fel inställningar på robotgräsklipparen, t.ex. för hög klipphöjd eller för låg klippfrekvens
  • En ojämn eller oregelbunden gräsmatta, med höga och låga områden som robotgräsklipparen inte kan klippa jämnt.

 

Det är viktigt att läsa manualen och följa rekommendationer från tillverkaren, för att säkerställa att robotgräsklipparen är inställd på rätt sätt och är väl underhållen.

Hur stor robotgräsklippare behöver jag?

Storleken på din gräsmatta och hur högt ditt gräs är avgör hur stor robotgräsklippare du behöver. 

Hur stor din robotgräsklippare behöver vara handlar egentligen inte inte om storleken på själva gräsklipparen. Det beror på storleken på din trädgård och hur mycket gräsmatta du vill klippa. En regel är att robotgräsklippare är utvecklade för att klippa gräsmattor upp till viss yta.

Du bör välja en robotgräsklippare med rätt kapacitet för din gräsmatta. Om du har en mindre trädgård med en gräsmatta som är mindre än 1000 m², kan en liten robotgräsklippare vara tillräcklig. Om din trädgård är större än 1000 m², kan du behöva en större robotgräsklippare med högre kapacitet.

Det är också viktigt att tänka på andra faktorer som terrängen, antalet hinder och komplexiteten i trädgården. Om din trädgård har många hinder eller ojämna områden, kan det krävas en mer avancerad robotgräsklippare med bättre navigationsförmågor.

Det är alltid bäst att kolla tillverkarnas specifikationer och rekommendationer för att vara säker på att du väljer en robotgräsklippare som passar din trädgårdsstorlek och krav.